Πού βρίσκονται οι σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ;

Του Ιάκωβου Φριζή
Δύο γεγονότα, απέχοντα χρονικά το ένα από το άλλο αρκετούς μήνες, δεν είναι ίσως γενικού ενδιαφέροντος, είναι, όμως, ειδικού ενδιαφέροντος και θέλω να τα αναφέρω, γιατί αγγίζουν τις ευαίσθητες πτυχές ενός θέματος, όπως είναι οι σχέσεις των λαών της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου.
Πριν από λίγες μέρες, ήλθε στα χέρια μου μία φωτογραφία από τις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων στο Σύνταγμα,

όπου ένας σοβαρός κύριος κρατούσε ένα πανό, που έγραφε με μεγάλα γράμματα τα εξής: «ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΕΛΛΑΣ – ΚΥΠΡΟΣ – ΙΣΡΑΗΛ».
Και μόνο που υπήρχε αυτό το σύνθημα στη συγκέντρωση των αγανακτισμένων δείχνει κατά κάποιον τρόπο τη θέληση μερικών πολιτών να κάνουμε κάποια σοβαρή συμμαχία με το Ισραήλ, τώρα που η Κύπρος έχει άριστες σχέσεις με το εβραϊκό κράτος, του οποίου η αεροπορία προστατεύει τα οικόπεδα της Κύπρου στην κυπριακή ΑΟΖ από πιθανή απειλή των Τούρκων. Μπορεί να υπάρχει κάποια καλή «επαφή» με τις ισραηλινές αρχές, μπορεί το ταξίδι του κ. Σαμαρά στο Ισραήλ να είχε τον σκοπό του, αλλά με τα τόσα οικονομικά προβλήματα που έχει η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια πού να μείνει «μυαλό» για την ανάπτυξη των σχέσεών μας με το Ισραήλ, που σίγουρα, αν υπήρχε σοβαρό σχέδιο προσεγγίσεως, κάποια οικονομικά οφέλη θα είχε η πατρίδα μας. Όμως, αφήνοντας τους αγανακτισμένους, έρχομαι στο δεύτερο πρόσφατο γεγονός, που έλαβε χώρα στις ΗΠΑ, στις 8 Ιουνίου 2012.

Ο ήρωας
Λίγα λόγια, πριν σχολιάσω το γεγονός, προκειμένου να καταλάβει ο αναγνώστης περί τίνος πρόκειται. Από το 1993, οι Ελληνοαμερικανοί τιμούν με ετήσιο βραβείο που φέρει το όνομα του ήρωα του 1940, Συνταγματάρχη Μαρδοχαίου Φριζή, το οποίο απονέμεται σε κάποιο εξέχον μέλος της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής, που συνεισέφερε σημαντικά στα ελληνικά θέματα. Φέτος, το βραβείο «Φριζή» παρέλαβε ο Jason Isaacson, διευθυντής Κυβερνητικών και Διεθνών Υποθέσεων της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής. Το σχετικό βραβείο περιλαμβάνει χώμα από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και γράφει: «Για την προάσπιση και την υπεράσπιση των αρχών, τις οποίες οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και ο Ελληνισμός πρεσβεύουν. Από αυτή την ιερή γη προέρχονται αυτές οι μεγάλες αρχές». Ο κ. Isaacson τόνισε: «Είναι τιμή για μένα να δέχομαι αυτή την υψηλή διάκριση από τους φίλους μας της κυπριακής και ελληνικής ηγεσίας στην Αμερική. Το Βραβείο Φριζής απευθύνεται στον αιώνιο δεσμό μεταξύ αδελφών κοινοτήτων και εθνών». Ο κ. Jason Isaacson παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους του κορυφαίου Παγκόσμιου Οργανισμού Εβραϊκής Προάσπισης.
«Η Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή είναι περήφανη για τη συνεισφορά μας όλα αυτά τα χρόνια στον ελληνο-εβραϊκό διάλογο και κατανόηση στη χώρα μας» είπε ο κ. Isaacson. «Οι δεσμοί φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των αδελφών εθνικών μας κοινοτήτων κατά τον τελευταίο αιώνα περίπου της ευρωπαϊκής μετανάστευσης είναι τόσο φυσικοί που περνούν σχεδόν απαρατήρητοι. Και σε θέματα πολιτικής που είναι σημαντικά και για τις δύο κοινότητες –σχετικά με τις θρησκευτικές διακρίσεις, εδώ ή σε άλλες χώρε

Keywords
Τυχαία Θέματα