Ιερές μπίζνες για… πτυχίο!

Όπως αναφέρει άρθρο στην εφημερίδα «Real» η Ιερά μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Ναύπακτο καλείται να επιστρέψει στα δημόσια ταμεία επιχορηγήσεις ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή πολυτελούς ξενώνα και συνεδριακού κέντρου.

Μετά από έλεγχο, οι μοναχοί προχώρησαν στην ανέγερση αυθαιρέτων κατασκευών υποβάλλοντας ψευδή στοιχεία, ενώ μετέτρεψαν μέρος του «ξενώνα» σε Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης, προχωρώντας στην εκμίσθωσή του.

Από το 2002, όπως αναφέρει το άρθρο της Real,

εκκρεμεί στα δικαστήρια η απόδοση στο κράτος χρηματικών ποσών ΦΠΑ που είχαν επιστραφεί στο μοναστήρι χωρίς να δικαιούται, τα οποία μαζί με τα πρόστιμα αγγίζουν σήμερα περίπου το 1,5 εκατ. ευρώ.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης , Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Νότης Μηταράκης, με απόφασή του στις 21 Φεβρουαρίου έκρινε παράνομη την επένδυση που αφορούσε στην κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό κτιρίων που περιλαμβάνουν ξενώνα και αίθουσα συνεδρίων για την εξυπηρέτηση κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, συνολικού κόστους 1.922.524 ευρώ.

Ζήτησε μάλιστα την ανάκληση της σχετικής υπουργικής απόφασης με την οποία το επενδυτικό σχέδιο της Ιεράς Μονής υπήχθη το 1997 στις διατάξεις του Ν.1892/90 και την επιστροφή στα δημόσια ταμεία ποσού 1.572.759 ευρώ.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το μοναστήρι εκμίσθωσε μέρος της επένδυσης χωρίς συνέχιση της λειτουργίας της στο ίδιο παραγωγικό αντικείμενο. Τα επενδυτικά σχέδια της μονής είχε καταγγείλει ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, ζητώντας να γίνει εκτενής οικονομικός έλεγχος.

Το θέμα έφτασε στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκηση Λέανδρο Ρακιντζή, ο οποίος με την σειρά του διαπίστωσε προβλήματα στην οικονομική διαχείριση της μονής και με αλλεπάλληλα έγγραφα του άσκησε πιέσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες ζητώντας τη συντόμευση των ελέγχων, με αποτέλεσμα την πρόσφατη υπουργική απόφαση ανάκλησης της επένδυσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα