Αγωνία για τρόικα και οριζόντιες περικοπές

Του Δ. Κεμπέ
Εντείνεται η αγωνία για την τύχη της χώρας λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έλευση της τρόικας, καθώς το σύνολο της διεθνούς κοινότητας έχει αρχίσει να στρέφει και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας στην Ελλάδα.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα περισσότερα από τα ισοδύναμα μέτρα, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, βρέθηκαν και θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ακόμη έως τα 11,5 δισ.

που απαιτούνται, με αποτέλεσμα να εκφράζεται δυσπιστία από μερίδα των Ευρωπαίων πολιτικών και των κορυφαίων οικονομικών εντύπων. Συγκεκριμένα, το βρετανικό περιοδικό «Economist» σημειώνει πως ίσως χρειαστούν οριζόντιες περικοπές σε όλο το Δημόσιο, ενώ πιθανή θεωρείται και η ανάθεση στην Εκκλησία της υποχρέωσης κάλυψης του μισού μισθολογικού κόστους για τους ιερείς. Σχολιάζει, επίσης, ότι αν και ο Φώτης Κουβέλης επιμένει ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει διετή παράταση για την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας, η Ελλάδα δεν έχει σχεδόν καθόλου περιθώρια ελιγμών, καθώς έχει αποτύχει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις κατά την τελευταία διετία. Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι οι εταίροι της ευρωζώνης είναι εχθρικά διακείμενοι απέναντι στην παράταση των διοριών με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να δηλώνει σχεδόν κάθε εβδομάδα σε συνεντεύξεις του ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει το πρόγραμμά της.

Οι Αυστριακοί
Ανάλογα σκληρή στάση τηρεί και η Αυστρία, η υπουργός Οικονομικών της οποίας, Μαρία Φέκτερ, δηλώνει «οργισμένη με την κατάσταση». Η ίδια αναφέρει πως, με τον προεκλογικό αγώνα, οι Έλληνες έχασαν πολύ χρόνο και πως η κατάσταση είναι ήδη πολύ επίπονη. Παράλληλα, επισημαίνει ότι τους πιστωτές, όπως και την ίδια, τους εξοργίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπάρχουν λίγες μεταρρυθμίσεις, δεν γίνονται ιδιωτικοποιήσεις και δεν υπάρχουν αναπτυξιακά προγράμματα, ενώ, πάντα, οι Έλληνες ζητούν όλο και περισσότερα χρήματα.
Παρατηρεί, στη συνέχεια, πως μόνον κατά τη διαγραφή χρέους μειώθηκε για τους Έλληνες κατά 100 δισεκατομμύρια το χρέος των 205 δισ. ευρώ και σε αυτήν τη μείωση συμπεριλαμβάνεται και 1 δισ. ευρώ της αυστριακής τράπεζας «Kommunalkredit». Απαντώντας αρνητικά στο ερώτημα, αν έχει τελειώσει η υπόθεση με την Ελλάδα, η Αυστριακή υπουργός τονίζει πως οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ασκούν τεράστια πίεση για να εκπληρώσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της και να σταθεί, τουλάχιστον από το 2020, και πάλι στα πόδια της. Υπογράμμισε, στη συνέχεια, χαρακτηριστικά πως «ο ασθενής θα πρέπει από μόνος του να θέλει να σηκωθεί όρθιος».
Κατέρρευσαν οι ξένες επενδύσεις
Στο ερώτημα, τι μπορεί να συμβεί από εδώ και πέρα ώστε να αποσοβηθούν τα χειρότερα, η απάντηση είναι ιδιαιτέρως δύσκολη. Κάποιοι μιλούν για… θαύμα και άλλοι, πιο προσγειωμένοι, για επίπονη και διαρκή προσπάθεια. Με δεδομένη τη διεύρυνση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και την πλήρη απαξίωση της εγχώριας αγοράς από τους ξένους επενδυτές, το μόνο ενδεδειγμένο μείγμα πολιτικής είναι η διατήρηση των ούτως ή άλλως απαξιωμένων εισοδημάτων, η μεί

Keywords
Τυχαία Θέματα