Η αλήθεια για το μεροκάματο των βουλευτών

Μπορεί κάποιοι βουλευτές να έχουν αποποιηθεί τα προνόμια τους, αλλά το κόστος για τους 300 εθνοπατέρες είναι εξωπραγματικό.

Τα πάντα ήρθαν στο φως με αφορμή προσφυγή δικαστικών λειτουργών στο Μισθοδικείο για να για να κηρυχθούν παράνομες οι μειώσεις στον κλάδο τους, φέρνει εκ νέου στην.

Η κίνηση αυτή σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής έφερε στην επιφάνεια τις παχυλές αποδοχές των μελών του Κοινοβουλίου.

Το πραγματικό κόστος καθενός από τους 300 βουλευτές ξεπερνά τα 20.000 ευρώ το μήνα ή για να το πούμε πιο απλά το μεροκάματο

κάθε βουλευτή είναι 700 ευρώ.

Αναλυτικότερα, το ειδικό τμήμα του Μισθοδικείου με κατεπείγον έγγραφό του ζητά από τον γενικό γραμματέα της Βουλής, κ. Θάνο Παπαϊωάννου, διευκρινίσεις για να καθοριστεί ο μισθός των δικαστικών.

Και αυτό γιατί το Σύνταγμα ορίζει ότι «οι βουλευτές δικαιούνται αποζημίωσης ίσης με το σύνολο των πάσης φύσεως μηνιαίων αποδοχών του ανώτατου δικαστικού λειτουργού».

Αυτήν την παράγραφο του Συντάγματος αντέστρεψαν οι δικαστικοί που ζητούν από τον περασμένο Μάρτιο να μάθουν πόσες είναι οι πάσης φύσεως αποδοχές των βουλευτών.

Το έγγραφο έδινε προθεσμία δύο μηνών στη Βουλή για να απαντήσει, καθώς υπήρχε νέα δικάσιμος στο Μισθοδικείο στις 12 Ιουνίου.

Ωστόσο, απάντηση δεν υπήρξε ποτέ και αιτία είναι ότι οι πραγματικές πάσης φύσεως αποδοχές των βουλευτών είναι υπερδιπλάσιες από αυτές που δηλώνουν ως βουλευτική αποζημίωση.

Ειδικότερα:

8.000 ευρώ είναι ο μηνιαίος μισθός κάθε βουλευτή
1.100 ευρώ είναι η κατά μέσο όρο πρόσθετη αμοιβή για συμμετοχη σε επιτροπές
150 ευρώ το μήνα για συμμετοχή στα θερινά τμήματα
350 ευρώ το μήνα είναι οι ασφαλιστικές εισφορές για κάθε βουλεύτη στον ΕΟΠΥΥ
1000 ευρώ το μήνα κοστίζει των leasing των αυτοκινήτων που έχει κάθε βουλευτής
473 ευρώ το μήνα είναι τα έξοδα κίνησης των βουλευτών κατά μέσο όρο
2.263 ευρώ το μήνα είναι κατά μέσο όσο το επίδομα οργάνωσης γραφείου
1.000 ευρώ το μήνα είναι το επίδομα ενοικίου που λαμβάνουν οι βουλευτές της περιφέρειας
983 ευρώ είναι κατά μέσο όρο η δαπάνη για τα σταθερά τηλέφωνα κάθε βουλευτή
200 ευρώ το μήνα το πλαφόν στα κινητά τους.

Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και παροχές, όπως τα 4.000 ευρώ μηνιαίως για τους δύο επιστημονικούς συνεργάτες που δικαιούται αλλά και τα 960 ευρώ το μήνα που κοστίζουν κατά μέσο όρο το μήνα τα 104 μονά αεροπορικά εισιτήρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα