ΣΤΑ 48,8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ

Η βαθύτερη ύφεση της ελληνικής οικονομίας, η πτώση της κατανάλωσης και οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις οδήγησαν στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία, το 2012.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων αυξήθηκαν μόνο σε ένα μήνα κατά τρία δις. ευρώ. Ειδικότερα, οι  ληξιπρόθεσμες οφειλές, δηλαδή αυτές που έχουν δημιουργηθεί από τις αρχές του 2012, από τα 3,88 δισ. ευρώ που ήταν μέχρι και την 31η Ιουλίου έφθασαν στα τέλη Αυγούστου στα 6,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα

στοιχεία οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (παλαιές και νέες) ανέρχονται στο ποσό των 48,8 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα:

1. Οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται στο ποσό των 43,7 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 2,99 οφείλουν ΔΕΚΟ και οργανισμοί του Δημοσίου. Τα 8,8 δισ. ευρώ χρωστούν εταιρίες που έχουν πτωχεύσει και τα υπόλοιπα 32,1 δισ. ευρώ οφείλουν διάφορα φυσικά και νομικά πρόσωπα.

2. Από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη το ελληνικό δημόσιο εισέπραξε το 2012 περί τα 847 εκατ. ευρώ ενώ στο ίδιο διάστημα διεγράφησαν παλαιές οφειλές ύψους 303 εκατ. ευρώ.

3. Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται στο ποσό των 6,87 δισ. ευρώ. Από την αρχή του έτους παρατηρείται μία αυξητική τάση των οφειλών προς το δημόσιο .Αποτέλεσμα ήταν από τα τέλη Ιουλίου μέχρι και τα τέλη Αυγούστου τα ληξιπρόθεσμα χρέη να αυξηθούν κατά 3 δισ. ευρώ.

4. Από τις νέες οφειλές το ελληνικό δημόσιο έχει εισπράξει 543 εκατ. ευρώ ενώ διεγράφησαν και οφειλές ύψους 35 εκατ. ευρώ.

Συνολικά έχουν εισπραχθεί από τα ληξιπρόθεσμα χρέη περίπου 1,4 δισ, ευρώ και σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει με το δεύτερο μνημόνιο μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να έχουν εισπραχθεί 2 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα