Οι αυστηρότερες ποινές φυλάκισης μειώνουν την εγκληματικότητα

15:53 9/7/2012 - Πηγή: Antinews

Σύμφωνα με νέες πρωτοποριακές έρευνες, οι αυστηρές ποινές φυλάκισης πράγματι μειώνουν την εγκληματικότητα,  ιδιαίτερα τις διαρρήξεις.

Η εργασία, που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Birmingham, βρήκε επίσης ότι σε περιόδους όπου η αστυνομία καταφέρνει να διαλευκάνει παράνομες πράξεις, η εγκληματικότητα πέφτει σημαντικά, κάτι το οποίο σημαίνει πως το επίπεδο της αστυνομικής δραστηριότητας  (και άρα και της στελέχωσης) έχει άμεση θετική

επίπτωση στην εν γένει εγκληματικότητα.

Τα ευρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν τώρα από τους πολέμιους των σχεδίων της βρετανικής κυβέρνησης να μειώσει τον αριθμό των αστυνομικών, στα πλαίσια της γενικότερης περιστολής των δημοσίων δαπανών.

Η έρευνα έγινε για λογαριασμό του ανεξάρτητου thinktank Civitas, μέσω στοιχείων από τις καταδικαστικές αποφάσεις του βρετανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να μελετήσει την αποδοτικότητα της ποινικής πολιτικής της χώρας από το 1993 ως το 2008.

Οι επιστήμονες ερευνητές κατέληξαν στο ότι η φυλάκιση αποτρέπει τα αδικήματα κατά της περιουσίας, ειδικά όταν αφορά σοβαρούς και σεσημασμένους παραβάτες.

Μάλιστα, ανακάλυψαν πως η αύξηση της μέσης ποινής φυλάκισης κατά ένα μόλις μήνα, όταν πρόκειται για διαρρήξεις, τις μειώνει τον επόμενο χρόνο κατά 4.800 σε ένα σύνολο 962.700.

Για τις απάτες, η αύξηση των ποινών από 9.7 σε 10.7 μήνες φυλάκισης έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των εν λόγω αδικημάτων κατά 4.700 (τον χρόνο) σε σύνολο 242.000.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πρόκειται για σημαντική επίπτωση, ειδικά αν σκεφτούμε πως η διάρκεια μιας ποινής φυλάκισης αντιστοιχεί σχεδόν πάντα στο μισό.

Η μελέτη επίσης καταλήγει στο ότι η αναγκαστική έκτιση μεγαλύτερου μέρους της ποινής των καταδικασμένων, έχει τελικά δραματική συμβολή στην μείωση της εγκληματικότητας, εν μέρει επειδή οι παραβάτες βρίσκονται για περισσότερο διάστημα πίσω από τα κάγκελα. Αν οι καταδικασμένοι αναγκάζοντας να εκτίσουν τουλάχιστον τα 2/3 της επιβληθείσας ποινής, αντί για το σημερινό ½, τότε θα υπήρχαν 21.000 λιγότερες καταγεγραμμένες διαρρήξεις και 11.000 λιγότερες απάτες στην Αγγλία και στην Ουαλία.

Τα ευρήματα αυτά στηρίζουν την πολιτική που ακολουθήθηκε από την προηγούμενη  κυβέρνηση των Εργατικών, η οποία είχε αυξήσει την χρηματοδότηση της αστυνομίας και είχε εστιάσει στους 100.000 περίπου σεσημασμένους κακοποιούς, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για το μεγαλύτερο μέρος της εγκληματικότητας. Αυτή η προσέγγιση αύξησε τον αριθμό των  κρατουμένων στις φυλακές, αλλά οδήγησε και στη γενικότερη μείωση των αδικημάτων στη χώρα.

Αντιθέτως, ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης Kenneth Clarke αμφισβητεί τη σχέση μεταξύ της αυστηρής ποινικής πολιτικής και του επιπέδου της εγκληματικότητας, λέγοντας πως ο οικονομικός παράγοντας είναι και ο πιο σημαντικός. Σε αυτό, κοντράρεται συνεχώς με τον προκάτοχό του Michael Howard, ο οποίος επέμενε πως η φυλάκιση όντως αποτρέπει.

Το 2010, ο Clarke αμφισβήτησε ευθέως το αν η αυστηρότητα μειώνει το έγκλημα. Όπως είπε, «κανένας δ

Keywords
Τυχαία Θέματα