Η Βαλέρια Λουισέλι στη «Βιβλιοθήκη του Μέλλοντος»

Η Μεξικανή Βαλέρια Λουισέλι είναι η δέκατη συγγραφέας που κλήθηκε να συνεισφέρει στη «Βιβλιοθήκη του Μέλλοντος», προσφέροντας ένα αδημοσίευτο χειρόγραφό της που θα παραμείνει μυστικό μέχρι το έτος 2114, δηλαδή θα δημοσιευτεί σε 91 χρόνια από σήμερα.

«Είναι ένα έργο που δεν θα διαβάσει κανένα γνωστό μου άτομο – ίσως μόνο η κόρη μου, που είναι 2 ετών, και τότε θα είναι 93. Αλλά εκτός από αυτήν, δεν ξέρω κανέναν άλλο που θα το διαβάσει. Οπότε υπάρχει μια ελευθερία ως προς αυτό», δήλωσε στην εφημερίδα Guardian

η βραβευμένη συγγραφέας (στα ελληνικά κυκλοφορεί το μυθιστόρημά της Το αρχείο των χαμένων παιδιών από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση της Βασιλικής Κνήτου). «Όμως ταυτόχρονα με την ελευθερία υπάρχει και μια τεράστια ευθύνη, διότι νιώθω πως ένα κομμάτι από ένα αρχείο του παρελθόντος, που είναι το παρόν μου, θα προσπαθεί να μιλήσει σε αυτό που είναι τώρα για μένα το μέλλον, και εγώ θα ήθελα αυτό το μελλοντικό αρχείο να έχει νόημα, να πει κάτι από το τώρα στους ανθρώπους του τότε», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Σημειωτέον ότι η «Βιβλιοθήκη του Μέλλοντος» αποτελεί το έργο ζωής της Σκοτσέζας καλλιτέχνιδος Κέιτι Πάτερσον. Κάθε χρόνο επιλέγεται ένας/μια συγγραφέας που προσφέρει ένα αδημοσίευτο έργο του στη βιβλιοθήκη, το οποίο θα παραμείνει κλειδωμένο σε ένα ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο στη νέα βιβλιοθήκη Deichman του Όσλο, στη Νορβηγία. Το 2114, εκατό χρόνια μετά την έναρξη αυτού του πλάνου, οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης θα κόψουν τα 1.000 δέντρα που φυτεύτηκαν για τον σκοπό αυτό το 2014 και θα τυπώσουν πρώτη φορά τα χειρόγραφα. Περισσότερα για τη «Βιβλιοθήκη του Μέλλοντος» μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βαλέρια Λουισέλι, Βιβλιοθήκη, Μέλλοντος,valeria louiseli, vivliothiki, mellontos