Εθνική: Πού στοχεύει ο Παύλος Μυλωνάς, τα σημεία – κλειδιά για την πορεία της τράπεζας

00:03 2/5/2024 - Πηγή: Mononews

Μέρισμα, πιστωτική επέκταση και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Εθνική Τράπεζα ήταν τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε, απαντώντας σε ερωτήσεις των αναλυτών ο CEO της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος που η Εθνική είναι η πρώτη τράπεζα μετά από 16 χρόνια ανακτά και πάλι την επενδυτική

βαθμίδα, ο κ. Μυλωνάς σχολίασε πως  ήταν αποτέλεσμα του ισχυροποιημένου ισολογισμού, της σταθερής δημιουργίας κεφαλαιακών αποθεμάτων, της υψηλής οργανικής κερδοφορίας αλλά και της χρηματοδοτικής θέσης και της ρευστότητας που διαθέτει.

Και όπως σημείωσε: Οι εντυπωσιακές οικονομικές μας επιδόσεις, με επίκεντρο τη διατήρηση της οργανικής κερδοφορίας σε υψηλά επίπεδα, σε συνδυασμό με την ισχυρή κεφαλαιακή μας θέση και την υψηλή ρευστότητά μας, μας επέτρεψαν να γίνουμε η πρώτη ελληνική τράπεζα που επανακτά την επενδυτική βαθμίδα, μετά την οικονομική κρίση που εκδηλώθηκε στην Ελλάδα το 2010.

Η Εθνική ανακοίνωσε χθες καθαρά κέρδη 358 εκατ ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του έτους, με τον δείκτη CET1 1 να διαμορφώνεται στο 18,6% και ο συνολικός δείκτης  Κεφαλαιακής Επάρκειας στο  21,3%. Ενώ υπογράμμισε πως στόχος είναι φέτος να πετύχει η τράπεζα οργανική κερδοφορία  1,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πως τα καθαρά οργανικά κέρδη το α΄ τρίμηνο ανήλθαν σε 320 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 45% ετησίως.

Στο ερώτημα για το ύψος του μερίσματος ο κ. Μυλωνάς απάντησε: υπομονή για ένα μήνα…καθώς αναμένεται αρχές Ιουνίου η απόφαση του SSM για το ποσό που θα διανείμει στους μετόχους της, έχοντας λάβει πρόβλεψη για μέρισμα της τάξης του 25%.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην πιστωτική επέκταση καθώς η Εθνική από την αρχή του έτους και μέχρι το τέλος Απριλίου εκταμίευσε δάνεια ύψους 2 δισ ευρώ.

Οι εκταμιεύσεις

Μάλιστα όπως ανέφεραν τα στελέχη της ΕΤΕ οι εκταμιεύσεις ήταν ύψους 1,1 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο και άλλα 850 εκατ. ευρώ εκταμιεύθηκαν τον Απρίλιο, υπογραμμίζοντας πως τα  εγκεκριμένα αλλά μη εκταμιευμένα επιχειρηματικά δάνεια πέραν των εκταμιεύσεων του Απριλίου ανέρχονται σε  2,9 δισ. ευρώ, γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ισχυρή πιστωτική επέκταση φέτος.

Ενώ όπως εκτίμησε ο κ. Μυλωνάς το φαινόμενο των πρόωρων αποπληρωμών εταιρικών δανείων αναμένεται να κοπάσει, σημειώνοντας πως πρόκειται για αποπληρωμές από ελάχιστες επιχειρήσεις, με μεγάλα όμως ποσά δανείων, από τομείς όπως η ενέργεια και η ναυτιλία.

Ωστόσο, τόνισε ότι παρατηρούν το φαινόμενο.

Ενισχυμένες ήταν και οι εκταμιεύσεις λιανικής που ανήλθαν στα 400 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο,  με αιχμή του δόρατος τα δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις και τα καταναλωτικά.

Την ίδια ώρα το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε στα 30,2 δισ. ευρώ και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 3,7%, με τα ΜΕΑ μετά από προβλέψεις να είναι ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Τέλος η Εθνική Τράπεζα, μετά και τις πρόσφατες ομολογιακές εκδόσεις που αφορούν την Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL) διαθέτει ήδη δείκτη MREL   26,5%, υπερβαίνοντας την ελάχιστη εποπτική απαίτηση MREL του Ιανουαρίου 2025 που είναι 25,3%.

Να σημειωθεί ότι η Εθνική δίνει στρατηγική έμφαση στον τεχνολογικό και ψηφιακό μετασχηματισμό της και συνεχίζει να επενδύει καθώς στόχος της είναι στα μέσα του 2025 να είναι η πιο μοντέρνα τράπεζα στην Ευρώπη στο core banking.

Διαβάστε επίσης

Εθνική Τράπεζα: Ισχυρές επιδόσεις με κέρδη 358 εκατ. το α’ 3μηνο του 2024 – Στο 3,7% τα NPEs

Μυλωνάς (Εθνική): Στις αρχές Ιουνίου η απόφαση του SSM για το μέρισμα

J.P. Morgan για Εθνική Τράπεζα: H κερδοφορία παραμένει ισχυρή στο α’ τρίμηνο- Αγοράστε τη μετοχή

Keywords
Αναζητήσεις
ethniki-pou-stochevei-o-pavlos-mylonas-ta-simeia--kleidia-gia-tin-poreia-tis-trapezas.htm
Τυχαία Θέματα