Μαγευτικές εικόνες από το Βόρειο Σέλας - Ορατό και στην Κύπρο (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Μια δραματική έκρηξη του ήλιου πυροδότησε την Παρασκευή (10/5) μεγάλη γεωμαγνητική καταιγίδα στη γήινη ατμόσφαιρα, η οποία αναμένεται να κάνει το βόρειο σέλας ορατό μέχρι τη Φλόριντα και τη Νότια Καλιφόρνια. Ακόμα, το φαινόμενο θα μπορούσε να επηρεάσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τις επικοινωνίες και το σύστημα πλοήγησης.

Πρόκειται για την ισχυρότερη τέτοια καταιγίδα που έχει φθάσει στη Γη από τις Απόκριες του 2003. Εκείνη η καταιγίδα ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να προκαλέσει διακοπές ρεύματος

στη Σουηδία και ζημιές σε μετασχηματιστές στη Νότια Αφρική.

Οι επιπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο, καθώς μια σταθερή ροή εκπομπών από τον ήλιο συνεχίζει να «βομβαρδίζει» το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη.

Η ηλιακή δραστηριότητα είναι τόσο ισχυρή που η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, η οποία παρακολουθεί τον διαστημικό καιρό, εξέδωσε ένα ασυνήθιστο δελτίο καταιγίδας για πρώτη φορά εδώ και 19 χρόνια, το οποίο στη συνέχεια αναβαθμίστηκε σε προειδοποίηση. Η υπηρεσία άρχισε να παρατηρεί εκρήξεις στην επιφάνεια του ήλιου την Τετάρτη, με τουλάχιστον πέντε να κατευθύνονται προς τη Γη.

Ορατό και στην Κύπρο

Αρκετοί χρήστες των social media ανέφεραν ότι το Βόρειο Σέλας ήταν ορατό και στην Κύπρο

Μάλιστα όπως αναφέρουν δεν έχει καταγραφεί ξανά στην Κύπρο

Φωτογραφίες από τη σελίδα Καιρόφιλοι Κύπρου

Ορατό το Βόρειο Σέλας σε πολλές ευρωπαϊκές περιοχές

Η καταιγίδα έχει κάνει εξαιρετικά ορατό το Βόρειο Σέλας, ακόμα και σε μέρη που δεν θα το συναντούσε κανείς.

Ενώ παρατηρείται συχνότερα σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη, πιο κοντά στο Βόρειο Πόλο, οι άνθρωποι σε πολύ περισσότερα μέρη του κόσμου θα έχουν τη δυνατότητα να το θαυμάζουν, ίσως μέχρι και την ερχόμενη εβδομάδα.

Το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο στην Ευρώπη, κάτοικοι σε όλη την ήπειρο περιέγραψαν μαγευτικούς ουρανούς, με μια ποικιλία χρωμάτων.

Aurora pillars overhead, captured from the UK.

A huge light show visible to the naked eye. Bright reds, pinks, greens spanning the entire sky.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαγευτικές, Βόρειο Σέλας #45 Ορατό, Κύπρο ΦΩΤΟampampΒΙΝΤΕΟ,mageftikes, voreio selas #45 orato, kypro fotoampampvinteo