Στον αέρα η έγκριση της δόσης

08:20 2/7/2013 - Πηγή: Matrix24

Μετά το τέλος της χθεσινής συνάντηση με την τρόικα τίποτα δεν είχε κλείσει και όπως όλα δείχνουν οι συναντήσεις θα συνεχισθούν καθʼ όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών παραδέχτηκε χθες πως η κατάσταση «είναι πραγματικά δύσκολη. Ας κρατήσουμε μια επιφύλαξη έως το Eurogroup (8 Ιουλίου)», ενώ συμπλήρωσε πως «κάποια θέματα θα τα συμφωνήσουμε αυτή την εβδομάδα και κάποια άλλα την επόμενη».

Στη πρώτη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα

συζητήθηκαν όλα τα κρίσιμα ζητήματα ωστόσο δεν έκλεισε κανένα, εκτός από τη θετική στάση της τρόικας στο αίτημα της κυβέρνησης να διατηρηθούν οι πέντε δόσεις για την πληρωμή του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων του 2013, αντί των τεσσάρων που ζητούσε η τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα ακανθώδη ζητήματα αφορούν:

1.Το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε το τελικό σχέδιο για την εφαρμογή του ειδικού φόρου ακινήτων το 2014 στους επικεφαλής της τρόικας. Οι πιστωτές μας επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν και περιμένουν την έκβαση της σημερινής συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων με υπηρεσιακά στελέχη. Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί δεν αφορά μόνο στην πολυπλοκότητα του συστήματος (προβλέπει 33 συντελεστές και διάφορα κριτήρια), αλλά και στον τρόπο είσπραξής του.

2.ΕΟΠΥΥ. Οι επικεφαλής της τρόικας συναντώνται σήμερα με τον υπουργό Υγείας, κ. Αδ. Γεωργιάδη. Θα προταθεί στην τρόικα ως ισοδύναμο μέτρο, να χρεώνονται τα διαγνωστικά κέντρα και οι ιδιωτικές κλινικές τις όποιες υπερβάσεις δαπανών (claw back). Τα φορολογικά θέματα και ο ΕΟΠΥΥ είναι τα προβλήματα που δημιουργούν το δημοσιονομικό κενό ύψους 1 δισ ευρώ για φέτος και 1 δισ ευρώ για το 2014.

3. Εργασιακά και συνταξιοδοτικά ζητήματα. Είναι πολύ πιθανό να τεθεί ως προαπαιτούμενη δράση για την ολοκλήρωση του ελέγχου η εφαρμογή της εισφοράς επί των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ για το 2014, ενώ ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο να γίνουν μειώσεις στις συντάξεις των νέων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ. Εσχάτως, και μετά τις δηλώσεις Τράα, στο προσκήνιο επανήλθε παλιότερη απαίτηση της Τρόικας για αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως σε κλάδους που βρίσκονται σε αναδιάρθρωση και σε επιχειρήσεις άνω των 150 ατόμων. Η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με την Τρόικα ορίστηκε για πολύ νωρίς το πρωί, καθώς στη συνέχεια ο κ. Βρούτσης θα αναχωρήσει για τη στρογγυλή τράπεζα για την απασχόληση που διοργανώνει η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Keywords
Τυχαία Θέματα