«ΒΟΜΒΑ» ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ: Ιδρυτικό συνέδριο Κεντροαριστεράς!

Του ΝΤΙΝΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ

Μύθοι και πραγματικότητες για την αλλαγή του ονόματος και του σήματος του ΠΑΣΟΚ. Τι θα κάνει ο Βενιζέλος με ό,τι απέμεινε από το κόμμα και γιατί οι έννοιες «Σοσιαλιστικό» και «Κίνημα» πάνε στον κάδο των αχρήστων, προς χάριν μίας πρότασης «βόμβα» που ετοιμάζει αμέσως μετά για ιδρυτικό συνέδριο της ελληνικής Κεντροαριστεράς!
«Καλύτερα μέσα (στην κυβέρνηση) μπας και καρπωθούμε κάτι θετικό από τις επιχειρούμενες

κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, παρά έξω και στο περιθώριο». Πάνω σε αυτό το μοντέλο κινείται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας την αναδόμηση του νέου ΠΑΣΟΚ εν μέσω γκρίνιας και συγκρούσεων για το περιβόητο ερωτηματολόγιο και για τον προσυνεδριακό διάλογο.
Το ερωτήματα που γεννώνται από τη βάση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από αρκετά στελέχη, που βλέπουν με σκεπτικισμό το όλο εγχείρημα, είναι εύλογα:
-Είναι αληθινός ο διάλογος για το σήμα, το όνομα και τη φιλοσοφία του ΠΑΣΟΚ ή είναι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα για να έρθει το κόμμα στο προσκήνιο της πολιτικής ειδησεογραφίας, αφού δημοσκοπικά δεν μπορεί να ανακάμψει με τίποτα;
-Είναι αποφασισμένη η πολιτική ηγεσία του Κινήματος να τα αλλάξει όλα και να αποσυνδέσει το ΠΑΣΟΚ από το παρελθόν;
Η απάντηση που προκύπτει από το ρεπορτάζ του «Π» είναι OΧΙ. Τίποτε από αυτά δεν πρόκειται να γίνει άμεσα. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται και δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη.
Το ΠΑΣΟΚ ψάχνει τρόπους, πρωτίστως, να μείνει όρθιο. Δεν έχει την πολιτική πολυτέλεια να κάνει μεγάλες δρασκελιές και επικίνδυνους πειραματισμούς με απότομες αλλαγές, των οποίων τα αποτελέσματα είναι αμφίβολα και μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ. Το μόνο βέβαιο είναι πως ο Βενιζέλος «έριξε άδεια για να πιάσει γεμάτα» και για να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω στο ΠΑΣΟΚ. Επί της ουσίας, δεν υπάρχουν έτοιμα ονόματα και σήματα για το νέο κόμμα που ευαγγελίζεται ο Βενιζέλος και αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από το ρεπορτάζ του «Π».
Το μόνο βέβαιο είναι πως οι έννοιες «Σοσιαλιστικό» και «Κίνημα» πάνε περίπατο και αντικαθίστανται, αργά αλλά σταθερά (όπως έχουμε τονίσει και σε προηγούμενα ρεπορτάζ της εφημερίδας), από έναν αόριστο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, όπως ακριβώς πρόκειται να συμβεί και με το κόμμα της ΝΔ. Επίσης, είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι πάει περίπατο και το τετράπτυχο της ιδρυτικής διακήρυξης που έκανε λόγο για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση και δημοκρατική διαδικασία.
Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι στα προσυνεδριακά κείμενα γίνεται αναφορά μόνο στον Ελευθέριο Βενιζέλο, στον Γεώργιο Παπανδρέου και στον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ δεν υπάρχει ούτε λέξη για τον Κ. Σημίτη και τον Γ. Παπανδρέου.
Στελέχη που πρόσκεινται στον Βαγγέλη Βενιζέλο λένε χαρακτηριστικά: «Δεν μας ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ του… Τρίτου Δρόμου, θέλουμε το κόμμα να γίνει μια ισχυρή ευρωπαϊκή δύναμη».

Άνοιξαν… την όρεξη!
Ήδη, το περίφημο ερωτηματολόγιο για το πώς θέλουν οι πολίτες το ΠΑΣΟΚ έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κινήματος, με πρώτο τον Μιχάλη Καρχιμάκη που μίλησε για «κουτοπονηριές και ερασιτεχνισμούς», «φωτογραφίζοντας» τον Βαγγέλη Βενιζέλο, αλλά και τον Σκανδαλίδη που μίλησε για «Λουδοβίκους».
Τεράστια δυσφορία προκάλεσε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και η συνάντηση που είχαν την περασμένη Πέμπτη σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών δεκάδες στελέχη του κόμματος (το λεγόμενο κίνημα των υφυπουργών), οι οποίοι συζήτησαν τον «κίνδυνο» απορρόφησης του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον «αποκλεισμό» στελεχών, που οδηγεί σε μειωμένη τελικά εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη, μίλησαν για την ανάγκη να μην εμφανίζεται το κόμμα ως «απολογητής» της κυβέρνησης, αλλά να «βγει μπροστά» στη συζήτηση για τη σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα.
Η ομάδα των «πρώην υφυπουργών», διευρυμένη κατά τα φαινόμενα πια, δεν είναι η μόνη που παρουσιάζει μία κινητικότητα στο εσωτερικό της Ιπποκράτους το τελευταίο διάστημα. Αντίθετα, όσο πλησιάζει η μέρα του συνεδρίου, τα δείπνα δίνουν και παίρνουν, οι συνεστιάσεις γίνονται καθημερινές και οι απόψεις πέφτουν «βροχή».
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Π», τεράστια είναι και η δυσφορία του Κώστα Σκανδαλίδη που δεν φαίνεται διατεθειμένος να γυρίσει εύκολα στους κόλπους του κόμματος, αν και –όπως λέει το περιβάλλον του Βενιζέλου– του προτάθηκε η θέση του γραμματέα την οποία ο Σκανδαλίδης αρνήθηκε, αφού είναι σαφές ότι διεκδικεί τον ρόλο τού Νο2 στο κόμμα. Εξίσου αδιάφορη στάση κρατούν και άλλα ιστορικά και έμπειρα στελέχη του κινήματος, όπως ο Δημήτρης Ρέππας που είναι άφαντος από την Ιπποκράτους, αν και έχει δεχθεί κρούσεις να αναλάβει ενεργό ρόλο.
Οι πληροφορίες του «Π» λένε ότι ο Βενιζέλος θα αποφύγει την κατά μέτωπο σύγκρουση με τα στελέχη του κόμματος, αλλά και με αυτούς που αποχώρησαν και τούτο διότι υπάρχει ο φόβος ότι το ΠΑΣΟΚ θα γίνει «σκορποχώρι». Λίγο πριν από το συνέδριο, ο Βενιζέλος θα απευθύνει πρόσκληση σε όλους, ακόμα και σε αυτούς που έφυγαν για να φτιάξουν δικούς τους πολιτικούς σχηματισμούς, να γυρίσουν πίσω στο κόμμα και να καταθέσουν τις απόψεις τους για το μέλλον. «Ελάτε πίσω χωρίς αρχηγικές φιλοδοξίες και τα συζητάω όλα» φέρεται να λέει ο Βενιζέλος, αν και γνωρίζει πολύ καλά πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Επί της ουσίας, τους θέτει όλους προ των ευθυνών τους και τους αναγκάζει να αποχωρήσουν μόνοι τους.

Η επόμενη μέρα
Στελέχη της Ιπποκράτους τονίζουν ότι τα βασικά προβλήματα του κόμματος είναι η ρύθμιση των οικονομικών ζητημάτων και τα λειτουργικά προβλήματα εσωτερικής δομής. Στην πρώτη περίπτωση, επιβάλλονται οικονομίες κλίμακας (μειώσεις υπαλλήλων, αλλαγές γραφείων, λιγότερα λειτουργικά έξοδα), αφού πλέον πρόκειται για ένα μικρό κόμμα, το οποίο δεν μπορεί να συντηρήσει ένα τόσο μεγάλο μηχανισμό. Άρα, πρέπει να συρρικνωθεί και, κατ’ επέκταση, να γίνει πιο ευέλικτο και σε επίπεδο οργάνων.
Σε δεύτερη φάση, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να στοχεύσει στο ποια θα είναι η εκλογική του δεξαμενή, αφού με τις επιλογές του να στηρίζει τη μνημονιακή πολιτική έχει απολέσει τον κατεξοχήν αιμοδότη ψήφων που δεν ήταν άλλος από τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, δηλαδή το «βαθύ κράτος» που τόσα χρόνια κρατούσε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.
Το ΠΑΣΟΚ στοχεύει τώρα στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και στους ανέργους και, όπως λέει το περιβάλλον Βενιζέλου, αυτή θα είναι η ατζέντα με την οποία θα προσέρχεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις συνεδριάσεις και στις επαφές του με τον Σαμαρά. «Δεν μας ενδιαφέρει ο κρατισμός» λένε στην Ιπποκράτους οι συνομιλητές του προέδρου.
Παράλληλα με τα εσωτερικά του κόμματος, ο Βενιζέλος θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την επικοινωνιακή και ρητορική του δεινότητα απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα «χτυπώντας» τον με την πρώτη ευκαιρία σε συζητήσεις στη Βουλή, αλλά και στον δημόσιο διάλογο, αφού –όπως εκτιμά το επιτελείο του– με τον τρόπο αυτόν κερδίζει «πόντους» και το κόμμα.

••• Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Π», δεν αποκλείεται, μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο κος Βενιζέλος (σταθμίζοντας όλους τους παράγοντες της πολιτικής συγκυρίας στη δεδομένη χρονική στιγμή) να ζητήσει από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να διεξαχθεί ιδρυτικό συνέδριο της Κεντροαριστεράς, κίνηση που αναμένεται να στρέψει επάνω της ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής ατζέντας και τα φώτα της δημοσιότητας. Παρά το γεγονός ότι η πρώτη επαφή με τη ΔΗΜ.ΑΡ για τη δημιουργία ενός φόρουμ των προοδευτικών δυνάμεων (με ενδιάμεσο τον Νίκο Μπίστη) έπεσε στο κενό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την προσπάθεια, αφού όπως εκτιμούν και αρκετοί πολιτικοί αναλυτές δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να παίξει η Κεντροαριστερά ρυθμιστικό ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα