Ισορροπούν ανάμεσα σε Μεσανατολικό και περιορισμένη ζήτηση πετρέλαιο και αέριο

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφουν την Τετάρτη (25/10) οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι ανησυχίες για την κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή αντιστάθμισαν τις ανησυχίες για τη ζήτηση που προέρχονται από τις ζοφερές οικονομικές προοπτικές στην Ευρώπη.

Οι χώρες πιέζουν για παύση ή κατάπαυση του πυρός στις μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, έτσι ώστε να

καταστεί εφικτό να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους πολιορκημένους Παλαιστίνιους αμάχους.

Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας συζήτησαν την Τρίτη για προσπάθειες αποτροπής της διεύρυνσης της σύγκρουσης που θα μπορούσε να συμπεριλάβει τον σημαντικό παραγωγό πετρελαίου Ιράν.

Στην Ευρώπη, μια σειρά πρόσφατων στοιχείων για τη δραστηριότητα της μεταποίησης και των υπηρεσιών υπενθύμισε ότι οι απογοητευτικοί μακροοικονομικοί δείκτες από ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες θα μπορούσαν να περιορίσουν τη ζήτηση, δήλωσε ο Τζον Έβανς της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM.

Οι δείκτες ανάπτυξης από τα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής έως τον PMI και τις αναγνώσεις του επιχειρηματικού κλίματος τις τελευταίες εβδομάδες υποδηλώνουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης είτε βρίσκεται σε στασιμότητα είτε ακόμη και συρρικνώνεται, καθώς η ασθενής εξωτερική ζήτηση, η προσοχή των καταναλωτών και τα υψηλά επιτόκια επηρεάζουν.

Ο τραπεζικός δανεισμός σε ολόκληρη την ευρωζώνη σχεδόν σταμάτησε τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Τετάρτη, παρέχοντας περαιτέρω στοιχεία ότι το μπλοκ των 20 εθνών παρακάμπτει την ύφεση.

Ωστόσο, οι τιμές του αργού θα μπορούσαν να βρουν κάποια υποστήριξη καθώς το ανώτατο κοινοβούλιο της Κίνας, του μεγαλύτερου εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, ενέκρινε νομοσχέδιο για την έκδοση κρατικών ομολόγων 1 τρισεκατομμυρίου γιουάν (137 δισεκατομμύρια δολάρια) και επιτρέπει στις τοπικές κυβερνήσεις να εκδώσουν νέο χρέος από την ποσόστωσή τους για το 2024 για την τόνωση της οικονομίας.

Πάντως, η ζήτηση για αργό πετρέλαιο στην Κίνα θα μπορούσε να περιοριστεί καθώς το Πεκίνο έθεσε ανώτατο όριο για την ικανότητα διύλισης πετρελαίου σε 1 δισεκατομμύριο μετρικούς τόνους έως το 2025 για να εξορθολογίσει τον τεράστιο τομέα επεξεργασίας πετρελαίου και να περιορίσει τις εκπομπές άνθρακα.

Η πτώση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, υποστηρίζει επίσης τις τιμές. Τα αποθέματα των ΗΠΑ μειώθηκαν απροσδόκητα κατά περίπου 2,7 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 20 Οκτωβρίου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters υπολόγισαν κατά μέσο όρο ότι τα αποθέματα αργού θα αυξάνονταν κατά περίπου 200.000 βαρέλια την εβδομάδα.

Τα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τα αποθέματα αναμένονται αργότερα την Τετάρτη.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,19% στα 83,58 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,06% στα 88,02 δολάρια το βαρέλι.

Ηρεμεί και το φυσικό αέριο

Μικρή άνοδο καταγράφουν τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 0,601% στα 49,560 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,09% στα 1.984,30 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,77% στα 22,942 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,48% στα 3,6065 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,12% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0575 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,28% στο 1,2125 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,13% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,872 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΜΠΡΕΝΤαμερικανικό αργόδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμιΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα