ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ ΤΟΥ ΡΙΤΣΟΥ

Δεκατρία πολιτιστικά οδοιπορικά στην Ελλάδα φέρουν τη σφραγίδα της Unesco. Για πρώτη φορά η Unesco δίδει την αιγίδα της στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Ένεση ζωής στο γηρασμένο τουριστικό προϊόν της χώρας επιχειρούν να δώσουν 13 εναλλακτικά πολιτιστικά οδοιπορικά με στόχο την ανάδειξη μιας «άλλης» Ελλάδας.

Πρόκειται τα Geo Routes & Aegean Routes διαδρομές που όλες εκτελούνται στην Ελλάδα, οδοιπορικά που αναδιαμορφώνουν του τουριστικό Brand της χώρας. Χαρακτηριστικό της μοναδικότητας τους είναι ότι για πρώτη φορά στον κόσμο τέτοιες διαδρομές φέρουν την σφραγίδα της Unesco.

Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που η Unesco θέτει υπό την αιγίδα της μια ιδιωτική πρωτοβουλία. Όπως επισημαίνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gnomon Performance που υλοποιεί το πρόγραμμα Γιάννης Μπαλακάκης ο Διεθνής Οργανισμός, αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει o πολιτισμός και η τουριστική ανάπτυξη στις μέρες μας, προωθεί μία νέα τουριστική κουλτούρα, που βασίζεται στην υπεύθυνη διαχείριση και αξιοποίηση των περιβαλλοντικών πόρων και του πολιτισμικού κεφαλαίου κάθε προορισμού.

Υπογραμμίζονται ότι τα Geo/Aegean Routes απευθύνονται σε έμπειρους ταξιδιώτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίοι αναζητούν βιωματικές εμπειρίες στο ταξίδι τους. Βασικός τους στόχος είναι η προβολή της ανεξερεύνητης Ελλάδας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της, καθώς και η συμβολή στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας σε συνεργασία με φορείς και επιχειρήσεις, στο πλαίσιο προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Το τρίπτυχο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μπαλακάκη, επικεφαλής των Geo Routes & Aegean Routes, είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Unesco.

Ειδικότερα τα Geo Routes καλύπτουν την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ τα Aegean Routes τη νησιωτική. Η βιωσιμότητα του έργου προέρχεται από μια συλλογική προσπάθεια μιας εξαιρετικής ομάδας επιστημόνων και εμπειρογνωμώνων που σχεδίασαν τις διαδρομές με βάση τον πολιτιστικό, κοινωνικό, ιστορικό, γαστρονομικό και περιβαλλοντικό τους χαρακτήρα.

GEO ROUTES

«Τα βήματα του Σωκράτη» καλούνται να ακολουθήσουν οι ταξιδιώτες σε μια διαδρομή που αναπαριστά την πιο δημιουργική περίοδο της Αθήνας. Το οδοιπορικό αυτό πηγαίνει παραπέρα από μια τυπική περιοδεία στην Ακρόπολη, περιλαμβάνοντας το Λόφο του Φιλοπάππου, την Πνύκα, την Αρχαία Αγορά, το Ναό του Ηφαίστου και τη στοά του Αττάλου σε μια διαδρομή που διαρκεί τρεισήμιση ώρες καθημερινά.

Την «Ολυμπιακή Κληρονομιά» προσπαθεί να αναδείξει το επόμενο Geo Route μέσα από ένα τετραήμερο ταξίδι στα Καλάβρυτα και στην Ολυμπία. Οι οδοιπόροι επισκέπτονται μεταξύ άλλων τα Καλάβρυτα, την Αγία Λαύρα, τη Δημητσάνα και τη Βυτίνα, καθώς και την Αρχαία Ολυμπία και το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα που έχουν ενταχθεί στα μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco το 1989 και το 1986 αντίστοιχα.

Οι ταξιδιώτες μπορούν επίσης να γνωρίσουν τους «Ιππομάχους του Μεγάλου Αλέξανδρου» μέσα από ένα επταήμερο οδοιπορικό στη Θράκη που περιλαμβάνει την Καβάλα, την Ξάνθη, τις Θερ

Keywords
Τυχαία Θέματα