Ο Δον Ιωάννης Κιχώτης, οι ανεμόμυλοι του Βελιγραδίου και λίγος… Μαρξ!

Στο Βελιγράδι ο Παναθηναϊκός για κάτι παραπάνω από 30 λεπτά έδινε….σεμινάριο. Σεμινάριο του πως δεν πρέπει να παίζεις απέναντι σε μια ομάδα όπως η Μακάμπι. Και είναι αληθινό θαύμα ότι στο τέλος του πρώτου μέρους ήταν πίσω μόνο με εννέα πόντους διαφορά. Και τα μεγαλοβδοαμαδιάτικα θαύματα συνεχίστηκαν όταν η διαφορά έφτασε στο -17 λίγο πριν το τέλος της τρίτης περιόδου αλλά ο Παναθηναϊκός τη μάζεψε

πάλι γρήγορα, Και παρότι έμοιαζε να κυνηγάει… ανεμόμυλους είχε τον δικό του Δον Κιχώτη στην Αλεξάντερ Νίκολιτς Χολ. 

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου αφού διατέλεσε για δύο χρόνια αρχηγός του Παναθηναϊκού και γεύτηκε μπόλικα πικρά ποτήρια βρέθηκε ρολίστας στην Παρτίζαν και επέστρεψε στο ΟΑΚΑ σε μια διαφορετική συνθήκη. Ο Παναθηναϊκός είχε βγει εμφατικά από την εποχή των πέτρινων χρόνων αλλά ο πρώην αρχηγός του επέστρεφε με ανεξιχνίαστο ρόλο σε μια ομάδα γεμάτη από all star. Ένας τραυματισμός του κόστισε 20 παιχνίδια της Ευρωλίγκας αλλά βρήκε το κουράγιο να μετατραπεί ξανά σε ένα πολύτιμο παίκτη! Και αν ο Παναθηναϊκός έφτασε στο τελευταίο σουτ του Ναν τον αγώνα το χρωστάει στον δικό του Δον Κιχώτη που έμεινε όρθιος να κυνηγάει ανεμόμυλους σε άμυνα και επίθεση την ώρα που όλα έμοιαζαν χαμένα. Πόσο καταλυτικός είναι ο Παπαπέτρου στη σειρά; Με αυτόν στο παρκέ ο Παναθηναϊκός έχει +31 στο σκορ. Χωρίς αυτόν ένα φρικιαστικό -20!

Μόνο που όπως στο έπος του Θερβάντες έτσι και στο μπάσκετ οι ανεμόμυλοι τελικά αποδεικνύονται ανίκητοι! Γιατί με 7-8 καλά λεπτά μπάσκετ δεν κερδίζεις σε τρίτο αγώνα τη Μακάμπι.

Τώρα ο Παναθηναϊκός ελπίζει σε μια γρήγορη πνευματική –κυρίως- ανασύνταξη και στην επανάληψη της ιστορίας! Ο Μαρξ είχε γράψει ότι την πρώτη φορά η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα και τη δεύτερη ως τραγωδία αλλά αυτά είναι τσιτάτα του 18ου αιώνα! Στο σύγχρονο μπάσκετ ο Παναθηναϊκός ξέρει ότι αν επαναλάβει την ιστορία θα είναι ως θρίαμβος!

Το είχε κάνει με τον ίδιο αντίπαλο το 2012 όταν βρέθηκε πίσω με 1-2 νίκες και χρειάστηκε να επιβιώσει στον 4ο αγώνα μέσα στο καμίνι του Γιαντ Ελιάου. Έγινε έτσι η εξαίρεση ενός σκληρού κανόνα. Οι ομάδες που βρίσκονται στο 2-1 κερδίζουν τις σειρές σε ποσοστό 85%, Μόνο έξι φορές έχει σπάσει αυτό το ακλόνητο πλεονέκτημα. Ο Παναθηναϊκός καλείται να το κάνει για δεύτερη φορά στην ιστορία του. Αλλά για να το πετύχει αυτό θέλει κάτι παραπάνω από ένα Δον Κιχώτη την Πέμπτη το βράδυ στο Βελιγράδι.

Keywords
Τυχαία Θέματα