Τι κρύβεται πίσω από τον ανασχηματισμό Πούτιν: Ποιοι «ξηλώνονται», ποιοι έρχονται, ποιοι… προαλείφονται – Γιατί έκανε τον Μπελούσοφ υπουργό Άμυνας

Στην επιλογή του Αντρέι Μπελούσοφ, ενός οικονομολόγου για το τιμόνι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας εστιάζει σε ανάλυσή του το Politico, για την επόμενη μέρα του πολέμου στην Ουκρανία.

Από τότε που ο 71χρονος επικεφαλής του Κρεμλίνου ορκίστηκε σαν τσάρος για μια νέα προεδρική θητεία στις 7 Μαΐου, ο Πούτιν άλλαξε τον υπουργό Άμυνας εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και έδωσε σε μια νέα

γενιά αξιωματούχων ευρεία επιρροή στην οικονομία. Την ίδια ώρα, υποβίβασε τον Νικολάι Πάτρουσεφ, βετεράνο του Ψυχρού Πολέμου που διαμόρφωσε τη στρατηγική εθνικής ασφάλειας του Κρεμλίνου.

Όπως σημειώνει το Politico, η επιλογή του Πούτιν για το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δείχνει τη στρατηγική του ενόψει μιας νέας καλοκαιρινής επίθεσης στην Ουκρανία, την ώρα που ο ρωσικός στρατός προελαύνει στο Χάρκοβο.

Economist Andrei Belousov hasn't served a day in the Russian military. Now he's the country's new defense chief.

His appointment reveals Vladimir Putin's latest strategy to try win the Ukraine war.

https://t.co/JlrjvETRGH pic.twitter.com/92JsPtRo2Q

— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) May 14, 2024

Ο Αντρέι Μπελούσοφ δεν έχει υπηρετήσει ούτε μια μέρα στον ρωσικό στρατό — αλλά η επιλογή του βλοσυρού οικονομολόγου για επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας δείχνει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν σκοπεύει να κερδίσει τον πόλεμο κατατροπώνοντας την Ουκρανία σε μια παρατεταμένη κούρσα εξοπλισμών.

«Η προτεραιότητα του Πούτιν είναι ο πόλεμος. Ο πόλεμος φθοράς κερδίζεται από την οικονομία», έγραψε στο X η Alexandra Prokopenko, πρώην σύμβουλος στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.

Ο Πούτιν έκανε τον αιφνιδιαστικό ανασχηματισμό αργά την Κυριακή, κλωτσώντας τον επί μακρόν υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού στον επάνω όροφο για να ηγηθεί του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας αντί του κορυφαίου γερακιού Νικολάι Πατρούσεφ.

Ο σπόρος για την απόλυση του Σοϊγκού αναμφισβήτητα φυτεύτηκε όταν το σχέδιο blitzkrieg της Ρωσίας να κατακτήσει την Ουκρανία απέτυχε παταγωδώς πριν από περισσότερα από δύο χρόνια.

Φύτρωσε μετά την περσινή εξέγερση με επικεφαλής τον πολέμαρχο Yevgeny Prigozhin, ο οποίος τάχθηκε κατά της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης μεταξύ των κορυφαίων αξιωματούχων και ξεχώρισε τον Shoigu ονομαστικά κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης πορείας του στη Μόσχα.

Και φαίνεται ότι τελικά άνθισε τον περασμένο μήνα, όταν ο αναπληρωτής του Σοϊγκού, Τιμούρ Ιβάνοφ, συνελήφθη για δωροδοκία.

Ο Σόιγκου, ένας μηχανικός που επίσης δεν είχε στρατιωτικό υπόβαθρο πριν αναλάβει το υπουργείο Άμυνας το 2012, είχε μια τάση για φανταχτερές στολές με μετάλλια και επέβλεπε τη διαβόητη διεφθαρμένη διαδικασία προμηθειών της Ρωσίας. Ο Ιβάνοφ ήταν γνωστός ακόμη και ως «το πορτοφόλι του Σόιγκου» για την ευρέως γνωστή ικανότητά του να εξάγει ποτάμια μετρητών από στρατιωτικά συμβόλαια.

Ποιος είναι ο Μπελούσοφ

Ντύνεται με σκούρα κοστούμια και – ασυνήθιστο μεταξύ των κορυφαίων αξιωματούχων του Κρεμλίνου – δεν έχει τη φήμη του τόσο βαθιά διεφθαρμένου.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο Μπελούσοφ ήταν ένας σπάνιος υποστηρικτής του κρατικού ελέγχου στην οικονομία σε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης για τη μακροοικονομία που γενικά κυριαρχούσαν νεότεροι και προοδευτικοί φιλελεύθεροι.

«Αλλά ανάμεσα σε εκείνους τους υποστηρικτές της παλιάς σχολής ιδεολογίας, ξεχώριζε για την κατανόηση των δεδομένων και την πραγματική ικανότητα αντί να διακηρύσσει απλώς μια σαλάτα λέξεων», δήλωσε ο Konstantin Sonin, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο που συχνά επικαλύπτονταν με τον Belousov στο εκείνη την περίοδο, είπε στο POLITICO.

Αυτή η άποψη για το κράτος που διοικεί την οικονομία είναι ολοένα και πιο σημαντική σε μια Ρωσία που είναι προσανατολισμένη στον πόλεμο, όπου η κατασκευή τανκς, βομβών, πυραύλων και αεριωθουμένων παραμερίζει την άλλη παραγωγή.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε τα ίδια την Κυριακή. Η απόφαση για τον διορισμό του Μπελούσοφ ως υπουργού Άμυνας, σημείωσε, συνδέεται με την ανάγκη «να γίνει η οικονομία του μπλοκ ασφαλείας μέρος της οικονομίας της χώρας».

«Σήμερα στο πεδίο της μάχης, ο νικητής είναι αυτός που είναι πιο ανοιχτός στην καινοτομία, πιο ανοιχτός στην πιο γρήγορη εφαρμογή», ​​είπε.

Πρόσθεσε ότι στο 6,7% του ΑΕΠ, οι στρατιωτικές δαπάνες στη Ρωσία πλησιάζουν τα επίπεδα της σοβιετικής εποχής.

Υπό τον Belousov, έναν κεϋνσιανό κρατιστή, αυτό το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί.

Μετά από μια καριέρα στον ακαδημαϊκό χώρο, ο Μπελούσοφ υπηρέτησε ως υπουργός οικονομικής ανάπτυξης για ένα χρόνο προτού διοριστεί οικονομικός σύμβουλος του Πούτιν το 2013.

Από το 2020 είναι πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης — ψηλά στην πολιτική ιεραρχία.

Το ρωσικό μέσο ενημέρωσης Bell επικαλέστηκε έναν αξιωματούχο το 2018 ότι ο Μπελούσοφ, σε αντίθεση με τους άλλους οικονομικούς συμβούλους του Πούτιν, πίστευε ότι η Ρωσία ήταν «περικυκλωμένη από εχθρούς» και ότι υποστήριξε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014.

Σε συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης, ο Μπελούσοφ εμφανίζεται ως ευθύς και θρησκευόμενος συντηρητικός, μια εικόνα που ευθυγραμμίζεται με την ευσεβή δημόσια προσωπικότητα του ίδιου του Πούτιν.

Το σημαντικό είναι ότι με τα χρόνια έχει αποδείξει την πίστη του στον Πούτιν.

«Θεωρεί ότι είναι σαν στρατιώτης, κάνεις ό,τι έχεις διαταγή να κάνεις», είπε ο Σόνιν.

Ενώ ο Μπελούσοφ θα έχει τη δουλειά να βελτιώσει το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας, το οποίο προσπαθεί να ξεπεράσει τους αργοκίνητους συμμάχους της Ουκρανίας, οποιαδήποτε πραγματική στρατιωτική στρατηγική είναι πιθανό να γίνει από τον Βαλέρι Γκερασίμοφ, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, υπό αυστηρές συνθήκες. επίβλεψη του ίδιου του Πούτιν.

«Ο πραγματικός υπουργός Άμυνας είναι ο Πούτιν», γράφει ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος δημοσιογράφος Μιχαήλ Φίσμαν.

«Εξαφανισμένος υπουργός»

Εν τω μεταξύ, οι απόψεις διίστανται σχετικά με την κλίμακα της πτώσης του Σόιγκου από τη χάρη.

Ως επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ο Patrushev, στον οποίο δόθηκε νέα δουλειά ως βοηθός του Πούτιν, φάνηκε να έχει πραγματική επιρροή. Όμως, με την ανάληψη της εξουσίας από τον Σόιγκου, ορισμένοι προβλέπουν ότι το σώμα ασφαλείας θα επιστρέψει σε οίκο ευγηρίας για τους πιστούς του Πούτιν.

Έπειτα, υπάρχει το θέμα του Γκερασίμοφ και το αν παραμένει ως ο κορυφαίος στρατηγός της Ρωσίας παρά το αθώο ιστορικό του στην ηγεσία του πολέμου κατά της Ουκρανίας.

Μεταξύ των cheerleaders του Πούτιν, ο σκεπτικισμός σχετικά με το διορισμό κάποιου χωρίς στρατιωτική τεχνογνωσία καταπνίγηκε γρήγορα από τις διακηρύξεις πίστης στον πρόεδρο.

«Εμπιστευόμαστε τον γενικό διοικητή μας», είπε ο στρατιωτικός blogger Alexander Sladkov στους περισσότερους από 900.000 ακολούθους του σε ένα φωνητικό μήνυμα στο Telegram. «Είμαι βέβαιος ότι όλα έχουν μελετηθεί».

Όσο για τον Σόιγκου, μετά από πάνω από μια δεκαετία στη δουλειά, η αποχώρησή του αντιμετωπίστηκε με σχεδόν απόλυτη αδιαφορία.

Όπως είπε ένας μπλόγκερ υπέρ του Κρεμλίνου: «Υπάρχουν πολλά πράγματα που θέλω να πω, αλλά κυρίως: Αποτυγχάνοντας στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, ο Σόιγκου απέτυχε στην πιο σημαντική δοκιμασία στη ζωή του».

Ωστόσο, η αντικατάσταση από τη Ρωσία ενός ανίκανου υπουργού Άμυνας με έναν λιγότερο κακό δεν είναι καλά νέα για την Ουκρανία.

«Η αντικατάσταση του Σόιγκου με έναν (σχετικά έμπειρο και φαινομενικά ικανό) οικονομολόγο σηματοδοτεί ξεκάθαρα ότι ο Πούτιν πιστεύει ότι η νίκη στην Ουκρανία θα έρθει μέσω της υπερπαραγωγής (και της διάρκειας) της Ουκρανίας και των δυτικών συμμάχων της», δήλωσε ο Τζίμι Ράστον, αναλυτής ασφαλείας με έδρα το Κίεβο, στο X. «Ετοιμάζεται για πολλά ακόμη χρόνια πολέμου».

Αλλά δεν είναι προφανές ότι περισσότερες δαπάνες είναι η χρυσή σφαίρα που αναζητά ο Πούτιν.

«Ο Πούτιν πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο προσαρμόζοντας κάποια μικρά πράγματα όπως τα όπλα, η οικονομία, η πειθαρχία, ίσως μια άλλη εκστρατεία κινητοποίησης», είπε ο Σόνιν. «Αλλά το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από [ένα] που μπορεί να διορθωθεί με τον διορισμό του Μπελούσοφ».

Ο Oleg Itskhoki, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, είπε ότι άλλοι παράγοντες όπως η τιμή του πετρελαίου που στηρίζει τον προϋπολογισμό της Ρωσίας, καθώς και η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, είναι πιο σημαντικοί για την πορεία του πολέμου από ό,τι μπορεί να κάνει ο Belousov. ως υπουργός.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιρροή και στα δύο και η Ρωσία εξαρτάται εξ ολοκλήρου από αυτό, ενώ το ποιος θα διευθύνει τον στρατό, την Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών στη Ρωσία έχει μικρότερη σημασία», είπε.

Ο Πούτιν αποστρατεύει τον μαχητή του Ψυχρού Πολέμου Πάτρουσεφ και δίνει «τόπο στα νιάτα»

Tην ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποβίβασε τον Νικολάι Πάτρουσεφ, έναν πολεμιστή του Ψυχρού Πολέμου που διαμόρφωσε τη στρατηγική εθνικής ασφάλειας του Κρεμλίνου, σε θέση επόπτη της ναυπηγικής βιομηχανίας, ενώ ανέδειξε δύο νεότερους υπολοχαγούς σε ανώτερες θέσεις στο Κρεμλίνο..

Ο Πούτιν διατήρησε τον 52χρονο Αντόν Βάινο ως προσωπάρχη, τον 63χρονο Αλεξεί Γκρόμοφ και τον 61χρονο Σεργκεί Κιριγιένκο ως πρώτους αναπληρωτές προσωπάρχες, αλλά έδωσε στον πρώην σωματοφύλακα Αλεξέι Ντιούμιν , 51 ετών, μια θέση στο Κρεμλίνο και ανέδειξε τον Μαξίμ Οράσκιν, 41 ετών, σε αναπληρωτή προσωπάρχη.

Ο Πάτρουσεφ, πρώην αξιωματικός της KGB από την Αγία Πετρούπολη, όπου γεννήθηκε ο Πούτιν, μετακινήθηκε από την καρδιά του σύγχρονου πολιτικού γραφείου, όπου εργαζόταν επί 16 χρόνια ως γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, στη θέση του επόπτη της ναυπηγικής βιομηχανίας ως σύμβουλος του Κρεμλίνου.

Ο 46χρονος γιος του, Ντμίτρι Πάτρουσεφ, προήχθη ωστόσο στη θέση του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης με αρμοδιότητα τη γεωργία.

«Ο Ορέσκιν προήχθη, ο Ντιούμιν ήρθε πιο κοντά και ο Πάτρουσεφ ο πρεσβύτερος υποβιβάστηκε σημαντικά», δήλωσε στο Reuters ανώτερη ρωσική πηγή υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας τέτοιων δημόσιων σχολίων.

Διάδοχος Πούτιν;

Παρόλο που ο Πούτιν, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του, ξεκινά μια νέα εξαετή θητεία και αναμένεται να κυβερνήσει για τα επόμενα χρόνια, οι ανασχηματισμοί του ελέγχονται στενά από τους παρατηρητές του Κρεμλίνου για να διακρίνουν αν ο ίδιος ετοιμάζει πιθανούς υποψηφίους για τη διαδοχή του.

Δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με το ποιον μπορεί να επιλέξει ο Πούτιν ως μελλοντικό διάδοχο. Ωστόσο, τα ονόματα των Ντιούμιν, Ορέσκιν και Πάτρουσεφ του νεότερου- όλοι του αναβαθμίσθηκαν κατά τον τελευταίο ανασχηματισμό – αποτελούν εδώ και καιρό αντικείμενο εικασιών μεταξύ της πολιτικής ελίτ της Μόσχας.

Ο Ντιούμιν, παραμένει μία από τις πιο εντυπωσιακές προαγωγές, καθώς βρέθηκε στο Κρεμλίνο αφού υπηρέτησε ως περιφερειακός κυβερνήτης της περιοχής Τούλα της Ρωσίας.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι θα επιβλέπει την αμυντική βιομηχανία, το συμβουλευτικό όργανο του Κρατικού Συμβουλίου και τον αθλητισμό.

Ο Ντιούμιν μπήκε στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φρουράς της Ρωσίας (FSO), η οποία διασφαλίζει την ασφάλεια της ελίτ του Κρεμλίνου, το 1995 και ήταν υπεύθυνος της φρουράς του Πούτιν κατά τη διάρκεια της πρώτης και της δεύτερης θητείας του. Έχει επίσης εργαστεί ως αναπληρωτής επικεφαλής της GRU (ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών).

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πάτρουσεφ ο πρεσβύτερος, 72 ετών, θα μεταφέρει την τεράστια εμπειρία του σε έναν ρόλο ελαφρώς διαφορετικού χαρακτήρα, αλλά ότι η ναυπηγική βιομηχανία είναι «ένας απολύτως στρατηγικός τομέας» και δεν απέκλεισε ότι θα του ανατεθούν περαιτέρω αρμοδιότητες.

Η παραμονή του στο Κρεμλίνο σημαίνει ότι ο Πάτρουσεφ ο πρεσβύτερος θα εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στον Πούτιν, τον ανώτατο ηγέτη της Ρωσίας, και να διατηρεί έναν βαθμό επιρροής.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσης σήμερα, ότι η νέα θέση του πρώην υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ως γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας του δίνει ένα ευρύ φάσμα καθηκόντων που έχουν «μεγάλη σημασία για τη χώρα».

Στην κυβέρνηση, ο Ντενίς Μαρτίνοφ, 55 ετών, ανέλαβε τον ρόλο του πρώτου αντιπροέδρου της κυβέρνησης και θα διευθύνει τη βιομηχανία, ενώ ο Αλεξάντερ Νόβακ, 52 ετών, θα παραμείνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και θα επιβλέπει την ενέργεια, αλλά θα αναλάβει επιπλέον καθήκοντα για τη διαχείριση της οικονομίας.

Διαβάστε επίσης:

«Πρέπει να εποικίσουμε τη Γάζα τώρα» – Κάλεσμα υπουργών του Νετανιάχου για μαζική απομάκρυνση των Παλαιστινίων

Η Αίγυπτος εξετάζει την υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσων με το Ισραήλ

Κομισιόν: Πάνω από 500 πυροσβέστες σε επιφυλακή για Ελλάδα, Ισπανία και Γαλλία για τις φωτιές του καλοκαιριού

Keywords
ερχονται, πουτιν, νέα, μαΐου, επιρροή, στρατος, economist, military, win, ukraine, https, twitter, τραπεζες, συλληψεις, σαλατα, ρωσία, μπλοκ, αεπ, bell, blogger, alexander, πετρελαιο, kgb, reuters, σημαίνει, αιγυπτος, ελλαδα, γαλλια, εθνικη τραπεζα, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απολυσεις στο δημοσιο, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2013, αναπληρωτες, ρωσία, το θεμα, αεπ, δουλεια, εδρα, ηγεσια, θεμα, θητεια, ισπανια, καριερα, οικονομια, ονοματα, ουκρανια, σφαιρα, υγεια, υπουργειο οικονομικων, ωρα, blogger, kgb, reuters, ukraine, αδιαφορια, αθωο, βοηθεια, γαζα, γεωργια, γινει, διιστανται, δειχνει, δοθηκε, ειπε, υπαρχει, εκστρατεια, ενεργεια, επιρροή, ετων, ζωη, ιδια, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσια, ιβανοφ, εικονα, οικο, ιστορικο, κυβερνηση, κιεβο, κλιμακα, κοστουμια, μαΐου, μαξιμ, μηχανικος, μπλοκ, μοσχα, νεα γενια, νικη, πεδιο, πετρουπολη, πηγη, πειθαρχια, πιστη, ρολο, σικαγο, σκεπτικισμος, σωμα, σχεδιο, ταση, τιμη, φημη, χρυση, alexander, ασφαλεια, bell, υπουργειο, καρδια, κυριακη, military, πληροφοριες, ποταμια, σημαίνει, τραπεζα, θελω να, θεσεις, βοηθος, win
Τυχαία Θέματα
Πούτιν –, Μπελούσοφ, Άμυνας,poutin –, belousof, amynas