Μεταφορά ασθενών από Γάζα σε νοσοκομεία ΕΕ ζητούν Κυριακίδου-Λέναρτσιτς

Τη μεταφορά Παλαιστίνιων ασθενών από τη Λωρίδα της Γάζας σε νοσοκομεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν από τα κράτη μέλη με επιστολή τους η Επίτροπος για θέματα υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, και ο Επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια, Γιάνες Λέναρτσιτς, μετά από αίτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προς τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Η έκκληση αφορά  πάνω από 9000 ασθενείς στη Λωρίδα της Γάζας

που σύμφωνα με τον ΠΟΥ χρειάζονται επείγουσα υγειονομική περίθαλψη, με τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας να έχει διαβιβάσει στα κράτη μέλη τον πρώτο κατάλογο 109 ασθενών και σοβαρά τραυματισμένων παιδιών.

Σε επιστολή τους προς τους Υπουργούς Υγείας των κρατών μελών και άλλων χωρών που συμμετέχουν στον μηχανισμό και την οποία διαθέτει το ΚΥΠΕ, οι δύο Επίτροποι επισημαίνουν πως η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι εξαιρετικά αρνητική, με τα συνεχιζόμενα πλήγματα των ισραηλινών δυνάμεων να περιορίζουν την πρόσβαση σε απαραίτητη υγειονομική περίθαλψη.

Οι Επίτροποι ενθαρρύνουν τους Υπουργούς Υγείας και τους αρμόδιους Υπουργούς για θέματα πολιτικής προστασίας στην ΕΕ και τις χώρες που συμμετέχουν στον μηχανισμό «να δηλώσετε την ετοιμότητα σας να δεχθείτε ασθενείς από τη Γάζα».

Όπως σημειώνουν, υπάρχει ήδη μεγάλη εμπειρία από τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις απομάκρυνσης ασθενών από την Ουκρανία. «Ενθαρρύνουμε τις χώρες να χτίσουν πάνω σε αυτή την εμπειρία για να στηρίξουν τους πλέον ευάλωτους στη Γάζα» προσθέτουν.

«Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα είναι υπερβολικά επιβαρυμένο και δεν μπορεί να διαχειριστεί τις αφίξεις τραυματιών» σημειώνουν οι Επίτροποι στην επιστολή, επισημαίνοντας ότι πολλοί από τους ασθενείς χρειάζονται επειγόντως εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη, η οποία δεν είναι διαθέσιμη λόγω της καταστροφής των υποδομών.

Οι ασθενείς, τονίζουν, συμπεριλαμβάνουν γυναίκες και παιδιά με σοβαρούς τραυματισμούς αλλά και άτομα με χρόνιες παθήσεις των οποίων η ζωή κινδυνεύει και για τα οποία χρειάζεται ιατρική παρέμβαση χωρίς καθυστέρηση.

Οι Επίτροποι αναφέρουν πως είναι κρίσιμης σημασία να διασφαλιστεί η απομάκρυνση των ασθενών αυτών σε νοσοκομεία εκτός της Γάζας. «Αυτό προϋποθέτει μια συντονισμένη προσπάθεια που να περιλαμβάνει τη διεθνή κοινότητα, μεταξύ τους και Ευρωπαϊκές χώρες, για την παροχή της απαραίτητης οργανωτικής, ιατρικής και οικονομικής βοήθειας» προσθέτουν.

«Αν και έχουμε επίγνωση των πρακτικών και διοικητικών δυσκολιών αυτής της επιχείρησης, είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτές μπορούν να ξεπεραστούν μέσω μιας συλλογικής ευρωπαϊκής προσπάθειας» υπογραμμίζουν, καλώντας τα κράτη μέλη να επικοινωνήσουν για την παροχή βοήθειας για απομάκρυνση ασθενών από τη Γάζα μέσω του κέντρου συντονισμού διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μεταφορά, Γάζα, Κυριακίδου#45Λέναρτσιτς,metafora, gaza, kyriakidou#45lenartsits