Μάρω Θεοδωράκη

Έπειτα από πολλά χρόνια εμπειρίας στη μουσική διδασκαλία, σύνθεση και συγγραφική δράση, ήθελα πάντα να αναπτύξω έναν τρόπο για τους γονείς και τα βρέφη που θα συνδέει την καθημερινή ρουτίνα των μωρών με τη μουσική. Γνωρίζοντας πως η μουσική ακρόαση έχει πολλά οφέλη για τα μωρά, αποφάσισα να συνδυάσω τις δυο μου ιδιότητες –μουσική και συγγραφή– και να δημιουργήσω ένα βιβλίο το οποίο θα ενεργοποιεί τα συναισθήματα, τις αισθήσεις και τη γνωστική ανάπτυξη του βρέφους.

Όταν τα παιδιά μας εκτίθενται από πολύ νωρίς στη μελωδία,

στον ρυθμό και στο μέτρο, ενεργοποιούνται οι δεξιότητές τους ενώ ενισχύεται η ακουστική τους ικανότητα, η κατανόηση της γλώσσας και η μνήμη. Όταν υπάρχει καθημερινά η μουσική στο σπίτι, το μωρό μας εξοικειώνεται με τον ήχο, εκπαιδεύεται μέσα από τις μελωδικές γραμμές κι αναζητά αυτή τη μουσική σύνδεση. Αποκτά μουσικά ερεθίσματα τα οποία ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο του. Το σίγουρο είναι ότι χρειαζόμαστε τη μουσική στη ζωή μας, μικροί, μεγάλοι, βρέφη, έφηβοι! Γιατί η μουσική είναι η γλώσσα των συναισθημάτων, η γλώσσα της ψυχής.

Όλη αυτή την εμπειρία μου και τη αγάπη μου για τη μουσική αποφάσισα να τη μοιραστώ με το αναγνωστικό μου κοινό, ώστε να δώσω νέα πνοή στη γονεϊκή φροντίδα. Έτσι, εμπνεύστηκα το βιβλίο Μουσικά ερεθίσματα για βρέφη, ένα πρότυπο μουσικό εργαστήρι που έρχεται να ενεργοποιήσει τις ακουστικές, νοητικές και αντιληπτικές ικανότητες του βρέφους. Έναν σύγχρονο δημιουργικό τρόπο με τον οποίο γονείς και βρέφη μπορούν να αλληλεπιδρούν αναπτύσσοντας θετικά συναισθήματα.

{jb_quote} Ήθελα πάντα να αναπτύξω έναν τρόπο για τους γονείς και τα βρέφη που θα συνδέει την καθημερινή ρουτίνα των μωρών με τη μουσική. {/jb_quote}

Χαίρομαι ιδιαίτερα που οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος αγκάλιασαν αυτό το τόλμημα και επιμελήθηκαν μια τόσο καλαίσθητη και εύχρηστη έκδοση, που ήδη έχει εντυπωσιάσει γονείς και φροντιστές. Με αυτή την έκδοση συμπληρώνω φέτος τους 60 τίτλους βιβλίων και νιώθω μεγάλη χαρά. Πολλά χιλιόμετρα συγγραφικής δράσης με άξονα το παιδί και τις ανάγκες του.

Τα Μουσικά ερεθίσματα για βρέφη, η νέα μου αυτή πρόταση, χωρίζεται σε δυο ενότητες. Η πρώτη ενότητα αφορά την ευεργετική επίδραση της μουσικής προτείνοντας 25 σχεδιασμένες μουσικές για τη συναισθηματική και ψυχική σύνδεση με τη μητέρα μέσω της μελωδίας και του ρυθμού. Η δεύτερη ενότητα συνιστά έναν οδηγό συμβουλών για τη σωματική και ψυχική καθημερινότητα της μητέρας, του πατέρα, του φροντιστή, προκειμένου να πραγματοποιούνται αποδοτικά αυτές οι 25 δράσεις. Φυσικά, δεν χρειάζεται ο γονιός, ο φροντιστής, ο βρεφονηπιοκόμος, ο θεραπευτής να έχει μουσικές γνώσεις για να χρησιμοποιήσει αυτό το βιβλίο. Αυτό που χρειάζεται είναι η πρόθεση της σύνδεσης που οφείλουμε να καλλιεργούμε και η ευελιξία μας απέναντί του. Μεγαλώνοντας τα παιδιά μας βρισκόμαστε πάντα σε μια συνεχή αλληλεπίδραση. Άλλωστε, τα ίδια μας τα παιδιά θα μας κάνουν καλύτερους γονείς, αφού κι εμείς οι ίδιοι μαθητεύουμε κοντά τους.

Τα Μουσικά ερεθίσματα για βρέφη είναι εργαλεία που εμπνέουν ασφάλεια και εκπέμπουν αγάπη. Κι αυτό είναι το δικό μου πρόσημο εδώ και χρόνια στη συγγραφική μου πορεία. Η δυναμική των συναισθημάτων. Η δυναμική της αγάπης!

Μουσικά ερεθίσματα για βρέφη
Μάρω Θεοδωράκη
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
112 σελ.
ISBN 978-960-484-960-4
Τιμή €12,50

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μάρω Θεοδωράκη,maro theodoraki