Βαθαίνει το χάσμα στην Αίγυπτο – Θέλουν εκτός νόμου την Μουσουλμανική Αδελφότητα

Αδύνατο φαίνεται πια το ενδεχόμενο εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης στην Αίγυπτο με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να σκληραίνουν τη στάση τους όσο περνούν οι μέρες ζητώντας να επιβάλουν το δικό τους θέλω.

Οι ισλαμιστές δηλώνουν πως θα συνεχίσουν τις διαδηλώσεις τους μέχρι να σταματήσει το πραξικόπημα, όπως χαρακτηρίζουν την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι, ενώ η κυβέρνηση, δηλαδή και ο στρατός

προσπαθούν να ανακηρύξουν εκτός νόμου τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και μιλούν για τρομοκρατία.

Ηδη εισαγγελείς στην Αίγυπτο άρχισαν έρευνα σε βάρος 250 υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για φόνο, απόπειρα φόνου και τρομοκρατία, όπως μετέδωσε το αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Η αστυνομία προέβη σε πάνω από 1.000 συλλήψεις μελών και συμπαθούντων της Αδελφότητας μετά τις συγκρούσεις της Παρασκευής ανάμεσα σε υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Εκκενώθηκε το τέμενος αλ Φατχ

Το βράδυ του Σαββάτου (17/08), οι δυνάμεις ασφαλείας απομάκρυναν όσους βρίσκονταν στο τέμενος αλ Φατχ έπειτα από τις ανταλλαγές πυρών που σημειώθηκαν με υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενώ η υποστηριζόμενη από το στρατό κυβέρνηση, αντιμέτωπη με μια χαοτική κατάσταση, φέρεται να εξετάζει το να θέσει εκτός νόμου την ισλαμιστική οργάνωση.

Αυτόπτες μάρτυρες είδαν ένοπλους να πυροβολούν από ένα παράθυρο του τεμένους, όπου είχαν καταφύγει υποστηρικτές του Μόρσι κατά την διάρκεια των σφοδρών, αιματηρών συγκρούσεων στην καρδιά της αιγυπτιακής πρωτεύουσας την Παρασκευή.

Εικόνες που μετέδωσαν αιγυπτιακοί τηλεοπτικοί σταθμοί απεικόνιζαν έναν ένοπλο να πυροβολεί από τον μιναρέ του τεμένους αλ Φατχ και στρατιώτες να ανταποδίδουν τα πυρά. Μερικές ώρες αργότερα, αστυνομικοί εισέβαλαν και άδειασαν το κτίριο, προχωρώντας σε δεκάδες συλλήψεις.

Δεν είναι σαφές εάν υπήρξαν νεκροί στις συγκρούσεις στην τέταρτη ημέρα βίας στην Αίγυπτο, με απολογισμό σχεδόν 800 νεκρούς. Ταραχές αναφέρθηκαν και στην Αλεξάνδρεια, όπου ένα γραφείο των Αδελφών Μουσουλμάνων παραδόθηκε στις φλόγες.

Εκτός νόμου η Μουσουλμανική Αδελφότητα;

Καθώς η οργή αυξάνεται σε όλες τις πλευρές, ο πρωθυπουργός Χάζεμ ελ Μπεμπλάουι πρότεινε να τεθεί εκτός νόμου η Αδελφότητα – αλλάζοντας τους όρους του παιγνιδιού στη σύγκρουση για την εξουσία στην πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου.

«Δεν αντιμετωπίζουμε πολιτικές διαιρέσεις, αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο που διεξάγουν οι εξτρεμιστές που καθημερινά εξελίσσεται σε τρομοκρατία», υποστήριξε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πολιτικός σύμβουλος του προέδρου, Μοστάφα Χεγκάζι. «Θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο όχι μόνο με επιχειρήσεις ασφαλείας, αλλά και τηρώντας το νόμο εντός του πλαισίου [σεβασμού] των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η ιστορία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Η Αδελφότητα είχε επίσημα διαλυθεί από το στρατιωτικό καθεστώς της Αιγύπτου το 1954. Ενεγράφη ως μη κυβερνητική οργάνωση τον Μάρτιο.

Το κίνημα αυτό, που ιδρύθηκε το 1928, έχει βαθιές ρίζες κι ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα, το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, που ιδρύθηκε το 2011, μετά τις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην πτώση του καθεστώτος του αυταρχικού ηγέτη της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ.

Η Αδελφότητα κέρδισε και τις πέντε εκλογικές αναμετρήσεις που ακολούθησαν την πτώση του Μουμπάρακ. Ο Μόρσι κυβέρνησε για ένα χρόνο πριν υπονομευθεί από γιγαντιαίες κινητοποιήσεις στις οποίες κάλεσαν επικριτές του. Ο επικεφαλής του στρατού Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ανέτρεψε τον Μόρσι την 3η Ιουλίου, υποστηρίζοντας ότι προέβη στην κίνηση αυτή για να αποτρέψει τον κίνδυνο η χώρα να οδηγηθεί σε εμφύλια σύρραξη.

Ο εκπρόσωπος της Αδελφότητας Γκέχαντ Ελ Χάνταντ δήλωσε το Σάββατο ότι η αστυνομία συλλαμβάνει γιους και κόρες ηγετικών στελεχών της οργάνωσης για να αποκτήσει έτσι ένα πλεονέκτημα.

Παρά την αιματοχυσία, οι ισλαμιστές κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να διαδηλώνουν καθημερινά την ερχόμενη εβδομάδα, αν και δεν αναφέρθηκαν μεγάλες κινητοποιήσεις ως πριν από λίγο.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, 12 εκκλησίες δέχθηκαν επιθέσεις και πυρπολήθηκαν την Παρασκευή. Οι αρχές κατηγόρησαν τους ισλαμιστές για τις καταστροφές.

Εάν η πρόταση του Μπεμπλάουι εφαρμοστεί και η Αδελφότητα τεθεί εκτός νόμου, αυτό θα την ωθήσει σε πρακτικές παρανομίας, πέρα από το ότι θα σημάνει επίσης την έναρξη ενός κύματος μαζικών συλλήψεων μελών της.

Πολλές δυτικές κυβερνήσεις καταδίκασαν το πρόσφατο κύμα των σκοτωμών, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, θορυβημένες από τη νέα κρίση στη χώρα, που έχει συνάψει μια στρατηγικής σημασίας συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ και όπου βρίσκεται η Διώρυγα του Σουέζ, μια μείζων αρτηρία για το παγκόσμιο εμπόριο. Ωστόσο η Σαουδική Αραβία υποστήριξε σθεναρά την υποστηριζόμενη από το στρατό κυβέρνηση κατηγορώντας τον παλιό της εχθρό, την Μουσουλμανική Αδελφότητα, ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Αίγυπτο.

Keywords
Τυχαία Θέματα