Εντείνονται οι διεργασίες για τους νέους γραμματείς της ΝΔ

Του ΔHMHTΡΗ ΚΕΜΠΕ 
Εντείνονται οι εσωκομματικές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες στους κόλπους της ΝΔ ενόψει της εκλογής του νέου γραμματέα της Κ.Ο. την Τρίτη και του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής την ερχόμενη Πέμπτη το απόγευμα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, επικρατέστερος για τη θέση του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας, η οποία συγκαλείται την Τρίτη το μεσημέρι είναι ο βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής και πρώην υφυπουργός Οικονομίας, Θανάσης Μπούρας. Ο Μπούρας

βρίσκεται στο πλευρό του Σαμαρά από την περίοδο της ανάδειξής του στην ηγεσία της ΝΔ, ενώ ήταν από τους πρώτους που ζήτησαν την απομάκρυνση της Ντόρας Μπακογιάννη, με την οποία, ωστόσο, λέγεται ότι τα ξαναβρήκε λόγω των κοινών τους οικογενειακών καταβολών από το Καρπενήσι. Εντούτοις, το όνομά του συναντά πολλές αντιδράσεις μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι μιλούν για διαρκή διολίσθηση του θεσμού τα τελευταία χρόνια, καθώς τη συγκεκριμένη θέση έχουν λάβει μέτριας απήχησης βουλευτές, όπως οι Απ. Σταύρου, Γ. Τραγάκης και Κ. Τασούλας. «Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς σε μια επτακομματική Βουλή με τέτοιες εντάσεις» αναφέρει στο «Π» παλαιός κοινοβουλευτικός της ΝΔ. Τα άλλα ονόματα που έπαιζαν έντονα, αλλά τελικά δεν θα υποβάλουν υποψηφιότητα ένεκα της «γραμμής» που δίδεται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι των Γιώργου Βλάχου, Νικήτα Κακλαμάνη και Βύρωνα Πολύδωρα.

Στο κόμμα
Όσον αφορά στο πρόσωπο που θα διαδεχτεί τον Ανδρέα Λυκουρέντζο στη Συγγρού, εκεί τα πράγματα είναι περίπλοκα. Από την Πέμπτη το βράδυ προωθείται έντονα ο γραμματέας Συνδικαλισμού, Φίλιππος Ταυρής, ιστορικό στέλεχος της ΔΑΚΕ με κορυφαία διαδρομή στα συνδικάτα και αδιάλειπτη παρουσία στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Ωστόσο, η υποψηφιότητά του συναντά σοβαρές ενστάσεις, καθώς ο Νικήτας Κακλαμάνης επιμένει πως «δεν θα κάνει πίσω και αυτήν τη φορά», ενώ στον χορό μπήκε και ο παραιτηθείς υφυπουργός Εργασίας, Νίκος Νικολόπουλος, τον οποίο προτείνουν οι περισσότερες κομματικές οργανώσεις του Λεκανοπεδίου Αττικής. Ο Ταυρής έχει αρκετές αντιπαραθέσεις με τη ΔΑΚΕ και κυβερνητικούς παράγοντες, ωστόσο, είναι από τα πρόσωπα που γνωρίζουν λεπτομερώς τη Νεοδημοκρατική ανθρωπογεωγραφία ανά την Ελλάδα. Οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι τον χαρακτηρίζουν ως «Καρχιμάκη της ΝΔ», με τη μόνη διαφορά ότι ο Ταυρής ουδέποτε κατέβηκε στην πολιτική αρένα και ουδέποτε διεκδίκησε κάποια μεγάλη θέση στον κρατικό μηχανισμό, όταν η Νέα Δημοκρατία ανελάμβανε τη διακυβέρνηση. Σε περίπτωση, πάντως, που οι κόντρες στη Συγγρού λάβουν μεγαλύτερες διαστάσεις, ο Σαμαράς θα καταλήξει στην επιλογή του βουλευτή Έβρου, Άκη Γεροντόπουλου, ο οποίος από τη δεκαετία του 1970 βρίσκεται στο πλευρό του και διακρίνεται για τον ήπιο αλλά και αποφασιστικό του χαρακτήρα, διατηρώντας άριστες σχέσεις με όλες τις εσωκομματικές πτέρυγες.

Keywords
Τυχαία Θέματα