Τι ρόλο έχει το ευρωπαϊκό πόστο που επέλεξε ο Τσίπρας;

Την πρώτη του εκτός έδρας αποστολή αναλαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας μετά την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και την αντικατάστασή του από τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο πρώην πρωθυπουργός θα οριστεί ως τακτικό μέλος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Αλέξης Τσίπρας

παρέδωσε τη Δευτέρα (27/9) το κόμμα στον Στέφανο Κασσελάκη και αποφάσισε να αναλάβει έναν ρόλο με διεθνές κύρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας είχε αποφασίσει να πάρει τη θέση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, πριν από δύο εβδομάδες, απλώς ανακοινώθηκε τώρα που ολοκληρώθηκαν οι εσωκομματικές διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι τακτικό μέλος, ενώ αναπληρωματικό μέλος στο ίδιο όργανο, ορίζεται η κα. Ρένα Δούρου.

Τι κάνει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση;

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση, με έδρα το Στρασβούργο, αποτελεί θεσμικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης και απαρτίζεται από 612 μέλη (τακτικά και αναπληρωματικά), τα οποία προέρχονται από τα εθνικά κοινοβούλια των 46 κρατών – μελών του, καθώς και από 30 Παρατηρητές και 30 Εταίρους για τη Δημοκρατία. Πραγματοποίησε την πρώτη Σύνοδό της στις 10 Αυγούστου 1949 και έχει ως σκοπό την προώθηση των στόχων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ήτοι την προάσπιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Ασκεί σημαντικό συμβουλευτικό ρόλο, διεξάγοντας συνεχή διάλογο με τις κυβερνήσεις, τα εθνικά κοινοβούλια, την κοινωνία των πολιτών και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Αποτελεί την ‘‘κινητήρια δύναμη’’ του Συμβουλίου της Ευρώπης και οι συστάσεις της προς την Επιτροπή των Υπουργών (όργανο λήψης αποφάσεων στα πλαίσια του Συμβουλίου της Ευρώπης) έχουν οδηγήσει στην ανάληψη σημαντικών δράσεων από τον Οργανισμό. Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, η Συνέλευση εκλέγει τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τους δικαστές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ αποστέλλει παρατηρητές σε χώρες για την παρακολούθησης της διεξαγωγής εκλογών.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση συνέρχεται τέσσερις φορές ετησίως. Σημαντικός είναι ο ρόλος των Επιτροπών της Συνέλευσης στην εξέταση τρεχόντων θεμάτων, οι οποίες συνεδριάζουν τακτικά για την επεξεργασία εκθέσεων προς συζήτηση στις Συνόδους. Ειδικότερα, στα πλαίσια της Συνέλευσης λειτουργούν οι εξής Επιτροπές: 1) Μόνιμη, 2) Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας, 3) Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 4) Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, 5) Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισθέντων Ατόμων, 6) Πολιτισμού, Επιστήμης, Παιδείας και Μέσων Ενημέρωσης, 7) Ισότητας και μη Διακρίσεων, 8) Κανονισμού, Ασυλίας και Θεσμικών Υποθέσεων, 9) Ελέγχου, 10) Εκλογής Δικαστών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η εκπροσώπηση κάθε χώρας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι ανάλογη του πληθυσμού της. Η Βουλή των Ελλήνων μετέχει στις εργασίες της Συνέλευσης με κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία επτά (7) τακτικών και επτά (7) αναπληρωματικών μελών.

ΤσίπραςΕυρώπηΣΥΡΙΖΑΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ
Keywords
Αναζητήσεις
ti-rolo-echei-to-evropaiko-posto-pou-epelexe-o-tsipras.htm
Τυχαία Θέματα