Εικόνες ντροπής σε δημοτικό σχολείο στην Θεσσαλονίκη

Εικόνες ντροπής βιώνουν οι γονείς σε σχολείο της Θεσσαλονίκης, αφού καθημερινά έχουν να αντιμετωπίσουν τα μικρά παιδιά τους, τις σκουριασμένες πόρτες, τις χαλασμένες τουαλέτες αλλά και τους τοίχους από τις τάξεις γεμάτους υγρασία.

Μιλάμε για ένα κακοσυντηρημένο κτήριο με μεγάλη αυλή, που κρύβει τεράστιους κινδύνους για τα παιδιά που καθημερινά βρίσκονται εκεί. Τα σπασμένα πεζούλια αλλά και οι ρίζες των δέντρων που ξεπροβάλλουν από το τσιμέντο, είναι η εικόνα του 40ου δημοτικού σχολείου και του 26ου

Νηπιαγωγείου.

Το σχολείο που είναι γνωστό ως Ιωαννίδειος Σχολή και αποτέλεσε το 1914, το πρώτο δημόσιο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, στεγάζεται στη διασταύρωση των οδών Φιλικής Εταιρείας και Μανουσογιαννάκη, σε ένα διατηρητέο κτίριο του 1907 που αποτελεί κληροδότημα του Δημήτρη Ιωαννίδη.

Όπως όμως είναι φυσικό με το πέρασμα των χρόνων, έχει υποστεί πολλές φθορές όπως καταγγέλλουν οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών του νηπιαγωγείου, ελάχιστα όμως  έχουν γίνει για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών.

Σε σχετικό ψήφισμα των γονέων επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «ο χώρος όπου κοιμούνται τα παιδιά στο ολοήμερο χρήζει βελτιώσεων στο πάτωμα και στο κούφωμα της πόρτας» και επιπλέον «η αυλή του σχολείου είναι επικίνδυνη για τα παιδιά, με υπερυψωμένα σημεία όπου μπορεί άνετα να προκληθεί ατύχημα και τις ρίζες των δέντρων να έχουν ‘σηκώσει’ την επιφάνεια ενώ τα παγκάκια και τα πεζούλια έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια».

Σημαντικότερο βέβαια είναι η καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων όπως είναι οι τουαλέτες που «βουλώνουν συχνά και λόγω της παλαιότητάς τους» με αποτέλεσμα η καθαριότητα να μην μπορεί να είναι ολοκληρωμένη και τα παιδιά να ρισκάρουν την υγεία τους.

«Τα παιδιά μας» αναφέρουν «τις περισσότερες φορές, αρνούνται να πάνε στην τουαλέτα, δημιουργώντας προβλήματα στην υγεία τους (ουρολοιμώξεις), θέμα που θα μπορούσε να επιλυθεί με τη δημιουργία μίας ή δύο τουαλετών με λεκάνη, ειδικά για τα νήπια και φυσικά, με την πλήρη αναμόρφωση ολόκληρου του κτιρίου που στεγάζει τις τουαλέτες».

Οι γονείς ζητούν την άμεση παρέμβαση της πολιτείας και ειδικά του δήμου Θεσσαλονίκης προκειμένου το Ιωαννίδειο «να αποκτήσει και πάλι την αίγλη του παρελθόντος, να αναβαθμιστεί και να μπει στον χάρτη των σχολικών κτιρίων- υπόδειγμα του κέντρου της πόλης».

Keywords
Τυχαία Θέματα