Πρέπει να πληρώνει ο λαός και τις… πορνοστάρ;

Γράφει η ΑΡΤΖΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

«O Θεός είθε να σώζει τη μεγαλόψυχη βασίλισσά μας,
πολλά χρόνια να ζήσει η ευγενής μας βασίλισσα,
ο Θεός να σώζει τη βασίλισσα!»

Ήδη από τους πρώτους στίχους του εθνικού ύμνου της Μεγάλης Βρετανίας φαίνεται πόση σημασία δίνουν στη βασιλική οικογένεια οι Βρετανοί, που ακόμα και σήμερα –που η μοναρχία θεωρείται από τους περισσότερους ένας πολύ ξεπερασμένος θεσμός– γεμάτοι περηφάνια τραγουδούν τους στίχους, όταν το απαιτεί η περίσταση. Πρόσφατα το είδαμε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες

–το περασμένο καλοκαίρι στο Λονδίνο–, όπως το είδαμε και στην επέτειο των 60 χρόνων της βασιλείας της Ελισάβετ.
Πολλοί ήταν εκείνοι που, στριμωγμένοι στα πεζοδρόμια και για πολλές ώρες, περίμεναν να δουν και να απαθανατίσουν το νέο πριγκιπικό ζεύγος, την Κέιτ και τον Ουίλιαμ, να οδεύει στην εκκλησία με όλες τις τιμές και να καταχειροκροτείται. Για τους πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας, η βασιλεία είναι ένας θεσμός συνυφασμένος με την εθνική τους ταυτότητα, έστω και αν ο ρόλος της βασιλικής οικογένειας στη διακυβέρνηση είναι καθαρά διακοσμητικός. Φτάνει που τονώνει την εθνική τους συνείδηση. Γι’ αυτόν, άλλωστε, τον λόγο είναι πρόθυμοι, πέρα από κάποιες εξαιρέσεις –που όμως πληθαίνουν, καθώς περνούν τα χρόνια– να δίνουν χρήματα από την τσέπη τους για τη γεμάτη χλιδή ζωή της βασιλικής οικογένειας. Η τελευταία επιβάρυνε με 32,3 εκατ. λίρες τον φετινό κρατικό προϋπολογισμό του Ηνωμένου Βασιλείου. Το ποσό, αν και μειωμένο σε σχέση με προηγούμενες χρονιές λόγω λιτότητας, δεν παύει να είναι τεράστιο.
Η κρατική επιδότηση χρησιμοποιείται, κυρίως, για να καλύψει τα έξοδα συντήρησης των βασιλικών ακινήτων, την πληρωμή των μισθών των υπαλλήλων της οικογένειας, αλλά και τα ταξιδιωτικά έξοδά της. Βέβαια, από τη στιγμή που μειώθηκε, οι πρώτοι που επλήγησαν είναι το προσωπικό που εργάζεται για τη βασιλική οικογένεια. Έγινε πάγωμα των μισθών του και το κόστος των υπαλλήλων μειώθηκε κατά 200.000 λίρες από πέρσι. Παρ’ όλα αυτά, δαπανήθηκαν περίπου 400.000 λίρες περισσότερες φέτος για τη συντήρηση των βασιλικών ακινήτων, αλλά και τα επίσημα ταξίδια της βασιλικής οικογένειας. Χαρακτηριστικά, το ταξίδι του Κάρολου στο Κουβέιτ, το Κατάρ, την Τανζανία και τη Νότια Αφρική κόστισε περίπου μισό εκατ. λίρες.
Άγνωστο είναι το κόστος του περσινού βασιλικού γάμου, το οποίο αρνείται να αποκαλύψει η οικογένεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε συμβολή της οικογένειας της νύφης, αλλά θεωρείται ότι κάλυπτε μικρό ποσοστό. Το ποσό φημολογείται ότι ήταν εκατοντάδες χιλιάδες λίρες. Ανάλογα ήταν και τα έξοδα για την 60ή επέτειο της βασιλείας της Ελισάβετ και γι’ αυτό είχε χαρακτηριστεί η φετινή κρατική επιχορήγηση ανεπαρκής. Στα έξοδα της συντήρησης της οικογένειας συγκαταλέγεται το κόστος της ασφάλειας και η αστυνομική προστασία που τους παρέχεται.

Στους πλουσιότερους
Στη λίστα με τους πλουσιότερους ηγέτες στον κόσμο φιγουράρει και το όνομα της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας. Η βασίλισσα της Βρετανίας, Ελισάβετ, έχει ετήσιο εισόδημα 11.937

Keywords
Τυχαία Θέματα