Γιβραλτάρ: Όρκες βύθισαν ιστιοπλοϊκό (Video)

Φάλαινες όρκες επιτέθηκαν σε γιοτ που έπλεε ανοιχτά του Μαρόκου, στα Στενά του Γιβραλτάρ και το βύθισαν, σύμφωνα με την ισπανική υπηρεσία θαλάσσιων διασώσεων.

Το ιστιοπλοϊκό σκάφος Alboran Cognac, μήκους 15 μέτρων, στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα, δέχτηκε την επίθεση από τις φάλαινες όρκες στις 9 το πρωί της Κυριακής.

Οι επιβάτες ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν ισχυρά χτυπήματα στα ύφαλα του σκάφους και στο πηδάλιο και στη συνέχεια άρχισε η εισροή υδάτων. Το πλήρωμα ενημέρωσε

τις αρμόδιες αρχές και ένα παραπλέον πετρελαιοφόρο πλησίασε στο ιστιοφόρο και παρέλαβε τους δύο επιβάτες για να τους μεταφέρει στο Γιβραλτάρ, όπου αποβιβάστηκαν.

Yacht sinks after latest incident involving orcas in strait of Gibraltar https://t.co/bwcr4YnNcw

— The Guardian (@guardian) May 13, 2024

Το ιστιοπλοϊκό εγκαταλείφθηκε και μετά από λίγη ώρα βυθίστηκε λόγω της εισροής υδάτων.

Πρόκειται για την τελευταία μιας σειράς επιθέσεων που έχουν κάνει φάλαινες όρκες σε σκάφη στα νερά του Γιβραλτάρ τα τελευταία 4 χρόνια.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι φάλαινες που επιτίθενται στα σκάφη είναι μία ομάδα από περίπου 15 μέλη, στην οποία μάλιστα έχουν δώσει την ονομασία «Gladis», δηλαδή «μαχητές».

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα GTOA, που καταγράφει τον πληθυσμό των κοπαδιών φαλαινών όρκα στην Ιβηρική, από τον Μάιο του 2020 όταν αναφέρθηκε για πρώτη φορά επίθεση φαλαινών σε σκάφος, έχουν γίνει σχεδόν 700 τέτοια περιστατικά.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν επακριβώς τα αίτια της συμπεριφοράς των φαλαινών.

Ωστόσο οι θεωρίες που έχουν παρουσιαστεί αναφέρονται σε κάποιο παιχνίδι που δείχνει την περιέργεια των συγκεκριμένων θηλαστικών ή σε ηθελημένη επίθεση εναντίον των σκαφών που τα θεωρούν ανταγωνιστές στην αναζήτηση τροφής και κυρίως στο κυνήγι του ερυθρού τόνου.

Αν και χαρακτηρίζονται συχνά «φάλαινες-δολοφόνοι», οι όρκες ανήκουν στην οικογένεια των δελφινιών.

Φτάνουν σε μήκος το πολύ οκτώ μέτρων και ζυγίζουν περίπου έξι τόνους όταν ενηλικιωθούν.

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ: Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορεί την Boeing ότι παραβίασε τους όρους αποφυγής δίωξης μετά τη συντριβή του 737 Max

Γάζα: Δίχως τέλος οι βομβαρδισμοί στη Ράφα – Συνεχίζεται η έξοδος των αμάχων

Προειδοποίηση Μπορέλ σε Ισραήλ: «Αν συνεχίσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, θα ασκήσει μεγάλη πίεση στις σχέσεις μας»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιβραλτάρ, Όρκες, Video,givraltar, orkes, Video