Σαμαράς: Πάση θυσία να πάρουμε γρήγορα τη δόση

Την ανάγκη επιτάχυνσης της εκταμίευσης της δόσης, επεσήμανε ο Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής μετά το τέλος των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός μίλησε σε δραματικούς τόνους, σημειώνοντας πως «το αίμα της ελληνικής οικονομίας που λέγεται ρευστότητα είναι στο μηδέν… γνωρίζω ότι ο κάθε Έλληνας κάθε μέρα περνά ένα προσωπικό δράμα».

Παράλληλα,

εξέφρασε τη βεβαιότητα πως αυτά θα είναι τα τελευταία «επώδυνα και δύστροπα» μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν. «Είναι το τελευταίο πικρό ποτήρι που πρέπει να πιούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε: «Πιστεύω ότι μέσα Νοεμβρίου θα έχει τελειώσει αυτή η διαδικασία» και συμπλήρωσε: «Γνωρίζετε ότι μέχρι 16 Νοεμβρίου επαρκούν τα αποθέματα ευρώ της χώρας».

Σημείωσε δε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι του έδειξαν «κατανόηση» και διαπίστωσε ότι «το κλίμα έχει αλλάξει».

«Για πρώτη φορά εκφράζεται όχι απλά η ευχή αλλά η βεβαιότητα ότι η Ελλάδα όπως πάει μπορεί να τα καταφέρει», τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι ουσιαστικά οι Ευρωπαίοι απέκλεισαν την έξοδο από το ευρώ.

Ειδική αναφορά έκανε στους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη. «Ευχαριστώ τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση για την εθνική συμπαράστασή τους, για την υποστήριξή τους και όλους όσοι στηρίζουν αυτή την προσπάθεια. Να σας το πω απλά δεν ένιωσα ποτέ ότι ήμουν μόνος στις Βρυξέλλες», σημείωσε.

«Ή θα τα καταφέρουμε, θα πάρουμε την δόση ώστε να περάσουμε στην καινούρια σελίδα που είναι σελίδα ανάκαμψης – ανάπτυξης, ή δεν θέλω να πω περισσότερα», επισήμανε ο κ. Σαμαράς διαβεβαιώνοντας ότι «Βενιζέλος, Κουβέλης και ο ομιλών είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε».

«Όταν μιλάω για ανάπτυξη, εγώ εννοώ θέσεις εργασίας», είπε σε εμφατικό τόνο ο κ. Σαμαράς εξηγώντας: «Δεν θα πω ποτέ ότι είμαι ικανοποιημένος ή ευχαριστημένος, αν η Ελλάδα δεν μπει στο δρόμο της ανάπτυξης, που σημαίνει θέσεις εργασίας κυρίως για τα νέα παιδιά».

Αίσθηση προκάλεσε η διατύπωση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός όταν αναφέρθηκε στο θέμα της ύφεσης. «Οι περσινές προτάσεις δεν προέβλεπαν την ύφεση, στην οποία μπήκαμε», τόνισε και επισήμανε: «Εδώ έχει πέσει πυρηνική βόμβα!»

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αποδέχθηκε «με μεγάλη χαρά» την πρόσκλησή του να επισκεφθεί την Ελλάδα και δήλωσε ότι θα καθοριστεί και η ημερομηνία για επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Μόντι στην Αθήνα, ο οποίος επίσης έχει λάβει πρόσκληση από τον Αντώνη Σαμαρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα