Η «τέλεια καταιγίδα» απειλεί την παγκόσμια οικονομία

Του Δ. Κεμπέ
Τα τύμπανα της απόλυτης κατάρρευσης της παγκόσμιας οικονομίας ηχούν όλο και δυνατότερα τις τελευταίες ημέρες, καθώς από κάθε γωνιά της Γης εκφράζονται επισήμως ανησυχίες για την πορεία του συστήματος, το οποίο οδηγείται στην… τέλεια καταστροφή.
Δεν είναι μόνο ο νομπελίστας Ρουμπινί, ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Μπερνάκι, η Μέρκελ και ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Ζαμπάο, που προειδοποιούν για τη δραματική επιδείνωση

της οικονομίας και της απασχόλησης τους επόμενους μήνες. Σε Ευρώπη, Αμερική και Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, η μία μετά την άλλη οι εποπτικές αρχές του χρηματοπιστωτικού συστήματος προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από το τερατώδες σκάνδαλο της Barclay’s που μέχρι στιγμής, όπως έχει αποκαλύψει το «Π» εδώ και τρεις εβδομάδες, προκαλεί ίλιγγο με τις μοχλεύσεις παραγώγων και δανείων, οι οποίες υπερβαίνουν τα 130 τρισ. δολάρια! Όλη αυτή η κατάσταση ευνοεί τα «κοράκια» της κερδοσκοπίας, καθώς το ευρώ τείνει να καταρρεύσει κάτω από το 1,20 της ισοτιμίας του δολαρίου, σπάζοντας και τα έσχατα φράγματα των αντοχών του.
Μέρκελ
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, για πρώτη φορά δήλωσε στα μέσα της εβδομάδας ότι δεν είναι βέβαιη για την επιτυχία του ευρωπαϊκού σχεδίου εξόδου από την κρίση. «Το ευρωπαϊκό σχέδιο δεν έχει ακόμη οικοδομηθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να είμαστε βέβαιοι πως όλα θα πάνε καλά» ανέφερε. Για τη Μέρκελ, «ορισμένες χώρες στην Ευρώπη έχουν ακόμη πολλή δουλειά» για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών και έτσι να ξεπεράσουν την κρίση του χρέους και την κρίση της ανταγωνιστικότητας. «Παρατηρούμε, πλέον, ότι δεν πάμε καλά παρά μόνο εάν οι Ευρωπαίοι γείτονές μας πηγαίνουν και αυτοί καλά» πρόσθεσε η καγκελάριος μιλώντας για τη χώρα της. Και αυτή η μομφή δεν πήγαινε τόσο στην Ελλάδα όσο στις γειτονικές Ιταλία και Γαλλία!
Ρουμπινί
Ταυτόχρονα, σχεδόν, ο νομπελίστας Νουριέλ Ρουμπινί επανέφερε την πρόβλεψή του για την «τέλεια καταιγίδα» παγκοσμίως τον επόμενο χρόνο, «καθώς οι οικονομίες διεθνώς επιβραδύνονται ή σταματούν να αναπτύσσονται, τα γεωπολιτικά ρίσκα αυξάνονται και η κρίση χρέους της ευρωζώνης επιταχύνεται». Ο Νεοϋορκέζος καθηγητής ανέδειξε πέντε παράγοντες που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την παγκόσμια οικονομία. Οι παράγοντες αυτοί είναι η επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, η αύξηση των φόρων και η μείωση των δαπανών στις Ηνωμένες Πολιτείες που μπορεί να οδηγήσουν τη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως σε ύφεση, μια ανώμαλη «προσγείωση» της οικονομίας της Κίνας, περαιτέρω επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές και μια στρατιωτική σύγκρουση με το Ιράν.
«Την επόμενη χρονιά, το τενεκεδάκι θα γίνει πολύ μεγάλο για να το κλωτσήσει κανείς στον δρόμο και τότε θα έχουμε μια παγκόσμια τέλεια καταιγίδα» δήλωσε. Μία που τα είπε αυτά και μία που ο Κινέζος πρόεδρος, Ζαμπάο, εκτίμησε πως η απασχόληση στη χώρα του θα δοκιμαστεί έντονα τους προσεχείς μήνες λόγω της μείωσης της ανταγωνιστικότητας και της διεθνούς ύφεσης.
Η Fed
Από κοντά και ο Μπεν Μπερνάκι της Fed, ο οποίος π
Keywords
Τυχαία Θέματα