Το ιδιαίτερο βραβείο της Ένωσης Αμερικανών Εκδοτών

00:57 2/1/2024 - Πηγή: Diastixo

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ένωση Αμερικανών Εκδοτών (ΑΑΡ) αποφάσισε να απονείμει το ετήσιο διεθνές βραβείο ελευθερίας έκδοσης όχι σε έναν συγκεκριμένο εκδοτικό οίκο, αλλά σε όλους τους εκδοτικούς οίκους ανά τον κόσμο που συνεχίζουν να κυκλοφορούν βιβλία παρά τις κυβερνητικές πιέσεις και τις απειλές που υφίστανται.

Όπως γνωστοποίησε η ΑΑΡ, αν και υπήρχαν αρκετοί πιθανοί υποψήφιοι για το φετινό βραβείο, ορισμένοι εκδοτικοί οίκοι εξέφρασαν την ανησυχία ότι ίσως έχουν επιπτώσεις από

μια ενδεχόμενη δημόσια αναγνώρισή τους – επιπτώσεις από τις κυβερνήσεις των κρατών τους τόσο για τους ίδιους, όσο και για τις υποεκπροσωπούμενες κοινωνικές ομάδες που αναδεικνύουν με τη δράση τους.

«Από την κυβερνητική λογοκρισία και τις απαγορεύσεις βιβλίων μέχρι την παρενόχληση και τις συλλήψεις, η πίεση στην παγκόσμια εκδοτική κοινότητα έχει φτάσει σε επίπεδα άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής του βραβείου, Τέρι Άνταμς, συνεχίζοντας: «Φέτος ακούσαμε από πολλούς εκδοτικούς οίκους σε διάφορα μέρη του κόσμου ότι ήταν ευγνώμονες για την υποψηφιότητά τους για τη διάκριση, όμως ταυτόχρονα ζουν υπό τον φόβο επιπρόσθετων ελέγχων, παρενοχλήσεων και κινδύνων που μπορεί να έφερνε μια τέτοια τιμή. Ως εκ τούτου, το φετινό βραβείο αφιερώνεται στους πολλούς εκδοτικούς οίκους που δίνουν αθόρυβα τη μάχη για την ελευθερία της έκφρασης υπό απίστευτα δύσκολες συνθήκες. […] ο κίνδυνος, τα εξωφρενικά επίπεδα λογοκρισίας, οι έντονοι φόβοι για αντίποινα και οι ελευθερίες που διακυβεύονται καθιστούν αυτό το βραβείο, το πιο σημαντικό βραβείο που έχουμε απονείμει ποτέ».

Keywords
Τυχαία Θέματα