ΣΚΛΗΡΗ ΜΑΧΗ ΨΗΦΟ ΜΕ ΨΗΦΟ ΓΙΑ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

09:10 1/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Σήμερα, τελευταία ημέρα που μπορούν να δημοσιευτούν δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου, η Public Issue, η Κάπα Research και η Rass δείχνουν ότι πάμε σε «μονομαχία» Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ, με την πρώτη να έχει κυριαρχία στην

παράσταση νίκης. 

Προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ με παράσταση νίκης στη ΝΔ και επτακομματική Βουλή δείχνει το βαριόμετρο της Public Issue για λογαριασμό της Καθημερινής και του ΣΚΑΪ. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 31,5%, η ΝΔ συγκεντρώνει 25,5%, το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί στο 13,5% και ακολουθεί η ΔΗΜΑΡ με 7,5%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν 5,5% , το ίδιο ποσοστό με το ΚΚΕ. Υποχωρεί η Χρυσή Αυγή στο 4,5%.Η Δημιουργία ΞανάΔράση χάνοντας μισή μονάδα συγκεντρώνει 2,5%. Με βάση τα ποσοστά αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει 134 έδρες, η ΝΔ 68, το ΠΑΣΟΚ 36, η ΔΗΜΑΡ 20 το ΚΚΕ 15 οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 15 και η Χρυσή Αυγή 12.

Διαφορετική εικόνα εμφανίζει η παράσταση νίκης. Οι πολίτες θεωρούν σε ποσοστό 58%, ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσουν οι ίδιοι ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές ενώ μόλις 34% θεωρεί πιθανή την εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός, με 22% και ακολουθούν Αντώνης Σαμαράς με 20%, Ευάγγελος Βενιζέλος με 16% και Φώτης Κουβέλης με 14%. Δημοφιλέστερος αρχηγός κόμματος είναι ο Φώτης Κουβέλης με 67% και ακολουθούν Αλέξης Τσίπρας με 49%, Πάνος Καμμένος με 39%, Αντώνης Σαμαράς με 36% και Ευάγγελος Βενιζέλος με 34%.

Αύξηση των ποσοστών ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η δημοσκόπηση της Κάπα Research (σε σχέση με την προηγούμενή της δημοσκόπηση) την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα», αλλά και προβάδισμα της Ν.Δ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, περιορίζεται η εκλογική δύναμη όλων των υπολοίπων κομμάτων, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως καταγράφεται ανοδική τάση στο ποσοστό των αναποφάσιστων κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες. Στο λεκανοπέδιο Αττικής σαφέστατη είναι η επικράτηση της ΝΔ στις μεγαλύτερες ηλικίες, άνω των 55 ετών, όπου συγκεντρώνει 38,4%, σε σύγκριση με το 17,9% που εισπράττει σε ψηφοφόρους κάτω των 54 ετών. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ισχυρότατη παρουσία στους ψηφοφόρους έως 54 ετών καθώς λαμβάνει 30,1%, χάνοντας αντιστοίχως στις μεγαλύτερες ηλικίες όπου διαμορφώνεται στο 13,8%. Συνολικά, η δημοσκόπηση της Κάπα Research δίνει 26,1% στη Ν.Δ., 23,6% στον ΣΥΡΙΖΑ και 9,9% στο ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική προέλευση των ψηφοφόρων των δύο κομμάτων, η επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική ξεπερνάει κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες τον μέσο όρο του κόμματος και ανέρχεται στο 26%, ενώ παρουσιάζει απώλειες πάνω από μία μονάδα στην υπόλοιπη Ελλάδα έχοντας 22,5%. «Πληγή» για τη ΝΔ αποτελεί το Λεκανοπέδιο όπου συγκεντρώνει 22,9%, δηλαδή τρεις και πλέον ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο. Ενισχυμένη είναι, αντιθέτως, στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, με το ποσοστό του κόμματος να φτάνει στο 27,5%, σχεδόν μιάμιση μονάδα πάνω από το μέσο ποσοστό του.Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να έχει δυναμική τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με οριακά μικρότερη επιρροή σε σχέση με τον
Keywords
Τυχαία Θέματα