Το γερμανικό ή το γαλλικό οικονομικό μοντέλο;

Ο πρόεδρος Sarkozy θέλει τη Γαλλία να μοιάσει όσο το δυνατόν την Γερμανία. Σε πρόσφατη ομιλία του, έκανε 15 θετικές αναφορές στο γερμανικό οικονομικό μοντέλο.

Σε αντίθεση με την Γαλλία, είπε, η Γερμανία μεταρρύθμισε την οικονομία της, και τώρα απολαμβάνει τα κέρδη της βελτιωμένης ανταγωνιστικότητας, και της πλούσιας οικονομικής απόδοσης.

Θρήνησε την παρακμή της γαλλικής βιομηχανίας, και επαίνεσε την επιτυχία των Γερμανών στην υπεράσπιση της δικής τους.

Έχει όμως δίκιο ο Sarkozy να κριτικάρει την γαλλική οικονομία; Και άραγε, θα ήταν λογικό για την Γαλλία να μιμηθεί το γερμανικό μοντέλο;

Ο Sarkozy έχει δίκιο στο ότι η Γερμανία αποτελεί μια περισσότερο βιομηχανική οικονομία από ότι η χώρα του. Το μερίδιο της βιομηχανίας στη συνολική οικονομία της Γαλλίας είναι πολύ χαμηλό, στα ίδια επίπεδα με αυτό της Αγγλίας, την οποία ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτηρίζει ως χώρα στερούμενη βιομηχανικής βάσης.

Το ίδιο καλά τα πάνε και οι γερμανικές εξαγωγές, την ώρα που οι αντίστοιχες γαλλικές χωλαίνουν. Όμως, το μέγεθος της βιομηχανίας μιας χώρας, δεν έχει άμεση σχέση με την οικονομική της επιτυχία.

Για παράδειγμα η Ιταλία, που έχει μεγάλη βιομηχανική βάση, αλλά που συγχρόνως αποτελεί την λιγότερο αποδοτική οικονομία ανάμεσα στις  πιο μεγάλες  αναπτυγμένες χώρες του  κόσμου. Το ίδιο και η Ιαπωνία, που εδώ και 20 χρόνια παραπαίει οικονομικά.

Στην πραγματικότητα, η Γαλλία έχει ένα αξιοπρεπές οικονομικό προφίλ, σε σχέση με την Γερμανία. Στο διάστημα 1992-2001, η Γαλλία πέτυχε ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ της κατά 2.1%, σε σχέση με το αντίστοιχο 1.6% της Γερμανίας.

Τα επόμενα δέκα χρόνια (ως το 2011), και οι δυο χώρες δεν τα πήγαν καλά, σημειώνοντας ετήσια ανάπτυξη μόλις 1.1%.

Αν και η γερμανική οικονομία τα πήγε καλύτερα από την γαλλική το 2010, και το 2011, εν τούτοις, οι προοπτικές ανάπτυξής τους είναι σχετικά όμοιες, τουλάχιστον σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, του ΔΝΤ, και του OECD. Όλοι αυτοί προβλέπουν μια ανάπτυξη της τάξης του 0.5% το 2013, και 1.5% το 2013.

Το καλύτερο μέτρο της οικονομικής απόδοσης είναι η παραγωγικότητα. Και η μέση παραγωγικότητα (ανά εργαζόμενο) της Γαλλίας είναι ελαφρώς υψηλότερη από αυτήν της Γερμανίας, ενώ η παραγωγική ανάπτυξη των δυο χωρών ήταν περίπου 0.7% μεταξύ 2002 και 2011.

Μέχρι πρόσφατα (2008) οι δείκτες της ανεργίας ήταν παρόμοιες και στις δυο χώρες. Τα τελευταία τρία χρόνια όμως, η Γερμανία τα πήγε καλύτερα. Στα τέλη του 2011, η γερμανική ανεργία ήταν μόλις 6%, ενώ αυτή της Γαλλίας 10%. Εδώ μπαίνει και ένας δημογραφικός παράγοντας. Λόγω της χαμηλής γερμανικής γεννητικότητας, λιγότεροι είναι αυτοί που μπαίνουν στην αγορά εργασίας, σε σχέση με την Γαλλία.

Υπάρχει όμως και μια ακόμη παράμετρος. Οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις Hartz, με βάση τις οποίες η προηγούμενη γερμανική κυβέρνηση αποδυνάμωσε την διαπραγματευτική ισχύ των εργαζομένων, και κατάφερε να μειώσει τα ημερομίσθια τους. Προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό, τα μεροκάματα έπεσαν έως και 2% μεταξύ 2002-2011

Keywords
Τυχαία Θέματα