Η αδελφότητα της καπνιστής σάουνας

Στο σκοτάδι της σάουνας, γυναίκες διαφορετικών ηλικιών και προσωπικοτήτων, μοιράζονται τις πιο προσωπικές εμπειρίες και τα πιο κρυφά μυστικά τους .

Μέσα σε μια ατμόσφαιρα ζεστασιάς και συντροφικότητας, οι γυναίκες γελούν, δακρύζουν, απελευθερώνονται και, εξαγνίζοντας τις ψυχές τους, ξαναβρίσκουν τη δύναμη τους.

Η παράδοση της Smoke Sauna

Η γνωστή ως “savvusanna kombõ” παράδοση της σάουνας καπνού από την περιοχή Vana-Võromaa (στη νότια Εσθονία), που περιλαμβάνεται στη λίστα «Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς» της UNESCO,

ενώνει οικογένεια και φίλους για να καθαρίσουν το σώμα και τη ψυχή τους σε ένα τόπο ηρεμίας και περισυλλογής, προστατευμένο από συγκρούσεις που μένουν έξω από τον χώρο αυτό.

Στην ταινία Η αδελφότητα της καπνιστής σάουνας της Anna Hints, αυτός ο ιδιαίτερος τόπος αποτελεί την αφορμή να συναντηθούν μέσα του γυναίκες που “ενώνονται μέσα στο προστατευτικό σκοτάδι της σάουνας, μοιράζονται τα βαθύτερα μυστικά τους και εξαγνίζονται από την ντροπή που έχει συσσωρευτεί στα σώματα τους” και με αυτόν τον τρόπο ξαναγεννιούνται.

Η ταινία διαγωνίστηκε και κέρδισε το βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Sundance 2023.

Δήλωση Κριτικής Επιτροπής Φεστιβάλ Sundance κατά την Βράβευση της ταινίας με το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας:
«Μια διαχρονική ιστορία γυναικών που μας κάνει βάζει στα σώματα τους, τα τραύματα και την θεραπεία τους. Διηγήσεις πατριαρχίας που σπάνια έχουμε δει στην οθόνη συναντιούνται με την κινηματογραφική ομορφιά, την σοφία και μια αναζωγονητική αυτογνωσία»

Η αδελφότητα της καπνιστής σάουνας κόβει την ανάσα με μια βαθιά συγκινητική και ευαίσθητη προσέγγιση στα θέματα του τραύματος, της επούλωσης, κοινότητας και αδελφοσύνης. Σκηνοθετημένη σχεδόν σαν πίνακας του Rembrandt ή του Vermeer, η κάμερα δεν είναι ποτέ αδιάκριτη, ποτέ μηχανική. Αντιθέτως, οι εικόνες κινούνται σαν τον καπνό -επιμένουν, πλανώνται, και αιωρούνται για λίγο πριν εξαφανιστούν και επανεμφανιστούν. Με μια αυθεντική φωνή και σιγουριά που προέρχεται από την δική της κληρονομιά, η σκηνοθέτης Anna Hints έχει δημιουργήσει μια εμπειρία που μετασχηματίζει τις σκέψεις μας για το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος σε γυναικείο σώμα, παρουσιάζοντας την γυναικεία εμπειρία με μεγάλη συναισθηματική ακρίβεια και βαθιά ενσυναίσθηση.

https://www.youtube.com/watch?v=9LQ4oDqWo3Q&app=desktop

Keywords
Τυχαία Θέματα
Η αδελφότητα της καπνιστής σάουνας,