Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη;

Θα φύγει η Ελλάδα από το ευρώ; Και αν ναι, τι θα γίνει μετά;

Αυτό το ερώτημα τίθεται εδώ και μερικά χρόνια, αλλά το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, που έφερε στο προσκήνιο κόμματα που αντιτίθενται στο μνημόνιο, το καθιστά πιο επίκαιρο από ποτέ.

Αν οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη, θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τους όρους της διάσωσής τους, που συμπεριλαμβάνουν δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Αν και οι περισσότεροι Έλληνες επιθυμούν την παραμονή της χώρας τους στο ευρώ, τα μέτρα λιτότητας, οι μειώσεις μισθών και η περικοπή των συντάξεων, τους κάνουν να δυσανασχετούν.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν πως μια ελληνική αποχώρηση θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, προκαλώντας πανικό και στις υπόλοιπες περιφερειακές χώρες, όπως είναι η Ισπανία.

Η Έφη Παππά είναι καθηγήτρια οικονομικών στο Universitat Autònoma de Barcelona, και μας μίλησε για το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ.

Μπορεί η Ελλάδα να εκδιωχτεί από την ευρωζώνη; Και αν ναι πως θα γίνει κάτι τέτοιο;

Δεν υπάρχει κανένα έγγραφο που να εξηγεί το αν μια χώρα μπορεί να διωχτεί από το ευρώ. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ που οδήγησε στο ευρώ, θα πρέπει να ξαναγραφτεί, αν είναι να διωχτεί κάποιο κράτος μέλος.

Είναι πιθανό η Ελλάδα να φύγει από μόνη της;

Μόνο έτσι μπορεί να συμβεί, επειδή δεν πιστεύω πως η ευρωζώνη θα έπαιρνε ποτέ την ευθύνη να την διώξει.

Τι θα συνέβαινε στα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης αν η Ελλάδα αποχωρούσε;

Αν η Ελλάδα αποφάσιζε να αποχωρήσει, αυτό θα προκαλούσε πολλές έμμεσες επιπτώσεις στα υπόλοιπα μέλη.  Αν φύγει, θα χρεοκοπήσει, και άρα δεν θα πληρώσει ολόκληρο το χρέος της, κάτι που θα προκαλέσει τεράστια αναταραχή σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα. Το ζήτημα είναι αν οι χώρες της ΕΕ διαθέτουν ρευστότητα… αν η Ελλάδα φύγει, μπορεί κάποιος επενδυτής να βάλει χρήματα στην Ιταλία, στην Ισπανία ή στην Πορτογαλία; Μάλλον όχι. Άρα κάποιος τρίτος θα πρέπει να προσφέρει ρευστότητα στα κράτη αυτά. Αν δεν το κάνει η ΕΚΤ, ή αν δεν μπορεί να το κάνει, τότε τίθεται εν αμφιβόλω η σταθερότητα της νομισματικής ένωσης συνολικά.

Είναι εύκολο να πούμε πως η έξοδος της Ελλάδας δεν θα στοιχήσει. Μπορεί αυτό να είναι αλήθεια. Αλλά τι θα γίνει μετά; Όλοι όσοι συζητούν την αποχώρηση της Ελλάδας, καλά θα κάνουν να αναλογιστούν τις συνέπειες της επόμενης μέρας.

Ποιοι είναι οι τομείς της ελληνικής οικονομίας που θα ωφελούνταν από την απομάκρυνση από το ευρώ, και ποιοι θα ζημιώνονταν;

Αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, θα καταστραφεί. Δεν υπάρχει κανένας τομέας που θα έβγαινε κερδισμένος. Αυτό που θα συμβεί είναι η επιστροφή της δραχμής, με πολλαπλές υποτιμήσεις, που ανάλογα με το ποιος θα κυβερνά την χώρα μπορεί να είναι ελεγχόμενες ή μη. Μιλάμε για υποτιμήσεις της τάξης του 50% τουλάχιστον!

Πολλοί πιστεύουν ότι θα κερδίσει ο τουρισμός, αφού η Ελλάδα θα γίνει φτηνός προορισμός. Αυτό ίσως να ισχύσει. Μπορεί όμως η ανάπτυξη να έρθει με τον τουρισμό; Όχι, δ

Keywords
Τυχαία Θέματα