«ΤΡΥΠΑ» 1,2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

Χρήματα στα κρατικά ταμεία θα υπάρχουν μέχρι τα τέλη Ιουλίου αναφέρουν στελέχη του νέου οικονομικού επιτελείου. Το πρόβλημα όμως γίνεται εντονότερο τον Αύγουστο δεδομένου ότι στις 20/8 λήγουν ομόλογα αξίας 3,1 δισ. ευρώ.

Τα ίδια στελέχη υπογραμμίζουν ότι τον Αύγουστο το ταμείο του κράτους θα είναι ελλειμματικό κατά 1,2 δισ. ευρώ. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσει το οικονομικό επιτελείο την κατάσταση είναι να εκδώσει έντοκα γραμμάτια μεγαλύτερης αξίας προκειμένου να καλυφθούν τρέχουσες ανάγκες όπως μισθοί και συντάξεις.

Μία δεύτερη λύση

που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί είναι τα 7 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Από την πρώτη δόση των 25 δισ. ευρώ, έχουν χρησιμοποιηθεί τα 18 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 7 δισ. ευρώ, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν εφόσον σε αυτό συναινέσει και η τρόικα.

Τα προβλήματα όμως για το νέο οικονομικό επιτελείο γίνονται ολοένα και περισσότερα. Τα έσοδα δύσκολα θα πιάσουν τον στόχο που έχει τεθεί. Για παράδειγμα οι εισπράξεις του ΦΠΑ είναι μειωμένες κατά 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται στο κόκκινο έχοντας εκταμιεύσει το 60% της ετήσιας επιχορήγησης.

Οι δαπάνες είναι συγκρατημένες λόγω όμως της ελεγχόμενης στάσης πληρωμών που έχει κηρύξει το δημόσιο. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προσεγγίσουν τα 7 δισ. ευρώ, ενώ οι επιστροφές ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν ξεπεράσει τα τρία δισ. ευρώ.

Και όλα αυτά τη στιγμή που το έλλειμμα του προϋπολογισμού έφθασε τα 10,8 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο τη στιγμή που ο στόχος για το 2012 προβλέπει έλλειμμα 14,1 δισ. ευρώ. Δηλαδή το έλλειμμα έχει φθάσει στα 76% του ετήσιου στόχου.

Keywords
Τυχαία Θέματα