Volkswagen: κατηγορείται για αποικιοκρατία στη Βραζιλία το 70-80

Η Volkswagen κατηγορείται ότι ήταν συνένοχος σε «συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», κατά τη διάρκεια μιας περιόδου της ιστορίας της Βραζιλίας κατά την οποία η χώρα διοικούνταν από στρατιωτική δικτατορία. Σύμφωνα με έγγραφα που αποτελούνται από μαρτυρίες κι αναφορές της αστυνομίας, εκείνη την εποχή, ο γερμανικός όμιλος είχε σχεδιάσει να ασχοληθεί με το εμπόριο κρέατος σε μια μεγάλη γεωργική τοποθεσία στην άκρη της λεκάνης του Αμαζονίου.

Εκατοντάδες μεροκάματα στρατολογήθηκαν για αποψίλωση

των δασών σε 70.000 εκτάρια (173.000 στρέμματα) γης μέσω μεσαζόντων, αλλά πιθανότατα με τη συγκατάθεση της διοίκησης της VW. Οι εργαζόμενοι φέρεται να έπεσαν θύματα κακοποίησης και βίας, η οποία διεξήχθη από ένοπλους φρουρούς. Υπάρχουν επίσης ισχυρισμοί ότι οι εργαζόμενοι που προσπάθησαν να διαφύγουν υπέστησαν κακομεταχείριση ή εξαφανίστηκαν κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες.

Μια γυναίκα ισχυρίστηκε ότι το παιδί της πέθανε ως αποτέλεσμα βίαιης κακοποίησης, σύμφωνα με τη South China Morning Post. Κάποιος άλλος φέρεται να δέχθηκε σεξουαλική επίθεση ως τιμωρία. Άλλοι, εν τω μεταξύ, ενδέχεται να υπέκειτο σε απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στην τοποθεσία, με κάποιους να πεθαίνουν από ελονοσία και να θάβονται επί τόπου χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι οικογένειές τους.

«Ήταν μια μορφή σύγχρονης δουλείας», δήλωσε στα ΜΜΕ ο Rafael Garcia, ο εισαγγελέας που είναι υπεύθυνος για την έρευνα. « Η VW προφανώς όχι μόνο είχε αποδεχτεί αυτή τη μορφή σκλαβιάς, αλλά και την ενθάρρυνε, καθώς πρόσφερε φτηνό εργατικό δυναμικό».

Οι πρώην υπάλληλοι της VW ζητούσαν αποζημίωση εδώ και χρόνια και, το 2020, η αυτοκινητοβιομηχανία υπέγραψε συμφωνία με ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στη Βραζιλία για να πληρώσει 36 εκατομμύρια ρεάλ (6 εκατομμύρια ευρώ τότε) ως αποζημίωση για το ρόλο της στη στρατιωτική δικτατορία και στον εντοπισμό αριστερών αντιπάλων κι αρχηγών συνδικάτων, οι οποίοι στη συνέχεια φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ειδοποιήθηκε από το δικαστικό σώμα στη Μπραζίλια της Βραζιλίας στις 19 Μαΐου, αναφέρει η γερμανική Sueddeutsche Zeitung. Ο γερμανικός κολοσσός είπε ότι λαμβάνει αυτές τις κατηγορίες πολύ σοβαρά.

«Μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι παίρνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τα πιθανά γεγονότα στο Fazenda Rio Cristalino, στα οποία αναφέρεται η έρευνα από τις βραζιλιάνικες ανακριτικές αρχές», δήλωσε η Volkswagen στο Reuters. «Παρακαλώ κατανοήστε ότι δε σχολιάζουμε περαιτέρω λόγω πιθανών νομικών διαδικασιών στη Βραζιλία».

The post Volkswagen: κατηγορείται για αποικιοκρατία στη Βραζιλία το 70-80 appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα