ΣΗΜΕΡΑ (;) ΚΛΗΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ

Το πιθανότερο είναι αργά σήμερα το απόγευμα, μετά το κλείσιμο του Γαλλικού Χρηματιστηρίου, να ανακοινωθεί ποια από τις τρεις προτάσεις (Εθνική, Eurobank και Alpha) θα επιλεγεί.

Αργά σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ανακοινώσει η διοίκηση της Credti Agricole την απόφασή της για την Emporiki Bank, απόφαση που θα σηματοδοτήσει σημαντικές εξελίξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Αν και δήλωση επιτελικού στελέχους του γαλλικού ομίλου χθες,

ότι θα χρειαστούν ορισμένες εβδομάδες για την ολοκλήρωσης της συμφωνίας, δημιούργησε ανησυχία για ενδεχόμενη νέα αναβολή ωστόσο στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο. «Οι Γάλλοι είναι αποφασισμένοι να μεταβιβάσουν την Emporiki Bank, το έχουν ανακοινώσει επίσημα και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η εκλογή της προτιμητέας πρότασης θα γίνει εντός της προθεσμίας, δηλαδή μέχρι την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου», υπογραμμίζουν στελέχη τραπεζών. Ωστόσο όπως εκτιμούν το πιθανότερο είναι αργά σήμερα το απόγευμα, μετά το κλείσιμο του Γαλλικού Χρηματιστηρίου, να ανακοινωθεί η τελική απόφαση.

Αναλυτές πάντως δεν αποκλείουν και νέα μετάθεση υπενθυμίζοντας ότι οι Γάλλοι είναι ουσιαστικά αυτοί που βάζουν τα λεφτά και αυτοί ορίζουν τους κανόνες. Έτσι αν κρίνουν σκόπιμη την παράταση της διαδικασίες, εύκολα  θα μπορέσουν να την επιβάλλουν.

Σήμερα πάντως θα είναι ημέρα μεγάλης αγωνίας για τους τρεις διεκδικητές. Όπως σημείωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Agricole οι προτάσεις (Εθνική, Eurobank και Alpha) είναι πολύ καλές ενώ όπως αποκάλυψε οι διαπραγματεύσεις είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

Όλοι αναγνωρίζουν ότι όποια τράπεζα αποκτήσει την Εμπορική θα πραγματοποιήσει ένα πολύ σημαντικό βήματα στην κατεύθυνση της διατήρησης της ιδιωτικής φυσιογνωμίας της. Πέραν του γεγονότος ότι η Εμπορική θα είναι ανακεφαλαιοποιημένη η Credit Agricole θα ενισχύσει με πρόσθετα κεφάλαια ύψους 600 – 700 εκατ. ευρώ έναντι μελλοντικών κινδύνων κεφάλαια ωστόσο που θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή βάση της τράπεζας που θα την αποκτήσει.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι η τύχη της Εμπορικής θα σηματοδοτήσει τις επόμενες εξελίξεις στον κλάδο καθώς θα ενταθούν οι πιέσεις στους δυο διεκδικητές που θα αποτύχουν να αναλάβουν άμεση δράση.

Η επιτυχία των μελλοντικών αυξήσεων, η οποία θα καθορίσει και το εάν οι τράπεζες παραμείνουν σε ιδιωτικό έλεγχο, εξαρτάται από την αφήγηση (story) που θα «πουλήσουν» οι διοικήσεις στους δυνητικούς επενδυτές. Όλα αυτά, βέβαια, μπορούν να γίνουν μόνον αφού προηγηθεί η σταθεροποίηση της οικονομίας και εμφανιστούν τα πρώτα απτά σημάδια οικονομικής ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά την Geniki Bank, η οποία ανήκει στον γαλλικό όμιλο της Societe Generale, τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις με τον όμιλο Πειραιώς έχουν ολοκληρωθεί και απομένουν οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες προκειμένου να ανακοινωθεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας. Η τύχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα κριθεί στο τέλος Οκτωβρίου, μετά την εκταμίευση των κεφαλαίων που

Keywords
Τυχαία Θέματα