Δύσκολο να είσαι «άνθρωπος του προέδρου»

Των Σπύρου Παπαδάκη, Βαγγέλη Γιακουμή και Γιάννη Σπ. Παργινού

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: Λίγοι, καλοί και με αντοχές… μαραθωνοδρόμου
Είναι ιδιαίτερα γνωστό, όχι μόνο στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης, αλλά πλέον και στον απλό Ελληνα πολίτη ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι κάτι παραπάνω από εργασιομανής. Για να παρακολουθήσει κανείς τους ρυθμούς του, πρέπει να είναι τουλάχιστον μαραθωνοδρόμος. Πρώτος ξυπνά το πρωί και φτάνει στο Μέγαρο Μαξίμου και τελευταίος φεύγει.
Σύμφωνα με τον… μύθο που έχει δημιουργηθεί

αυτούς τους δέκα μήνες, ο πρωθυπουργός έχει πάρει τηλέφωνο κατά τις 4.00 το πρωί, στο άσχετο, κορυφαίο υπουργό, και μάλιστα όχι μία ή δύο φορές, αλλά πολύ περισσότερες. Την πρώτη, μάλιστα, φορά τον κάλεσε μέχρι και στο σπίτι του, διότι το κινητό του ήταν χαμηλωμένο… Εκτοτε, το έχει στη δόνηση… Φανταστείτε, λοιπόν, τι τραβάνε οι στενοί του συνεργάτες, αν κάνει τέτοια καψόνια στους κορυφαίους της κυβέρνησης. Ο Αντώνης Σαμαράς συνηθίζει να είναι σταθερός στις επιλογές του. Εχει εδώ και χρόνια συγκεκριμένους ανθρώπους δίπλα του που τους εμπιστεύεται, και αν στην πορεία βρεθεί κάποιος αξιόλογος «νέος», δεν τον αφήνει να φύγει… Στην πολυετή πολιτική ιστορία του Αντώνη Σαμαρά, συναντά κανείς πολλά και ιδιαίτερα βαριά ονόματα όπως του Γιώργου Συμπιλίδη, του Νικήτα Κακλαμάνη, του Ακη Γεροντόπουλου, του Ανδρέα Λεντάκη και του Στέφανου Στεφανόπουλου. Σήμερα ο πρωθυπουργός έχει τέσσερις ιδιαίτερα στενούς συνεργάτες που κάνουν όλη την εμφανή, αλλά και την αφανή δουλειά….

Ο «μαθηματικός»
Ο 64χρονος μαθηματικός Κώστας Μπούρας είναι ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού. Είναι ο άνθρωπος των δύσκολων αποστολών. Αυτός που χειρίζεται όλα τα απόρρητα θέματα που αφορούν τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά –εδώ και δέκα μήνες– και σε κυβερνητικό επίπεδο. Η σχέση του με τον πρόεδρο κρατά από το 1989, όταν ο Αντώνης Σαμαράς, υπουργός Οικονομικών τότε στην κυβέρνηση Τζαννετάκη, του ανέθεσε τα καθήκοντα ειδικού γραμματέα με αρμοδιότητα το ΚΕΠΥΟ.
Την περίοδο της πολιτικής του μοναξιάς, ο Αντώνης Σαμαράς τον φώναζε πολλές φορές στο σπίτι του στην Κηφισιά που ανέλυαν τις εξελίξεις. Εκτοτε, τον έχει συνεχώς μαζί του. Την περίοδο που ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ευρωβουλευτής, τον ακολουθούσε σε όλα τα ταξίδια σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο, ενώ τον Ιανουάριο του 2008 ακολούθησε και πάλι τον φίλο του, Αντώνη, στο υπουργείο Πολιτισμού.

«Ο Σαλονικιός…»
Ο υπουργός Επικρατείας είναι ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτόν ανέθεσε ο πρωθυπουργός τον συντονισμό για τους δημόσιους υπαλλήλους. Πάνω από δέκα φορές την ημέρα ο πρωθυπουργός δίνει εντολή στις γραμματείς του «φωνάξτε μου τον Δημήτρη». Ο πρώην περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης βρίσκεται δίπλα στον κ. Σαμαρά από την ίδρυση της Πολιτικής Ανοιξης – και όπως λέει ο ίδιος «και στα καλά και στα δύσκολα». Γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιός, με τον πρόεδρο τον συνδέει μακρά και στενή φιλική σχέση.

Ο «αριστερός»
Αριστερός ή μουστάκιας ή η άλλη άποψη. Πρόκειται, ίσως, για την πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση των σωματοφυλάκων του Αντώνη Σαμαρά… Αριστερό παρελθόν, εξαιρετικές σπουδές σε αμερικανικά κολέγια, βαθιά πατριώτης και επίμονος στις απόψεις του, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης θεωρείται το δυνατό μυαλό της παρέας. Ο άνθρωπος που γράφει της ομιλίες του Αντώνη Σαμαρά και δίνει το πολιτικό στίγμα. Είτε τον συμπαθεί κανείς είτε όχι, οι πάντες υποκλίνονται στο μυαλό του και στην καθαρότητα της σκέψης του. Πριν από κάθε μεγάλη του απόφαση, ο πρωθυπουργός ζητά τη γνώμη του.
Οι σπουδές του στα Οικονομικά, στα Μαθηματικά και στις Κβαντικές Θεωρίες μέσα από φημισμένα κολέγια, όπως το London School of Economics, το City University της Νέας Υόρκης και το Courant School of Mathematics, τον καθιστούν πολύτιμο σύμβουλο του κ. Σαμαρά, ενώ η αριστερή παιδεία του πολλές φορές συνηγορεί σε τοποθετήσεις περισσότερο φιλολαϊκές. Από την εποχή της ΠΟΛ.ΑΝ. είναι μαζί.

Το δεξί χέρι…
Ο πιο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά. Οταν γνωρίστηκε με τον Αντώνη Σαμαρά, ήταν όπως έχει πει ο ίδιος «παιδί». Δίπλα του ανδρώθηκε τόσο πολιτικά όσο και επαγγελματικά. Ο Γιώργος Μουρούτης έκτοτε υπήρξε κάτι παραπάνω από «δικός του άνθρωπος». Τα «πέτρινα χρόνια» είχαν περάσει πολλά βράδια στο σπίτι του προέδρου στην Κηφισιά, παρακολουθώντας τα δρώμενα και σχεδιάζοντας την επόμενη μέρα.
Ανθρωπος των πραγματικά δύσκολων και απόρρητων αποστολών. Ολα τα προηγούμενα χρόνια ήταν χαμηλών τόνων και απέφευγε την έκθεση. Η αγάπη του για τις νέες τεχνολογίες και τα social media και οι τοποθετήσεις του, τον έκαναν αρκετές φορές στόχο των πολιτικών αντιπάλων του πρωθυπουργού, αλλά και δημοσιογράφων. Σήμερα είναι προϊστάμενος του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

«Ο νέος»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ συνεργάζεται στενά με τον Αντώνη Σαμαρά τους τελευταίους δέκα μήνες. Βουλευτής Ευβοίας από το 2004, είναι ο σχεδιαστής και ο εκφραστής της επικοινωνιακής στρατηγικής της κυβέρνησης. Η δύσκολη αποστολή του είναι να κρατά τις ισορροπίες, όχι μόνο στην τρικομματική, αλλά και μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου. Με σπουδές στη Μόσχα και πλούσια δημοσιογραφική καριέρα έχει καταφέρει, παρά τη νευραλγική θέση, να είναι συμπαθής στο σύνολο του πολιτικού κόσμου, αλλά και του δημοσιογραφικού.
Η απόφαση του προέδρου αιφνιδίασε πολλούς, αλλά όχι όσους γνώριζαν την προσωπική εκτίμηση που έτρεφε ο Αντώνης Σαμαράς για τον έμπειρο δημοσιογράφο. Αν και ο πιο καινούργιος της προεδρικής συντροφιάς, προσαρμόστηκε αμέσως. Ανθρωπος ευγενής, εργατικός αλλά και πεισματάρης, έχει μάθει να χειρίζεται τους δύσκολους χαρακτήρες των δημοσιογράφων και απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι καλοί φίλοι, η παλιά φρουρά και οι μέλλοντες υπουργοί
Το επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι χωρισμένο σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη ομάδα είναι η λεγόμενη «προσωπική πολιτική φρουρά» του προέδρου. Στην ομάδα αυτή ανήκει ο Νίκος Παππάς, «ο άνθρωπος του προέδρου», το alter ego του, ο προσωπικός φίλος, που σπούδασε Μακροοικονοµικά στη Σκωτία και γνωρίζεται από τα χρόνια της Νεολαίας του Συνασπισµού και τη δεκαετία του ’90.
Είναι γιος του στελέχους του ΚΚΕ Εσωτερικού Στέλιου Παππά, επίσης µέλους της ΚΠΕ, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο στον αντιδικτατορικό αγώνα. Διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και αρχηγός σε όλες τις δύσκολες αποστολές. Στην ίδια ομάδα εντοπίζεται και η ιδιαιτέρα γραμματέας, Ζωή Χαλιδιά. Ο άνθρωπος που στέκεται συνέχεια δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, τον συνοδεύει στις περιοδείες του και είναι γνωστή και ως η φεµινιστική άποψη του ΣΥΡΙΖΑ. Με έντονη προσωπικότητα, βρίσκεται στο πλευρό του προέδρου και έχει «καταγγείλει» κατ’ επανάληψη τη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για έλλειψη της γυναικείας παρουσίας.

Οι έμπειροι
Στη δεύτερη ομάδα βρίσκονται οι έμπειροι επιτελείς, προερχόμενοι από τα μπαρουτοκαπνισμένα μετερίζια της Αριστεράς. Ο Αλέκος Φλαµπουράρης είναι από τα στελέχη που συνοµιλούν συχνά µε τον Αλέξη Τσίπρα. Πρώην στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού έχει αποστασιοποιηθεί πλήρως από τις τηλεοπτικές κάµερες, αλλά η γνώµη του είναι από εκείνες που έχουν βαρύνουσα σηµασία. Ο Τάσος Κορωνάκης, μηχανολόγος στο επάγγελµα, φίλος και συνοδοιπόρος του Αλέξη Τσίπρα από τη Νεολαία του Συνασπισµού, το 2003.
Στην τρίτη ομάδα είναι οι μέλλοντες υπουργοί. Πρόκειται για τα πιο προβεβλημένα στελέχη που επωμίζονται και την υπεράσπιση των θέσεων του κόμματος στα ΜΜΕ. Τέτοια στελέχη είναι ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Γιάννης Μιλιός, ο Γιώργος Σταθάκης, η Ρένα Δούρου, ο Κώστας Ησυχος. Στο παρασκήνιο, έμπιστος μυστικοσύμβουλος λογίζεται και ο πρώην πρόεδρος Νίκος Κωνσταντόπουλος. Επίσης, ανάλογα με την περίπτωση είναι άνθρωποι με ειδικές, όπως ο Βασίλης Πριμικύρης που σπούδασε στη Ρώμη και εσχάτως έχει αναλάβει να προετοιμάσει το ταξίδι του προέδρου στην Ιταλία.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ – ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Μικρές και ευέλικτες ομάδες υποστήριξης
Είναι γνωστό της πάσης πως ο κ. Βενιζέλος στην καθημερινή του λειτουργία είναι… πολυμηχάνημα! Τα κάνει όλα μόνος του και συμφέρει, με αποτέλεσμα όλοι οι άλλοι συνεργάτες του να τρέχουν πανικόβλητοι κάθε φορά που θέλει να κάνει κάτι. Δίνει εντολή, αφού προηγουμένως μπορεί ήδη να το έχει κάνει ο ίδιος από μόνος του.
Καθημερινά σχεδόν συνεδριάζει με στελέχη έχοντας δημιουργήσει μια ομάδα με την οποία συνομιλεί για θέματα τακτικής και στρατηγικής. Τους βλέπει όλους στο τραπέζι που συνεδριάζουν και μια φορά, όπως ήταν όλοι μαζί συγκεντρωμένοι, είπε μεταξύ αστείου και σοβαρού: «Οι περισσότεροι από εσάς το 2007 δεν με στηρίξατε, ήσασταν με τον Παπανδρέου»… Κάποια στιγμή, πάντως, του απάντησαν στον ίδιο τόνο όπως ο ίδιος, μεταξύ αστείου και σοβαρού, σημειώνοντας πως τα στελέχη αυτά που ήταν τότε μαζί του, σήμερα δεν βρίσκονται κοντά του. Τι να φταίει, άραγε; Τέλος πάντων…

Σε τροχιά αλλαγών
Σήμερα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει την ευθύνη του κόμματος έχει κοντά του διάφορα στελέχη που αν γίνει τελικά ανασχηματισμός, τότε θα αναγκαστεί να κάνει αλλαγές και στην ομάδα των συνεργατών του. Στον τομέα της επικοινωνίας βρίσκεται η Φώφη Γεννηματά με τον Δημήτρη Καρύδη. Σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής ομάδας έχει τον γραμματέα κ. Γ. Μανιάτη, στα οικονομικά και πολιτικά ζητήματα συνομιλεί με τους κυρίους Χρ. Πρωτόπαπα, Π. Κουκουλόπουλο, Φ. Σαχινίδη και Γ. Κουτρουμάνη, που τον εκπροσωπούν και στις συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών, για τον χειρισμό που χρειάζεται κάθε φορά σε οποιοδήποτε παρόμοιο θέμα.
Τον κ. Ν. Ανδρουλάκη για θέματα κόμματος ως γραμματέας που είναι μαζί με τον κ. Πιερακάκη που δεν μιλάει και πολύ, όπως παρατηρούν στις συσκέψεις, καθώς και η κ. Χριστίνα Μανωλοπούλου, η οποία συνοδεύει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε διάφορες συναντήσεις εντός και εκτός Ελλάδας, όταν είναι θεσμικού χαρακτήρα. Ο είλωτας της υπόθεσης, φυσικά, είναι ένας, ο Ηλίας Βεργίτσης, η σκιά του κ. Βενιζέλου που τρέχει από πίσω του για να καταγράφει και να απομαγνητοφωνεί τον χειμαρρώδη λόγο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Λιγότερο πολύπλοκα
Στη ΔΗΜΑΡ, τα πράγματα είναι λιγότερο πολύπλοκα εξαιτίας του χαρακτήρα του κ. Φώτη Κουβέλη. Στην Αγίου Κωνσταντίνου, στα επικοινωνιακά θέματα προΐσταται ο Ανδρέας Παπαδόπουλος. Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, αλλά και προσωπικός φίλος του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και, ως εκ τούτου βρέθηκε στο τιμόνι της εκπροσώπησης. Δύσκολη υπόθεση που θέλει μεγάλη εμπειρία. Οι καλοθελητές της Αγίου Κωνσταντίνου λένε ότι ο Ανδρέας δεν διαθέτει τέτοια εμπειρία που χρειάζεται για να λειτουργεί ένα κόμμα σε συνθήκες τρικομματικής κυβέρνησης. Από τους στενούς συνεργάτες είναι και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης.
Βρίσκεται συνεχώς στο κέντρο των εξελίξεων και κάθε φορά που το κόμμα χρειάζεται εκπροσώπηση στο γραφείο του κ. Στουρνάρα πηγαίνει ο ίδιος, αποφεύγοντας να είναι μαζί του κάποιο άλλο στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, όπως παλαιότερα ήταν ο Σάκης Παπαθανασίου, αξιόλογο στέλεχος που βρίσκεται κοντά στον κ. Κουβέλη και συνομιλεί μαζί του καθημερινά. Σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας, κοντά στον πρόεδρο βρίσκεται ο διευθυντής της Κ.Ο. Γιάννης Αμοιρίδης με τον οποίο υπάρχει αλληλοεκτίμηση, ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Βασίλης Οικονόμου είναι από τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Keywords
σαμαρας, κεπυο, βρυξέλλες, london, school, city, ανθρωπος, media, alter, ego, ΚΚΕ, κπε, τσιπρας, συριζα, υπουργοι, μμε, δραγασάκης, ησυχος, βενιζελος, ΠΑΣΟΚ, ελλαδα, δημαρ, στουρναρας, Αντωνης Σαμαρας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, ανασχηματισμος, τραπεζα της ανατολης, παπανδρεου, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, νεος παπας, τομας πρωτοπαπας, δραγασάκης, ρενα δουρου, δουρου, κκε εσωτερικου, γνωμη, θεμα, ιταλια, καθημερινη, καριερα, κηφισια, κπε, μμε, ονοματα, ρωμη, τηλεφωνο, υπουργειο πολιτισμου, ego, αγαπη, ανθρωπος, βραδια, βρισκεται, βρυξέλλες, γινει, δρωμενα, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκτιμηση, ελλειψη, εποχη, ευθυνη, ζωη, ζητα, ιδια, ιδιο, ιδρυση, υποθεση, ησυχος, υφυπουργος, θεωριες, κεπυο, κυβερνηση, κινητο, κομμα, λειτουργια, λογο, μαθηματικα, μαξιμου, μηνες, μοσχα, μυαλο, νεολαια, ξυπνα, ομαδα, πρωι, ρολο, συνεχεια, σκωτια, σπιτι, σπυρου, στιγμα, ταξιδια, τασος, τριτη, φυσικα, φτανει, φωφη, φωφη γεννηματα, φταιει, φορα, χριστινα, ανηκει, city, δημητρης, φιλοι, ιδιαιτερα, υπουργειο, κωνσταντινου, κωστας, london, media, μια φορα, ομαδες, school, ταξιδι, της παρεας, θεματα
Τυχαία Θέματα