Πώς γεννήθηκε η ιδέα του πολιτικο-επιστημονικού συνεδρίου – Φιλοσοφία και στόχοι

08:21 2/9/2013 - Πηγή: Matrix24

«Πρέπει να θυμηθούν όλοι οι Έλληνες και να μάθουν οι νεότεροι που δεν ξέρουν, τι έχει γίνει στον τόπο αυτό και τι σημαίνει μεγάλη δημοκρατική προοδευτική Παράταξη».

Η κατακλείδα φράση της δήλωσης του Ευάγγελου Βενιζέλου, πριν από δύο και πλέον μήνες, εξερχόμενος του εκλογικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη, όπου ψήφισε για την εκλογή οργάνων των

αποκεντρωμένων οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ στις 9 Ιουνίου, δεν ήταν τυχαία.

Τότε όμως, γνώριζαν μόνον οι άνθρωποι του στενού του περιβάλλοντος. Οι υπόλοιποι, απλώς υποψιάστηκαν… Ήταν ο προάγγελος του πολιτικο-επιστημονικού συνεδρίου που ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ για τον εορτασμό φέτος των 39ων γενεθλίων του.

Νωρίτερα, στην ίδια δήλωση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε υποστηρίξει πως «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα τυπικό κόμμα». Το είχε αντίθετα χαρακτηρίσει ως τον εκφραστή μιας πολύ μεγάλης παράδοσης και ενός κοινωνικού και ιδεολογικού χώρου, που κανείς δεν μπορεί να τον αγνοήσει ή να τον μειώσει. «Γιατί αυτός ο χώρος, ανάμεσα στη Δεξιά και την κομμουνιστική Αριστερά, είναι ο χώρος που εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και ο χώρος που ιστορικά έχει ταυτιστεί με τις μεγάλες ριζοσπαστικές αλλαγές σε αυτόν τον τόπο», συμπλήρωνε, σε μία προσπάθεια να «αποτινάξει» τα όσα του καταλογίζονται για τους χειρισμούς του κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών της ελληνικής ιστορίας, όταν «επωμίστηκε το βάρος της κρίσης», σύμφωνα με τον πρόεδρό του.

Αυτό ακριβώς θα επιχειρήσει να αναδείξει το διήμερο συνέδριο, που θα γίνει υπό την επιστημονική ευθύνη του ΙΣΤΑΜΕ, στις 3-4 Σεπτέμβρη, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος). Την προσφορά του ΠΑΣΟΚ σε όσα έγιναν από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα στη χώρα, αλλάζοντας άρδην την πραγματικότητα σε αυτήν.

Οι πάνω από 25 επιστήμονες που θα κληθούν να παρευρεθούν στη διημερίδα, θα επιχειρήσουν να τεκμηριώσουν αντικειμενικά την πρόοδο που υπήρξε στην Ελλάδα και τη συμβολή της δημοκρατικής παράταξης σε αυτήν. Οι πολιτικοί, εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, αλλά πάντα στην ευρύτερη παράταξη, θα μιλήσουν για το τότε και το τώρα, για το τι έγινε και τι θα πρέπει να γίνει στο εξής. Στόχος, αφενός μεν η «εθνική αυτοαξιολόγηση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στη Χαρίλαου Τρικούπη, αφετέρου η οριστική έξοδος από την κρίση που βιώνει σήμερα η χώρα, οι μεταρρυθμίσεις, η ανάκτηση της συλλογικής αυτοπεποίθησης της χώρας, αλλά και η ανασυγκρότηση του δημοκρατικού προοδευτικού χώρου.

Εξού και η σημειολογία… Ενώ αρχικά ο σχεδιασμός ήταν το συνέδριο να λάβει χώρα κατά τη διάρκεια Σαββατοκύριακου, όπως κάθε μεγάλο διήμερο γεγονός στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και κάθε πολιτικό φορέα, επελέγη η «αιρετική» πρόταση για πραγματοποίησή του το διήμερο 3 και 4 Σεπτέμβρη, παρότι τυχαίνει να είναι Τρίτη και Τετάρτη αντίστοιχα. Στις 3 Σεπτέμβρη «γεννήθηκε» το ΠΑΣΟΚ. Η 4η Σεπτέμβρη, δείχνει συμβολικά την «επόμενη μέρα», το μέλλον του κόμματος, της παράταξης, της χώρας όπου ευελπιστεί να εξακολουθήσει να πρωταγωνιστεί το ΠΑΣΟΚ…

Keywords
Τυχαία Θέματα