Τι συμβαίνει με τους καταθέτες και τους δανειολήπτες

Το σύνολο των καταθέσεων σε υποκαταστήματα των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα-Λαϊκή, Ελληνική και Κύπρου διασφαλίζεται με την εξαγορά των δικτύων από την Τράπεζα Πειραιώς.

Δυο είναι οι κατηγορίες δανειοληπτών, που διαμορφώνονται. Η πρώτη αφορά στα εξυπηρετούμενα δάνεια, στεγαστικά, καταναλωτικά και οφειλές σε πιστωτικές κάρτες, που μεταφέρθηκαν ήδη στην Τράπεζα

Πειραιώς και άρα δεν αλλάζει κάτι. Η δεύτερη αφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία θα περάσουν στην κακή τράπεζα και η απαίτησή τους περνά στον εκκαθαριστή και θα ακολουθηθεί η διαδικασία της δικαστικής οδού.

Όσον αφορά τους καταθέτες της Κύπρου

Με το διαχωρισμό της Λαϊκής Τράπεζας σε καλή και κακή όλοι οι καταθέτες προστατεύονται για αποταμιεύσεις μέχρι 100.000 ευρώ, οι οποίες μεταφέρονται στην Τράπεζα Κύπρου. Όσοι διαθέτουν λογαριασμούς με μεγαλύτερα ποσά, το επιπλέον ποσό περνά στην κακή Λαϊκή Τράπεζα και οι καταθέτες θα πρέπει να περιμένουν την εκκαθάριση, ώστε να μάθουν ποιο είναι το ποσό που που τους αναλογεί. Η διαδικασία αυτή μπορεί βέβαια να διαρκέσει χρόνια, διότι πρώτα θα πρέπει να εκποιηθεί η περιουσία της κακής τράπεζας και μετά να μοιραστούν αυτά που θα «περισσέψουν». Για την Τράπεζα Κύπρου δεν τίθεται θέμα για τις αποταμιεύσεις λόγω εκκαθάρισης της Λαϊκής, αλλά οι καταθέτες της με ποσά άνω των 100.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν από το κούρεμα, το οποίο ακόμη δεν έχει καθοριστεί, παρόλο που σενάρια μιλούν για «κούρεμα» ακόμα και άνω του 50%.

Keywords
Τυχαία Θέματα