ΞΕΠΑΓΩΝΟΥΝ ΕΞΙ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Προχωρούν οι διαγωνισμοί για: Κρατικά λαχεία, Ελληνικό, Κασσιόπη, ΙΒC, ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, Αφάντου Ρόδου, έπεται ο Αστέρας από την Εθνική. Την παραίτησή του από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου έχει υποβάλει ήδη ο πρόεδρος Ιωάννης Κουκιάδης, ενώ αναμένονται αλλαγές και σε μέλλ του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ.   

Του Χάρη Ντιγριντάκη

«Εν υπνώσει» μέχρι πριν λίγες ημέρες βρισκόταν η διαδικασία για τους 6 εν εξελίξει διαγωνισμούς του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί στέκονται ήδη στην κόψη του ξυραφιού δεδομένου ότι το «πάγωμα» ουσιαστικά

της λειτουργίας του Ταμείου στα τέλη Απριλίου εν όψει εκλογών ίσως να προκαλέσει πρόβλημα στη συνέχεια τους αφού το πολιτικό ρίσκο που έχει η χώρα την καθιστά μη επενδύσιμη.

Όμως η νέα κυβέρνηση θεωρεί ότι ορισμένοι εκ των εν εξελίξει διαγωνισμών του Ταμείου μπορούν αφενός να επαναφέρουν τη χώρα στη σφαίρα των επενδύσεων με την ελπίδα ότι οι επενδυτές που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς δεν ανέκρουσαν πρύμναν λόγω της πολιτικοοικονομικής αβεβαιότητας και αφετέρου να ανατάξουν την ελληνική οικονομία με τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν αναφέροντας ως παράδειγμα τον εμβληματικού χαρακτήρα διαγωνισμό του Ελληνικού.

Η νέα πολιτική ηγεσία θα επιδιώξει να τρέξει την όλη διαδικασία αφού στον αέρα βρίσκονται οι διαγωνισμοί για τα Κρατικά Λαχεία, το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, την Κασσιόπη, το IBC, τις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και την έκταση της Αφάντου στη Ρόδο. Παράλληλα με τους 6 διαγωνισμούς που εκτιμάται αν όλα πάνε καλά ότι θα τελειώσουν όλοι μέχρι το τέλος του Φθινοπώρου, το Ταμείο είναι έτοιμο να ξεκινήσει τους διαγωνισμούς για τον Αστέρα της Βουλιαγμένης διαδικασία που θα κινηθεί άμεσα από την Εθνική Τράπεζα στην οποία ανήκει το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης και θα ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί για ΕΥΑΘ, ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ.

Ο πρώτος διαγωνισμός που θα τελεσφορήσει άμεσα είναι αυτός των Κρατικών Λαχείων.Η νέα κυβέρνηση πρέπει να ψηφίσει άμεσα το νόμο για την άδεια των λαχείων και ακολούθως αναμένεται η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τους 3 ενδιαφερόμενους (η αρχική ημερομηνία κατάθεσης ήταν στις 15 Μαΐου όμως υπήρξε καθυστέρηση στην κατάθεση του αναφερόμενου νόμου).

Η νέα δωδεκαετής σύμβαση που επιδιώκει να υπογράψει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), έχει αποφασιστεί να τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2013, οπότε και λήγει η υφιστάμενη σύμβαση τιτλοποίησης εσόδων από τα Κρατικών Λαχείων. Η σύμβαση αυτή υπογράφηκε το 2001 με τη λουξεμβουργιανή εταιρεία Ariadne S.A. και στην οποία έκτοτε καταβάλλονται 75 εκατ. ευρώ ετησίως για δάνειο ύψους 600 εκατ. ευρώ που έλαβε το ελληνικό Δημόσιο. Την άδεια εκμετάλλευσης των Κρατικών Λαχείων διεκδικούν τρεις ισχυροί παίκτες στην αγορά της λοταρίας (ΟΠΑΠ, Αustrian Lotteries και Sisal).

Οι εταιρείες Lamda Development, Talima Ventures και Reds είναι οι τρεις ενδιαφερόμενοι για την εκμετάλλευση του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC), στο πλαίσιο διαγωνισμού που πραγματοποι

Keywords
Τυχαία Θέματα