ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΟΡΟΧΑΡΑΤΣΙΑ

Σε ειδική ρύθμιση για την τμηματική καταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων των φορολογούμενων προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ο φόβος για νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλετων καθώς και τα άδεια ταμεία αναγκάζουν την κυβέρνηση να σχεδιάζει νέα ρύθμιση για την πληρωμή των φόρων σε δόσεις. Στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τους φόρους τους. Το σενάριο που

επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει την πληρωμή των φόρων σε 12 δόσεις όσων τα εισοδήματα είναι πολύ χαμηλά ή είναι άνεργοι και σε έξι δόσεις για τους υπόλοιπους. Επίσης, εξετάζεται να δοθεί μεγαλύτερη έκπτωση για όσους πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο.

Στο μεταξύ η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μετά τις 16 Ιουλίου θα αναζητήσει τους φορολογούμενους που δεν θα υποβάλουν φορολογική δήλωση. Ηδη έχουν λάβει εντολές οι εφορίες να αποστείλουν τα στοιχεία των φορολογούμενων που υπάγονται σε αυτές και δεν υπέβαλαν τη σχετική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, ενώ από το ηλεκτρονικό σύστημα θα αναζητηθούν οι φορολογούμενοι που το προηγούμενο έτος κατέθεσαν δήλωση ωστόσο δεν το έπραξαν φέτος. Όσοι δεν υποβάλλουν δήλωση μέχρι τις 16 Ιουλίου θα βρεθούν αντιμέτωποι με σειρά προβλημάτων που θα τους κοστίσει σημαντικά.

Ειδικότερα όσοι δεν υποβάλλουν δήλωση και αναγκασθούν να το πράξουν εκπρόθεσμα:
-Χάνουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Σύμφωνα με την νομοθεσία οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν εκπρόθεσμα τη δήλωση τους δεν θα έχουν το δικαίωμα να προσκομίσουν αποδείξεις αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών συνολικής αξίας ίσης με το 25% του συνολικού εισοδήματός τους κι έτσι δεν θα μπορούν να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο ποσό των 5.000 ευρώ.
-Θα πληρώσουν πρόστιμο επί του φόρου που ανέρχεται στο 1,5% για κάθε μήνα καθυστέρησης.
-Θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον ελεγκτικό μηχανισμό και θα ελεγχθούν και για τις δηλώσεις προηγουμένων ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα