Πρώτη φορά ψήφισε και βγήκε… βουλευτής!

Γράφει η ΑΡΤΖΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

«Θεωρώ πως είναι δουλειά μιας ολόκληρης γενιάς, της δικής σας, να αλλάξετε μυαλά και νοοτροπία, ώστε η χώρα σας να μπορέσει σύντομα να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον».
Tάδε έφη Γερμανός τουρίστας αποχωρώντας από τη χώρα μετά από απολαυστικές, κατά δική του ομολογία, πολυήμερες διακοπές. Και μέσα σε μια πρόταση που βγήκε από ξένα χείλη σε μέρες χαλάρωσης και ξενοιασιάς, ειπώθηκε ακριβώς αυτό που ακούγεται από νεαρούς νεοεκλεγέντες βουλευτές, αλλά και από όσους τους ψήφισαν. Στα νιάτα προσβλέπουν και την επάνοδο του κόμματος τα ηγετικά στελέχη του αποδεκατισμένου

ΠΑΣΟΚ και αυτό ακριβώς εννοούσε και ο πρόεδρος του άλλοτε κραταιού κόμματος, όταν έλεγε ότι ο επόμενος αρχηγός θα είναι τριαντάρης. Το αν ο νέος αέρας των τριαντάρηδων που μπήκαν στη Βουλή θα είναι ούριος θα φανεί. Αυτό που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει είναι ότι, μετά και τις τελευταίες εκλογές, τα πάντα έχουν αλλάξει σχετικά με το 35χρονο (να το πάλι το 30! Τυχαίο;) πολιτικό καθεστώς. Ο χάρτης της Ελλάδος, όπως διαμορφώθηκε με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα του Ιουνίου, δεν έχει καμία σχέση με ό,τι βλέπαμε τα τελευταία χρόνια, σε σημείο, μάλιστα, που κάποιοι παλιοί να τρίβουν τα μάτια τους και να διερωτώνται, αν πρόκειται για άλλη χώρα… Φυσικό επακόλουθο ήταν η διαφορετική και πολύχρωμη… ανθρωπογεωγραφία της Βουλής. Η νέα κατάσταση έχει μπλοκάρει τόσο πολύ το αποκρυσταλλωμένο, μέχρι πρότινος, σύστημα ώστε να φτάσουμε σε μεγάλες εντάσεις στο Κοινοβούλιο ακόμα και για τη διάταξη των βουλευτικών εδράνων: «εμείς θέλουμε εδώ ως ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση», «και εμείς εδώ γιατί είμαστε συγκυβέρνηση», «απαπαπα, δεν έχετε καμία τύχη, για εμάς έχει ιστορική αξία αυτή η πλευρά της Βουλής, γιατί την κατέχουμε από το ’74» και άλλα τέτοια παρόμοια λέγονταν κυρίως μεταξύ των κομμάτων της Αριστεράς, με αιτία την απώλεια της πρωτοκαθεδρίας από το ΚΚΕ για πρώτη φορά από το 1974 και εντεύθεν..
Τα γνωστά σε όλους παντοδύναμα… κάστρα των άλλοτε κραταιών κομμάτων τα είδαμε σε αυτές τις εκλογές να εκπορθούνται με την πλήρη συναίνεση των απηυδισμένων και εξοργισμένων κατοίκων και άλλοτε ορκισμένων οπαδών των παλαιών κομμάτων, οι οποίοι, μάλιστα, υποδέχτηκαν τους νέους εκπροσώπους τους μετά βαΐων και κλάδων. Ανάμνηση φαίνεται θα μείνει –ελπίζουμε κακή– σε παλιούς δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν στενά τα διάφορα παράξενα που συνέβαιναν σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε κάστρα των κομμάτων. Θυμούνται, για παράδειγμα, σε κάποιο χωριό του Κιλκίς, το Αγιονέρι, να συμβαίνει το εξής: Από τους 1.400 που ψήφιζαν, 1.350 ψήφισαν ΝΔ και μόλις 50 ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα! Παρόμοια συμβάντα υπήρξαν και σε χωριά της Αχαΐας –βλ. το άλλοτε καταπράσινο παπανδρεϊκό Καλέτζι– ή στην κάποτε καταπράσινη Κρήτη. Στις 17 Ιουνίου τα πράγματα στα περισσότερα κάστρα άλλαξαν.

Ελ. Αγαθοπούλου
Για παράδειγμα, στο άλλοτε βαθύ μπλε Κιλκίς, η Αριστερά είχε να εκλέξει βουλευτή από το 1951! Κι, όμως, ύστερα από 61 χρόνια, μία από τους τρεις εκπροσώπους του νομού είναι η Ειρήν

Keywords
Τυχαία Θέματα