Πάγια ρύθμιση: «Τσουρουφλίζει» τους πολίτες η αύξηση στο επιτόκιο, διαμορφώθηκε στο 8,18%

Άλλο ένα βάρος προστέθηκε στο πορτοφόλι των πολιτών, καθώς έλαβε τέλος η ευνοϊκή ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία τα επιτόκια της πάγιας ρύθμισης οφειλών διατηρήθηκαν σταθερά από τον Νοέμβριο του 2022 έως και σήμερα, προστατεύοντας τους οφειλέτες από τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ.

Πλέον, οι φορολογούμενοι που εισέρχονται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να ρυθμίσουν την οφειλή του ΕΝΦΙΑ

ή κάποια άλλη φορολογική οφειλή διαπιστώνουν ότι το ετήσιο επιτόκιο για τις 12 δόσεις της ρύθμισης έχει αυξηθεί στο 6,68% από 4,35%, ενώ όσοι επιλέγουν τις 24 δόσεις (για τακτικές οφειλές) ή 48 δόσεις (για έκτακτες οφειλές) ανακαλύπτουν ότι το επιτόκιο έχει διαμορφωθεί στο 8,18% από 5,87%.

Πάντως, σταθερό παραμένει μέχρι τις 9 Αυγούστου 2025 το επιτόκιο 8,76% το χρόνο ή 0,73% το μήνα με το οποίο το Δημόσιο χρεώνει τους φορολογούμενους με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής όταν δεν πληρώνουν στην ώρα τους τους φόρους. Επίσης σταθερό στο 6% παραμένει μέχρι τις 2 Αυγούστου 2025, το ετήσιο επιτόκιο με βάση το οποίο υπολογίζονται οι τόκοι επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων.

Όπως ορίζουν οι ισχύουσες διατάξεις, το επιτόκιο των πάγιων ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο προκύπτει με βάση το επιτόκιο δανείων αλληλόχρεων λογαριασμών, το μέσο επίπεδο του οποίου ανακοινώνει κάθε χρόνο η Τράπεζα της Ελλάδος. Το συγκεκριμένο επιτόκιο ήταν στο 4,12% το 2021, στο 4,09% το 2022, στο 6,43% το 2023 και έφτασε το 6,78% τον περασμένο Ιανουάριο σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα. Στο επιτόκιο αυτό, προστίθεται κατά περίπτωση προσαύξηση 0,25%-1,5%.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι από τα 106,3 δισ. ευρώ του ληξιπρόθεσμου υπόλοιπου μόνο το 4,6% ή 4,611 δισ. ευρώ έχει ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση. Από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών τα 26,3 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί ως «ανεπίδεκτα είσπραξης» χωρίς ωστόσο να διαγράφονται από τα βιβλία της ΑΑΔΕ. Πέρυσι με ρυθμίσεις και κατασχέσεις μπήκαν στα δημόσια ταμεία 2,8 δισ. ευρώ ενώ οι διαγραφές χρεών έφτασαν τα 12 δισ. ευρώ (το μεγαλύτερο μέρος τους αφορούσε τον ΟΣΕ).

Διαβάστε επίσης

Υπουργείο Οικονομίας: Νέοι κανόνες για επιτάχυνση των δημοσίων επενδύσεων και ταχύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων

Ακρίβεια: Σταθερά στα «ύψη» ο πληθωρισμός, στο 3,1% τον Απρίλιο – 63,7% ακριβότερο το λάδι σε ένα μήνα

ΑΑΔΕ: Προχωράει η ενσωμάτωση αρμοδιοτήτων ΔΟΥ στο ΚΕΦΟΚ Αττικής – Νέες ημερομηνίες έναρξης λειτουργίας υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πάγια, Τσουρουφλίζει, 818,pagia, tsourouflizei, 818