Ο νέος ρόλος του ΔΝΤ στην κρίση της ευρωζώνης

Η κρίση χρέους της ευρωζώνης πιέζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε μια νέα και συχνά άβολη περιοχή. Ο παγκόσμιος δανειστής ετοιμάζεται να παρακολουθήσει ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, ενδεχομένως, χωρίς το μεγαλύτερο όπλο του  - τα χρήματα.

Το ΔΝΤ δεν έχει την οικονομική πυγμή να βοηθήσει οικονομίες του μεγέθους της Ισπανίας ή της Ιταλίας από μόνο του, ακόμη και αν ο ρόλος παρακολούθησης και εφαρμογής του ζητηθεί. Μπορεί να επιβάλει επαρκείς συνθήκες σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα για να επηρεάσει την αλλαγή και να διατηρήσει την αξιοπιστία της, χωρίς πόρους;

«Μια δυσκολία για το ΔΝΤ είναι ότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, προκειμένου να διατηρήσει τον πολιτικό συνασπισμό για διασώσεις στην Ευρώπη, έχει προετοιμαστεί να κάνει πράγματα που ποτέ δεν θα δεχόταν αν ήταν σε  πλεονεκτική θέση» δήλωσε ο Φρέντρικ Έρικσον, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η βοήθεια του ΔΝΤ θα επιδιωχθεί, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες και τα προγράμματα παρακολούθησης των χωρών της ευρωζώνης που θέλουν την ΕΚΤ να παρέμβει για να αγοράσει τα ομόλογα τους και να μειώσουν το κόστος δανεισμού τους.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν έχει καμία αντίρρηση για την παρακολούθηση του ΔΝΤ, αλλά επέμεινε επίσης ότι δεν ήθελε να δημιουργήσει νέες απαιτήσεις για περαιτέρω μείωση του προϋπολογισμού της Ισπανίας. Η Ισπανία αναμένεται ότι θα είναι η περίπτωση δοκιμής για νέο σχέδιο διάσωσης της ευρωζώνης της ΕΚΤ, ενώ ορισμένοι επενδυτές θεωρούν ότι η Ιταλία θα ακολουθήσει.

 Πικρό χάπι

Μέχρι να ξεσπάσει η κρίση της ευρωζώνης, οι περισσότερες διασώσεις του ΔΝΤ επικεντρώνονταν στις αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Η κρίση της Ευρώπης παρουσιάζει μια υπόθεση πολύ μεγαλύτερη και δυνητικά πιο επιζήμια για την παγκόσμια οικονομία από οτιδήποτε άλλο έχει επιβλέψει το ΔΝΤ. Η ανεξάρτητη εποπτεία του ΔΝΤ προσφέρει στην Ευρώπη την αξιοπιστία που χρειάζεται για να καθησυχάσει τους επενδυτές, ότι η περιοχή λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης και ότι η περιοχή κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Όμως, η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι πολιτικά τοξική στην Ευρώπη. Αξιωματούχοι του Ταμείου, οι οποίοι κατεβαίνουν τακτικά με τους ευρωπαίους συναδέλφους τους για να ελέγξουν αν διεσώθησαν οι κυβερνήσεις που παίρνουν τα φάρμακά τους, έχουν κερδίσει το παρατσούκλι «Men in Black». «Δεν ξέρω κανένα παράδειγμα στην ιστορία όπου η πολιτική ηγεσία ή το εκλογικό σώμα να ικανοποιείται όταν έρχεται το ΔΝΤ για να ελέγξει τα βιβλία και να ανακαλύψει τι κάνουν οι κυβερνήσεις» δήλωσε ο Έρικσον.

«Είναι ακόμη πιο δύσκολο για την Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες είναι μεγάλες χώρες με μια πολιτική κουλτούρα ή αντίληψη ότι η εθνική κυριαρχία τους δεν θα πρέπει να αμφισβητηθεί από αξιωματούχους που χώνουν τη μύτη τους σε ό,τι κάνουν». Όλο

Keywords
Τυχαία Θέματα