Μηδενικός ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, αλλά οι τιμές καίνε!

Μηδενικός ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, αλλά οι τιμές καίνε!11.05.2018Οικονομία

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ. ένδυση - υπόδηση, πετρέλαιο θέρμανσης και βενζίνη τράβηξαν... την ανηφόρα

Ο επίσημος ετήσιος πληθωρισμός της Ελλάδας ήταν μηδενικός τον περασμένο Απρίλιο, αλλά στην αγορά συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες!

Από

τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) προκύπτει ότι ο πληθωρισμός τον Απρίλιο του 2018 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2017 έμεινε αμετάβλητος (έναντι αύξησης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2017 με το 2016).
Ομως αυξήθηκε κατά 0,9% σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2018, κυρίως λόγω των ανατιμήσεων σε ένδυση - υπόδηση (επαναφορά των τιμών στα επίπεδα πριν από τις χειμερινές εκπτώσεις), βενζίνη, φάρμακα και πετρέλαιο θέρμανσης.

Χαράτσια

Από τη σύγκριση ανάμεσα στον Απρίλιο του 2016 και τον Απρίλιο του 2017 προκύπτουν αυξήσεις τιμών στον καφέ 3,1%, στο γάλα 2,1%, στον καπνό 4,2%, και στα φάρμακα 0,8%.
Οι φόροι και τα χαράτσια έβαλαν φωτιά στον οικογενειακό προϋπολογισμό! Μέσα στην ίδια περίοδο καταγράφηκαν αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης 4,3%, στο πετρέλαιο κίνησης 3,9%, στα εισιτήρια των αεροπλάνων 8,1%, στους λογαριασμούς τηλεφώνου 3,5% και στις τιμές των ξενοδοχείων 10,6%. Αντίθετα, οι κυριότερες μειώσεις τιμών αφορούσαν φυσικό αέριο (17,4%), ένδυση και υπόδηση (0,4%), υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης (4,5%), πατάτες (11,7%).

Επίσης οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών έφεραν μειώσεις στα ενοίκια των κατοικιών κατά 4,5%.

Η αύξηση του πληθωρισμού κατά 0,9% τον μήνα Απρίλιο 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2018, προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες αυξήσεις:
• 10,5% στην ένδυση και υπόδηση, λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις χειμερινές εκπτώσεις.
• 0,4% στη στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης.
• 0,4% στην Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.
• 0,1% στις μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη). Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα εισιτήρια επιβατών με αεροπλάνο.
• 3,4% στις επικοινωνίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
• 0,5% στα ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών ξενοδοχεία - μοτέλ - πανδοχεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα