Big Brain Academy: Brain vs. Brain | Review

Από την εποχή του DS ακόμα, αλλά και παλαιόθεν, η Nintendo δεν δίσταζε να πειραματίζεται με software που δεν ανήκει εξ ολοκλήρου στην κατηγορία των καθορόαιμων βιντεοπαιχνιδιών, αλλά έχει και πιο εκπαιδευτικές βλέψεις. Ακόμα και “παιχνίδια” – Τσελεμεντέδες είχαν κυκλοφορήσει, ενώ το πιο γνωστό και πετυχημένο από αυτά ήταν το Dr. Kawashima’s Brain Training, το οποίο είχε σχεδιαστεί σε συνεργασία με τον ομώνυμο Ιάπωνα νευρολόγο και υποσχόταν να τονώσει και να ενδυναμώσει

τις γνωστικές διεργασίες του παίκτη μέσα από ασκήσεις και μικρά παιχνίδια. Το παιχνίδι ξεκίνησε ένα franchise που κρατάει ως τις μέρες μας, με τον τελευταίο τίτλο της σειράς, εν προκειμένω το Big Brain Academy: Brain vs Brain, να κυκλοφορεί για το Nintendo Switch.

Από τον τίτλο ακόμα διαπιστώνουμε ότι αυτή τη φορά έχει δοθεί μεγάλο βάρος στο multiplayer κομμάτι του gameplay, αλλά αυτό θα το αναλύσουμε παρακάτω. Πρέπει να τονιστεί αρχικά ότι ο τίτλος διατίθεται σε budget τιμή, οπότε η απόκτησή του γίνεται πιο εύκολη από τους υποψήφιους αγοραστές.

Μόλις τρέξουμε για πρώτη φορά το παιχνίδι, θα κληθούμε να δημιουργήσουμε ένα απλό avatar που θα μας συνοδεύσει στην ενασχόλησή μας. Έπειτα θα δούμε το κυρίως μενού του τίτλου, στο οποίο είναι ξεκλείδωτες τρεις από τις τέσσερις επιλογές. Η πρώτη και αυτή που μας προτείνεται να διαλέξουμε είναι η Practice, στην οποία μπορούμε να εξασκηθούμε όσο θέλουμε στις διάφορες δραστηριότητες του τίτλου.

Πρόκειται ουσιαστικά για mini games, χωρισμένα σε πέντε κατηγορίες, που εστιάζουν η καθεμια σε άλλη εγκεφαλική λειτουργία και συγκεκριμένα στην αναγνώριση (Identify), απομνημόνευση (Memorize), ανάλυση (Analyze), υπολογισμούς (Compute) και απεικόνιση (Visualize). Υπάρχουν τέσσερις ασκήσεις σε κάθε κατηγορία, οπότε συνολικά 20 ασκήσεις συνιστούν τον πυρήνα του gameplay. Οι κατηγορίες σίγουρα είναι ικανοποιητικές, αλλά θα θέλαμε λίγο περισσότερες ασκήσεις σε κάθε μια από αυτές.

Οι ασκήσεις αυτές καθ’ αυτές είναι όπως είπαμε mini games διάρκειας περί του ενός λεπτού, και ξεκινούν εύκολες αλλά με κάθε σωστή απάντηση αυξάνουν το επίπεδο δυσκολίας τους. Με χαρά διαπιστώνουμε ότι στο elite και super elite επίπεδο η δυσκολία είναι πραγματικά μεγάλη και θα δυσκολέψει όλους πραγματικά τους παίκτες. Μάλιστα, κάθε λάθος απάντηση τιμωρείται αυστηρά, οπότε επ’ ουδενί δεν πρέπει να απαντάμε τυχαία ή να επιδιδόμαστε σε button mashing αν θέλουμε να πετύχουμε ένα καλό σκορ και να αναμειφθούμε με ένα χρυσό μετάλλιο. Άλλωστε, σκοπός όπως είπαμε είναι να στύψουμε το μυαλό μας και όχι να ακολουθήσουμε την εύκολη οδό.

Αν στο practice πάρουμε χρυσό μετάλλιο και στις 20 ασκήσεις, θα ξεκλειδώσουμε την τέταρτη επιλογή στο βασικό μενού την οποία θα κρατήσουμε κρυφή ελέω spoilers. Όσον αφορά τις ασκήσεις, μπορεί να είναι όπως είπαμε λίγες στον αριθμό αλλά σαφώς ταιριάζουν σε κάθε κατηγορία και η αυξημένη δυσκολία τους από ένα σημείο και μετά προσφέρει μια πολύ τίμια και αξιοσημείωτα εθιστική πρόκληση σε όλους τους παίκτες.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν η ενασχόληση με τον τίτλο και τις ασκήσεις πετυχαίνει αυτό στο οποίο στοχεύει, δηλαδή την ενδυνάμωση των γνωστικών λειτουργιών και τη γενικότερη βελτίωση της νοημοσύνης και της πνευματικής δύναμης. Σίγουρα όμως η επιτυχία ενός καλού σκορ προϋποθέτει πνευματική συγκέντρωση, διαύγεια και μεγάλο ποσοστό σκέψης και αντίληψης και με συνεχή επανάληψη των ασκήσεων βελτιώσαμε κατά πολύ την απόδοσή μας. Οπότε δεν θα μας φαινόταν απίθανο αν ο τίτλος πραγματικά πετυχαίνει αυτό που διαφημίζει.

Όταν αισθανθούμε αρκετά προπονημένοι, μπορούμε να μεταβούμε στα υπόλοιπα modes του τίτλου. To πρώτο είναι το Test, στο οποίο θα έρθουμε αντιμέτωποι με πέντε τυχαίες ασκήσεις, μία από κάθε κατηγορία, ενώ στο τέλος θα βαθμολογηθούμε με ένα συνολικό σκορ για την απόδοσή μας. Στόχος φυσικά να βελτιώνουμε συνεχώς αυτή τη βαθμολογία και να δούμε σε ποιες κατηγορίες θέλουμε περαιτέρω εξάσκηση.

Το τελευταίο mode του παιχνιδιού είναι το Ghost Clash, το οποίο είναι ουσιαστικά το online τμήμα του. Προτού όμως μιλήσουμε για το online, θα πρέπει να αναφερθούμε στο local multiplayer. Μέχρι και τέσσερις παίκτες μπορούν να παίξουν ταυτόχρονα σε τοπικό επίπεδο, με τη διασκέδαση φυσικά να ανεβαίνει κατακόρυφα. Με την προσθήκη του multiplayer, το παιχνίδι αυτομάτως μετατρέπεται σε ένα πολύ καλό party game και είναι ικανό να προσφέρει πολλές ώρες διασκέδασης και ελπίζουμε υγιούς ανταγωνισμού με στόχο να διαπιστώσουμε ποιος είναι ο εξυπνότερος στην παρέα ή την οικογένεια.

Όσον αφορά το online τμήμα, μπορούμε να παίξουμε αντιμέτωποι με παίκτες από όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, δεν θα παίξουμε ζωντανά αλλά με τα “φαντάσματά” τους, δηλαδή με τα προπαιγμένα sessions τους. Πρακτικά βέβαια δεν θα διαπιστώσουμε διαφορά και η νίκη έχει γλυκιά γεύση… Μπορούμε επίσης να παίξουμε αντιμέτωποι με τα ghosts φίλων μας ή μελών της οικογένειάς μας με το ίδιο Nintendo account. Πολύ ευπρόσδεκτα όλα αυτά και σίγουρα το online τμήμα (με εξαίρεση ίσως την απουσία ζωντανών online matches) και το multiplayer γενικότερα προσδίδουν στο παιχνίδι περισσότερο “παιχνιδιάρικο” και διασκεδαστικό χαρακτήρα.

Οδεύοντας προς το τέλος, ας πούμε δυο λόγια για τον οπτικοακουστικό τομέα. Τα γραφικά θα τα χαρακτηρίζαμε ως μινιμαλιστικά, με όμορφα και απαλά χρώματα που εξυπηρετούν τον χαρακτήρα του τίτλου. Το avatar μας είναι απλά σχεδιασμένο, αλλά μπορούμε να το ντύσουμε με ένα πολύ μεγάλο αριθμό cosmetics αντικειμένων που κερδίζουμε όσο περισσότερο ασχολούμαστε με το παιχνίδι.

Μάλιστα το ποσοστό των cosmetics που έχουμε βρει είναι φανερό στο βασικό μενού και δίνει ένα παραπάνω έναυσμα στον τελειομανή παίκτη να ασχοληθεί με τον τίτλο. Η μουσική του Big Brain Academy: Brain vs. Brain είναι και αυτή απλή, όμορφη, με σαφή στόχο να μην ενοχλεί. Γενικά, όπως ήταν αναμενόμενο, η όλη παρουσίαση βγάζει έντονο “Nintendo αίσθημα” και δένει άψογα με το συνολικό ύφος του παιχνιδιού.

Εν κατακλείδι, το Big Brain Academy: Brain vs. Brain είναι ένας ιδιαίτερος αλλά ενδιαφέρων τίτλος. Οι ασκήσεις που θα κληθούμε να λύσουμε είναι εύστοχες και με καλή πρόκληση, ενώ το multiplayer τμήμα του κρίνεται ως ολοκληρωμένο, εθιστικό και άκρως διασκεδαστικό. Σίγουρα περάσαμε πολύ καλύτερα με το παιχνίδι απ’ ό,τι με τα υπόλοιπα της σειράς και θα το προτείναμε σε όσους ψάχνουν ένα partymini game collection με πιο εγκεφαλικό προσανατολισμό.

To Big Brain Academy: Brain vs. Brain κυκλοφορεί από τις 3/12/21 για το Switch. Το review μας βασίστηκε σε review code που λάβαμε από τη CD Media.

The post Big Brain Academy: Brain vs. Brain | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα