Το άστρο του Σαρκοζί δύει

Το νέο προεκλογικό σύνθημα του Nikolas Sarkozy είναι: «Μια ισχυρή Γαλλία».

Οι εθελοντές που εργάζονται στο αρχηγείο του προσπαθούν να το διαδώσουν παντού. Οι περισσότεροι  είναι νέοι, και αποτελούν μέρος της πετυχημένης πορείας του Γάλλου προέδρου, μιας πορείας όμως, που πολλοί πιστεύουν ότι έφτασε πια στο τέλος της.

Όπως λέει ο Dominique Moisi της παριζιάνικης δεξαμενής σκέψης Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, «προς το παρόν, οι περισσότεροι Γάλλοι μάλλον θέλουν να ξεφορτωθούν τον πρόεδρο… το μειονέκτημά του είναι

μεγάλο. Δεν πρόκειται για το ιστορικό  του, αλλά για τον ίδιο σαν άνθρωπο. Στο φινάλε, δεν τον αγαπούν. Οι Γάλλοι δεν τον γουστάρουν. Τον θεωρούν αγχωτικό, και υπερβολικό. Χρειάζονται ασφάλεια, και αυτός δεν τους εμπνέει για κάτι τέτοιο».

Τον Μάιο του 2007, ο Sarkozy κέρδισε τις εκλογές απέναντι στη σοσιαλίστρια Segolene Royal, και ξεκίνησε την θητεία του ως ένας από τους πιο δημοφιλείς προέδρους από την εποχή του Charles de Gaulle. Τότε συμβόλιζε την δράση και την αλλαγή. Τον Φεβρουάριο του 2008 βελτίωσε ακόμη περισσότερο την εικόνα του, όταν παντρεύτηκε το σούπερ μόντελ Carla Bruni. Τώρα όμως όλα αυτά άλλαξαν, καθώς ο Sarkozy επιδιώκει μια δεύτερη θητεία.

Σήμερα, όχι μόνο πάσχει από πλευράς της εικόνας του, αλλά θα πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι τα κατάφερε να διαχειριστεί την κρίση χρέους που ενέσκηψε, παρά το γεγονός της επιβολής αυστηρών μέτρων λιτότητας, και της απώλειας της αξιολόγησης ΑΑΑ που είχε η Γαλλία.

Όπως λέει ο στενός συνεργάτης του Γάλλου προέδρου Franck Louvrier, «ηγούμαστε στον τομέα των ιδεών. Η τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση περιστρέφεται γύρω από τις ιδέες του Sarkozy, και όχι αυτών της αντιπολίτευσης… μια δυνατή Γαλλία είναι το όραμα που θα προστατεύσει τους Γάλλους, ενώ οι αντίπαλοί του, το μόνο που προσφέρουν ως ιδέα είναι η αλλαγή. Η αλλαγή όμως είναι απλά μια πολιτική πράξη, δεν είναι ένα όραμα για το μέλλον».

«Μια δυνατή Γαλλία», εναντίον της «Αλλαγής τώρα». Αυτά είναι τα δυο συνθήματα μέσα από τα οποία διεξάγεται ο προεκλογικός αγώνας του Sarkozy, με τον πιο σοβαρό από τους υπόλοιπους υποψηφίους, τον σοσιαλιστή Francois Hollande.

Απομένουν δυο μήνες πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών της 22ας Απριλίου. Αν δεν υπάρξει σαφής νικητής, τότε θα γίνει και ένας δεύτερος γύρος στις 6 Μαίου. Ο  Hollande προηγείται στις δημοσκοπήσεις, και αναμένεται να πάρει το 29% των ψήφων στον πρώτο γύρο, έναντι του 25.5% που θα πάρει ο νυν πρόεδρος. Σύμφωνα πάλι με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, και στον δεύτερο γύρο αναμένεται να  επικρατήσει ο Hollande, με 57% έναντι του 43% του Sarkozy.

Ο 57χρονος Hollande είναι άνθρωπος του παρασκηνίου, και θεωρείται συναινετικός, αφοσιωμένος, αλλά και βαρετός, ως αρχηγός του σοσιαλιστικού κόμματος τα τελευταία 11 χρόνια. Σήμερα αποτελεί την σοσιαλιστική απειλή για τον Sarkozy. Οι συντηρητικοί αντίπαλοί τους τον χαρακτηρίζουν «μαλακό» και «άπειρο», αφού ο Hollande δεν έχει αναλάβει ποτέ κυβερνητικό αξίωμα.

Η προεκλογική  του πλατφόρμα μιλάε

Keywords
Τυχαία Θέματα