ΣΠΑΕΙ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

Να ανοίξει τις πόρτες της Ευρώπης επιχειρεί από σήμερα ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας να αποκρούσει την εντύπωση ότι δεν έχει συνομιλητές στο εξωτερικό.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκινά σήμερα τριήμερη περιοδεία στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Αμβούργο,

έχοντας ψηλά τον πήχη των προσδοκιών του για τα αποτελέσματα της διεθνούς του παρουσίας. Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει επαφές με την ηγεσία του γερμανικού αριστερού κόμματος Die Linke στο Βερολίνο αύριο, ενώ σήμερα θα απευθυνθεί στους ευρωβουλευτές της ευρω-ομάδας της Αριστεράς στην Ευρωβουλή. Παράλληλα, θα μιλήσει και σε συνέδριο του ιδρύματος της εφημερίδας Die Zeit , αλλά η συνάντηση στην οποία ποντάρει πολλά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτή που θα έχει σήμερα με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Με δεδομένο ότι η σοσιαλδημοκράτης Σουλτς έχει ζητήσει μεν αλλαγές στην πολιτική που ασκείται στην Ελλάδα, αλλά έχει ταχθεί υπέρ της τήρησης των δεσμεύσεων της χώρας έναντι των εταίρων της, ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να τον πείσει για την ανάγκη εφαρμογής μιας εντελώς διαφορετικής πολιτικής, αλλά ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια του λεγόμενου «επίσημου» τομέα, δηλαδή των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, αλλά και της ίδιας της ΕΚΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνάντηση με τον Μάρτιν Σουλτς θα είναι η πρώτη «υψηλή» διεθνής συνάντηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με κατέχοντα ευρωπαϊκό αξίωμα, που δεν ανήκει στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι προ δύο μηνών, όταν ο κ. Σουλτς είχε έρθει στην Αθήνα, είχε ταχθεί υπέρ της προώθησης των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο Μνημόνιο 2 και, ως εκ τούτου, μένει να φανεί αν στις δημόσιες δηλώσεις των Σουλτς-Τσίπρα θα φανεί το πολιτικό κενό μεταξύ τους.

Συν τοις άλλοις, μετά τις πρόσφατες αρνήσεις του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, να συναντηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα όταν είχαν έρθει στην ελληνική πρωτεύουσα, η συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξυπηρετεί και έναν ακόμη στόχο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: να «σπάσει» το διεθνές εμπάργκο και να αποκτήσει συνομιλητές μεταξύ των θεσμικών και πολιτικών «παικτών» της Ε.Ε και της Ευρωζώνης…

Keywords
Τυχαία Θέματα