Αυγενάκης-Θεσσαλία: Το αργότερο την Παρασκευή η πρώτη «εκτίμηση» της καταστροφής

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα είναι δίπλα στους ανθρώπους που επλήγησαν, έστειλε σήμερα μέσω σχετικής συνέντευξής του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης.

«Η κυβέρνηση, η Πολιτεία, το κράτος είναι δίπλα στους Θεσσαλούς, δίπλα στους ανθρώπους που επλήγησαν. Δεν θα φύγουμε από εδώ. Αυτή είναι η εντολή του πρωθυπουργού, εάν δεν μπει σε κανονικότητα αυτός ο τόπος. Θα μπει, είναι στο δικό μας χέρι. Υπάρχει πόνος, στεναχώρια, υπάρχει και ελπίδα. Θα το παλέψουμε» δήλωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

Εικόνα

για το μέγεθος της καταστροφής, αναμένεται να υπάρχει την Παρασκευή, ίσως και την Πέμπτη το βράδυ, σύμφωνα με τον Υπουργό, όταν ολοκληρωθεί, όπως ανέφερε, η επεξεργασία της δεύτερης σειράς υλικού που φτάνει από τον δορυφόρο Κοπέρνικο, για να γίνει μια επεξεργασία με τις αρχικές φωτογραφίες, ώστε να μπορέσει να οριοθετηθεί η περιοχή που έχει υποστεί ζημιές. «Θα μπορέσουμε να έχουμε δηλαδή μια ακρίβεια της τάξεως του 80% τουλάχιστον», υποστήριξε.

Για τις αποζημιώσεις

Ερωτηθείς αν υπάρχει εκτίμηση ως προς το ύψος των αποζημιώσεων, ο κ. Αυγενάκης, δήλωσε «όποιος μιλήσει αυτή τη στιγμή για ύψος χωρίς να έχει ακριβή στοιχεία, θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά επιπόλαιος».

«Για την καταγραφή της ζημιάς, επειδή δεν φτάνουν τα στελέχη που εμείς έχουμε στον ΕΛΓΑ στα τοπικά μας τμήματα, ούτε είναι εύκολο να μεταφέρουμε από δεξιά και προς τα από τα άλλα σημεία, ήδη με απόφαση που χτες ανακοινώσαμε, προσλαμβάνουμε 86 στελέχη, γεωτεχνικούς επιστήμονες, στελέχη των τοπικών γεωτεχνικών τμημάτων για να μπορέσουν να βοηθήσουν στο έργο μας, που είναι ντόπιοι, γεωτεχνικοί επιστήμονες, γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις. Άρα θα τρέξουμε πολύ γρήγορα» συμπλήρωσε ο Υπουργός.

Ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των δηλώσεων αγροτών, για ζημιές στη ζωική ή φυτική παραγωγή που άρχισε να δέχεται το υπουργείο από την προηγούμενη εβδομάδα ήδη, θα δοθούν σήμερα στην απογευματινή ενημέρωση, ανέφερε ο κ. Αυγενάκης.

Fakenews ότι χρειάζονται πέντε χρόνια για να καλλιεργηθεί ξανά η γη

Στη συνέχεια, τόνισε: «Δεν έχουν καθόλου δίκαιο και λυπάμαι, δεν θα μπω σε αυτή την κουβέντα αυτή την ώρα, το θεωρώ και λίγο λάθος να χάνουμε ενέργεια και χρόνο από την ουσία που για μας πρώτη προτεραιότητα είναι αυτή τη στιγμή όπως είπα, η συγκέντρωση, μεταφορά, καύση, ταφή των νεκρών ζώων, η αξιοποίηση των μηχανισμών καταγραφής των ζημιών, οι πρώτες αποζημιώσεις, η ενεργοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων από την κοινότητα, η στήριξη με κάθε τρόπο των ανθρώπων που έχουν πληγεί και είναι χιλιάδες άνθρωποι που έχουν πληγεί.

Αυτή είναι προτεραιότητα και κυρίως να τους προστατεύσουμε και από όλα αυτά τα fakenews που ακούγονται. Δηλαδή, άκουγα προ ημερών κάτι που αφορά το αντικείμενό μας ότι η γη έχει υποστεί τέτοιο σοκ που για να ξαναπάρει μπροστά και να καλλιεργήσει θα περάσουν πέντε ολόκληρα χρόνια. Το ακούω και παθαίνω σοκ. Φώναξα λοιπόν τους επιστήμονες τη διοίκηση του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, που είναι εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου, που έχουν αυτή την εξειδίκευση, που έχουν ινστιτούτα, που κάνουν μελέτες, έρευνες εδαφολογικές και γίνονται αυτή την ώρα παρεμπιπτόντως στο Θεσσαλικό κάμπο από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, από κινητά συνεργεία και μελέτες εδαφολογικές αλλά και μελέτες για το νερό, έρευνες για το νερό άρδευσης πάντοτε και σας πληροφορώ ότι καμία σχέση με αυτά τα fakenews η άποψη των επιστημόνων».

ΑυγενάκηςΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣθεσσαλίαΕκτιμήσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα