Ανακαλούν οι ΗΠΑ τις άδειες πώλησης επεξεργαστών των Intel και Qualcomm στη Huawei

20:27 8/5/2024 - Πηγή: Insomnia

Η Huawei παρουσίασε τον περασμένο μήνα το πρώτο της laptop με δυνατότητα υποστήριξης λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν σε νέες κινήσεις περιορισμού των τεχνολογικών εξελίξεων στην Κίνα, ανακαλώντας τις άδειες που επέτρεπαν στην Intel και την Qualcomm να αγοράζουν και να πωλούν επεξεργαστές στη Huawei

Technologies, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times. Η απόφαση αυτή θα επηρεάσει τη διαθεσιμότητα επεξεργαστών που χρησιμοποιεί η Huawei για υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, καθώς τίθεται άμεσα σε εφαρμογή.

Από το 2019 η Huawei συγκαταλέγεται μεταξύ των εταιριών που υπόκειντια σε εμπορικές κυρώσεις, όμως πρόσφατα κατέγραψε πρόοδο που ανησύχησε την αμερικανική κυβέρνηση, μεταξύ άλλων παρουσιάζοντας τον περασμένο μήνα φορητό υπολογιστή με δυνατότητα υποστήριξης λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης. "Αξιολογούμε διαρκώς το πώς μπορούν οι έλεγχοί μας να προστατεύσουν κατά τον καλύτερο τρόπο την εθνική μας ασφάλεια και τα συμφέροντά μας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, συνεκτιμώντας ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον απειλών και τεχνολογικών εξελίξεων. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, όπως έχουμε πράξει και κατά το παρελθόν, κατά περίπτωση ανακαλούμε άδειες εξαγωγών", δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου, χωρίς να διευκρινίσει αν επηρεάζονται και άλλες εταιρίες, πέραν της Huawei. "Αυτό που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε είναι ότι έχουμε ανακαλέσει ορισμένες άδειες εξαγωγών προς τη Huawei".

Ειδικοί σε θέματα ασφάλειας έχουν κατηγορήσει τη Huawei ότι βοηθά την Κίνα να πραγματοποιεί επιχειρήσεις ψηφιακής κατασκοπίας. "Η Κίνα αντιτίθεται αποφασιστικά στον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες διαστρεβλώνουν την έννοια της εθνικής ασφάλειας και καταχρώνται των εξαγωγικών ελέγχων προκειμένου να καταστείλουν αδικαιολόγητα τη δραστηριότητα κινεζικών εταιριών", ανέφερε σε δήλωσή του το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών. Η Huawei αρνείται επίσης της κατηγορίες περί κατασκοπίας.

Ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης και οι προεκτάσεις του σε όλα τα πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας αποτελεί νέο επίκεντρο εντάσεων, ενώ και οι διεκδικήσεις της Κίνας έναντι των γειτόνων της (Φιλιππίνες, Νότια Κορέα αλλά και Βιετνάμ), πέραν των δεδομένων εντάσεων με τις ΗΠΑ, δημιουργούν ένα ευρύτερο πλαίσιο ανησυχίας και γεωπολιτικής αστάθειας, που εκφράζεται μεταξύ άλλων και μέσα από τις κυρώσεις και περιορισμούς που επιβάλλονται κατά καιρούς. 

Το κατά πόσο οι εκατέρωθεν αιτιάσεις είναι βάσιμες χωρά συζήτηση, όπως και το αν η Huawei, εν προκειμένω, είναι απλά ένα αθώο θύμα της πολιτικής διελκυστίνδας που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα