«Παγωμένα» τα νοσοκομεία: Κανένας έλεγχος στις προμήθειες, έχουν εκτοξευθεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Μετά τις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου αναμένεται να τοποθετηθούν οι νέοι διοικητές στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας. Την ίδια ώρα  οι νέοι διοικητές των νοσοκομείων δεν αποκλείεται να τοποθετηθούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες.

Μέχρι τότε όμως τα νοσοκομεία βρίσκονται κυριολεκτικά στον «πάγο» καθώς οι διοικήσεις δεν γνωρίζουν εάν θα παραμείνουν ή εάν θα φύγουν, με αποτέλεσμα να κάνουν απλή διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων και να αφήνουν στην τύχη τους καίρια θέματα όπως

είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων.

Πολλοί διοικητές δεν έχουν εικόνα των παραγγελιών που γίνονται καθημερινά σε φάρμακα και αναλώσιμα προϊόντα, με συνέπεια  οι ληξιπρόθεσμες πληρωμές να έχουν αγγίξει 1. 400 δισ. ευρώ, όπως είπε στο topontiki.gr ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων Κώστας Μαριάκης: «Δυστυχώς αυτή η καθυστέρηση στην τοποθέτηση των νέων Διοικητών στις ΥΠΕ και στα νοσοκομεία, μας έχει επηρεάσει αρκετά καθώς βλέπουμε τα υπόλοιπα των νοσοκομείων να αυξάνονται ραγδαία. Δεν υπογράφονται εντάλματα πληρωμής για τις παραγγελίες στα αναλώσιμα που μας ζητούν τα νοσοκομεία, με συνέπεια να έχει εκτοξευθεί το χρέος».

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 έως και το 2019 τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές των αναλωσίμων προϊόντων ήταν περίπου 350 εκατ. ευρώ, επειδή υπήρχε η πίεση της Τρόικας: « Από το 2019 όμως έως και σήμερα έχουν φτάσει στα 1,400 εκ. ευρώ. Αυτό είναι αδιανόητο. Το έχουμε συζητήσει με τον υπουργό Υγείας κ. Γεωργιάδη και μας απάντησε ότι θα μας ξεκινήσει η αποπληρωμή του παλιού υπολοίπου με το ποσό των 115 εκατ. ευρώ. Όμως ακόμα δεν έχουμε λάβει έστω και ένα μικρό μέρος από αυτό το πόσο και σε αυτό φυσικά συμβάλει και η μη τοποθέτηση των νέων διοικητών στα νοσοκομεία.» μας είπε ο κ. Μαριάκης.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για χρέη που θα πληρώσουμε όλοι εμείς οι φορολογούμενοι πολίτες. Χρέη που συσσωρεύονται γιατί δεν υπάρχει κανένας έλεγχος αναφορικά με τις προμήθειες τόσο στα φάρμακα όσο και στα αναλώσιμα υλικά ( π.χ βηματοδότες, βαλβίδες, ορθοπεδικά προϊόντα κλπ) των νοσοκομείων, καθώς εξακολουθούν να γίνονται απευθείας από κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά, χωρίς κανένα διαγωνισμό.

Σημειώνεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρ΄όλο που επαίρεται για το ψηφιακό μετασχηματισμό στο ΕΣΥ, ακόμα δεν έχει ολοκληρώσει το έργο ηλεκτρονικής διασύνδεσης των νοσοκομείων, ώστε να έχει εικόνα -σε πραγματικό χρόνο- τι υλικά παραγγέλνει το κάθε νοσοκομείο, από ποιες εταιρίες, κάθε πότε, σε τι ποσότητες και τι στοκ έχει στις αποθήκες του.

Αυτή η κατάσταση προφανώς επιδεινώνεται και από το γεγονός ότι δεν υπάρχει έλεγχος από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, επειδή πολλές από αυτές δεν ασχολούνται, εφόσον είναι …με το ένα πόδι έξω από αυτά.

Πότε ξεκίνησε ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τους διοικητές

Στα τέλη Μαρτίου πραγματοποιήθηκε ο  διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ για τους υποψήφιους νέους 7 Υπεάρχες, των Διοικητών και αναπληρωτών διοικητών στα νοσοκομεία, όπου έδωσαν γραπτές εξετάσεις 1.034 υποψήφιοι.

Τα αποτελέσματα βγήκαν δύο εβδομάδες αργότερα αποκαλύπτοντας ότι οι υποψήφιοι έγραψαν …μέτρια. Με άριστα τις 800 μονάδες η μέγιστη επίδοση βαθμολογίας ήταν 635,77 μονάδες και η ελάχιστη επίδοση 85,33 μονάδες, σύμφωνα με το ΑΣΕΠ. Οι περισσότεροι έγραψαν μεταξύ 300 και 450 μονάδων.

Σήμερα η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο ελέγχου των δικαιολογητικών (πτυχία κλπ) για όσους κατέλαβαν τις 15 πρώτες θέσεις με βάση τη βαθμολογία τους.

Το επόμενο στάδιο είναι η μοριοδότηση των τυπικών προσόντων αναφορικά με την εκπαίδευση και την εργασιακή τους εμπειρία και ακολουθεί η ανακοίνωση των ονομάτων τους με τις βαθμολογίες τους σε πίνακες.

Στη συνέχεια θα υπάρξει χρόνος για τις ενστάσεις (εάν υπάρξουν) και την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων ανά προκηρυσσόμενη θέση.

Μετά θα κληθούν σε συνέντευξη οι επτά υποψήφιοι με τη μεγαλύτερη συνολική βαθμολογία, προκειμένου να καταρτιστεί πίνακας με τους τρεις επικρατέστερους ανά προκηρυσσόμενη θέση. Η τελική επιλογή θα γίνει από τον Υπουργό Υγεία, όπως ορίζει η διαδικασία.

Έως τότε όμως, ο χρόνος περνάει και τα ληξιπρόθεσμα χρέη τραβούν την ανηφόρα, κάνοντας ομολογουμένως εξαιρετικά δύσκολο το έργο των νέων διοικητών όταν θα αναλάβουν…

Διαβάστε επίσης:

Νέα Αριστερά για διαγραφή παυσίπονων από τη θετική λίστα: «Συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης»

e-ΕΦΚΑ: Μέχρι τις 26 Μαΐου οι αιτήσεις για την ένταξη 700 γιατρών στο Μητρώο του Ε.Σ.Ι.

Εκστρατεία ενημέρωσης: «Πες το ΔΥΝΑΤΑ – Μίλα για τον Πόνο της Αξονικής Σπονδυλοαρθρίτιδας»

Keywords
Τυχαία Θέματα