Κεχαγιά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει πρωτοβουλίες για την κύρωση των πρωτοκόλλων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία» (video)

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πάρει πρωτοβουλίες για την κύρωση των πρωτοκόλλων συνεργασίας», προανήγγειλε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Σίγουρα θα πάρουμε πρωτοβουλίες. Μπορεί να έρθει ως πρόταση η κύρωση των τριών πρωτοκόλλων και εκεί προκαλούμε την κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, το λέω με πολύ θετική χροιά αυτό, και να φέρει προς ψήφιση τα τρία πρωτόκολλα συνεργασίας για να ισχυροποιηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, μεταξύ άλλων, διασφαλίζει και τη σταθερότητα

στην ευρύτερη περιοχή». Σημείωσε ότι «στα Δυτικά Βαλκάνια ακόμη έχουμε αναταράξεις» και πως «η ύπαρξη των τριών πρωτοκόλλων, που αφορούν πολύ σημαντικά θέματα, είναι αναγκαία και ισχυροποιεί τη συμφωνία».

Ρώτησε γιατί στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ δεν έχουν κυρωθεί τα τρία πρωτόκολλα συνεργασίας, για να σχολιάσει ότι «φτάνουμε σήμερα σε σημείο να ακούμε τη νέα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας να αμφισβητεί ευθέως τη Συμφωνία, την οποία, σημειωτέον, αμφισβήτησε “μέχρι κεραίας” η τότε αντιπολίτευση της ΝΔ». Η κ. Κεχαγιά σχολίασε ότι άκουσε τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, «να λέει ότι πρέπει να τηρηθεί η Συμφωνία αποφεύγοντας, ωστόσο, να πει το συνταγματικό όνομα της χώρας». «Τι λέει γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης;», σχολίασε.

Σχετικά με τις προσδοκίες από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, είπε ότι «εμείς περιμένουμε να υπάρξει μια πρόοδος στον ελληνοτουρκικό διάλογο, η οποία επικυρώθηκε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, με τη Διακήρυξη των Αθηνών, την οποία εμείς χαιρετήσαμε, δεν την λοιδορήσαμε». «Παρακολουθούμε προσεκτικά, βήμα προς βήμα, την υλοποίηση και την πρόοδο του ελληνοτουρκικού διαλόγου», είπε, προσθέτοντας ότι «η ίδια η κυβέρνηση χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών σε σχέση με τη σημερινή συνάντηση». «Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά πιστεύω ότι δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά από τη σημερινή συνάντηση», είπε. Ρώτησε «γιατί, ενώ μέχρι πριν από μερικούς μήνες, πριν από ένα χρόνο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλούσε για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αυτό έχει αποσυρθεί από την ατζέντα και από τη δημόσια συζήτηση. Δεν προσβλέπουμε πια σ’ αυτό;». Εν κατακλείδι, ευχήθηκε η συνάντηση να επαναβεβαιώσει το καλό κλίμα, «εμείς θέλουμε οι σχέσεις με τους γείτονές μας να είναι καλές και να μην υπάρχει κίνδυνος, μια επαπειλούμενη κατάσταση εμπόλεμης σύγκρουσης», σημειώνοντας επιπλέον ότι «δεν μπορεί οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να είναι μια υπόθεση -πάρα πολύ σοβαρή- η οποία είναι αποσυνδεδεμένη από τις εξελίξεις στο Κυπριακό».

Για το χειρισμό της επίσκεψης Ράμα από την κυβέρνηση υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε και πως «ο κ. Ράμα αγνόησε επιδεικτικά την ελληνική κυβέρνηση». «Αυτό είναι πάρα πολύ δυσάρεστο. Η κυβέρνηση της ΝΔ εργαλειοποίησε την υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη και δεν αντέδρασε στην επίσκεψη Ράμα. Όχι για να την εμποδίσει, αλίμονο, δεν ζητούμε παράλογα πράγματα», σχολίασε. Ανέφερε ότι «ο κ. Ράμα ήρθε και απευθύνθηκε στους ομοεθνείς του, έδειξε, όμως, με τη συμπεριφορά του και με όλα όσα είπε χτες στο Γαλάτσι, ότι έχει μία έπαρση και μία στάση η οποία υποτιμά και την ελληνική κυβέρνηση και τους Έλληνες και φυσικά και την αξιωματική αντιπολίτευση για την οποία έκανε επισημάνσεις και παρεμβάσεις». Πρόσθεσε ότι «παρενέβη στα πολιτικά πράγματα της χώρας λέγοντας ότι αιτιολογείται γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση και έχουμε μία άλλη κυβέρνηση» και πως «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν είπε κουβέντα γι’ αυτό. Του επέτρεψε να κάνει παρέμβαση στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις».

Διαβάστε επίσης:

Κουτσούμπας: Στην ολονύκτια διαμαρτυρία των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας για τον Παλαιστινιακό λαό

Ευρωεκλογές: Η Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων – Από τις διακηρύξεις στις πράξεις

Ελληνοτουρκικά: Έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Άγκυρα – Τον υποδέχτηκε ο Χακάν Φιντάν

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κεχαγιά, Ο ΣΥΡΙΖΑ, Βόρεια Μακεδονία,kechagia, o syriza, voreia makedonia