Σε προσκύνημα η «Παναγία Γερόντισσα»

Κοσμοσυρροή στον Ι.Ν. Αγ. Ματρώνας στη Νέα Ερυθραία. Η εικόνα, που μεταφέρθηκε από την Ι. Μ. Παντοκράτορος του Αγ. Ορους, θα βρίσκεται εκεί έως την ερχόμενη Τρίτη

Σε κλίμα κατάνυξης και θρησκευτικού δέους συρρέουν από το Σάββατο οι πιστοί στον Ιερό Ναό Αγίας Ματρώνας της Νέας Ερυθραίας για να προσκυνήσουν και να ζητήσουν βοήθεια από τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γερόντισσας, από την Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγίου Ορους. Τη θαυματουργή εικόνα υποδέχτηκε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος, συνοδεία πλήθους κληρικών

της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας και Αμαρουσίου, υπό την εποπτεία και μέριμνα του πρωτοπρεσβύτερου π. Γεώργιου Κωστή. Μάλιστα, οι πιστοί θα έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν μέχρι και την Τρίτη 21 Μαΐου.

Τις τελευταίες ώρες πλήθος κόσμου από όλη την Ελλάδα συρρέει στον Ιερό Ναό Αγίας Ματρώνας με σκοπό να προσευχηθεί και να βιώσει από κοντά το μυστήριο της βαθιάς πίστης. Μέσα σε κλίμα ευλάβειας, ηλικιωμένοι, γονείς και μικρά παιδιά περιμένουν καρτερικά στην ουρά, προκειμένου να ασπαστούν την εικόνα της Παναγίας, σε μία βαθύτερη ανάγκη να στραφούν στην πίστη, ώστε να αντλήσουν δύναμη και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται καθημερινά. Καθόλη τη διάρκεια της παραμονής της θαυματουργής εικόνας στον ιερό ναό θα τελείται καθημερινά το πρωί θεία λειτουργία, στις 12 το μεσημέρι παράκληση προς την Παναγία τη Γερόντισσα, ενώ κάθε βράδυ στις 9 θα τελούνται το απόδειπνο και οι χαιρετισμοί προς την Παναγία. Παράλληλα, οι πιστοί θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες από εκλεκτούς ομιλητές.

Πρόγραμμα

Ειδικότερα, την Τετάρτη στις 6 το απόγευμα θα τελεστεί ο εσπερινός, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί ομιλία υπό του πρωτοπρεσβύτερου Θεμιστοκλέους Χριστοδούλου, προϊσταμένου Ι.Ν. Αγ. Ελευθερίου οδού Αχαρνών, με θέμα «Η Παναγία εις την λατρευτικήν παράδοσιν της εκκλησίας μας». Στις 9 το βράδυ θα ακολουθήσει ιερά αγρυπνία υπό του αρχιμανδρίτου Βασιλείου Κολοκυθά, προϊσταμένου Αγ. Αποστόλων Αμαρουσίου, ενώ θα ψάλλει γυναικεία χορωδία.

Η αναχώρηση της ιεράς εικόνας θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τρίτης 21 Μαΐου, μετά τον εσπερινό και την παράκληση που θα τελεστούν στις 6 η ώρα, ενώ ο ιερός ναός θα παραμένει ανοιχτός από 7 το πρωί έως 9 το βράδυ, προς διευκόλυνση των πιστών. Αξίζει να σημειωθεί πως το πρώτο θαύμα που αποδίδεται στην εικόνα της Παναγίας της Γερόντισσας αναφέρεται στα χρόνια της βασιλείας του Aλεξίου A’ του Kομνηνού. Οταν κτιζόταν το αρχικό μονύδριο, περίπου 500 μέτρα μακριά από τα σημερινά κτίρια της μονής, και ενώ οι εργάτες έκτιζαν, η εικόνα μαζί με τα εργαλεία των οικοδόμων εξαφανίζονταν μυστηριωδώς και όταν τα αναζητούσαν το πρωί, τα ανακάλυπταν στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η μονή. Ετσι κατάλαβαν ότι θέλημα της Παναγίας ήταν να κτιστεί το μοναστήρι σε αυτό το σημείο, που η ίδια είχε επιλέξει, και όπου τελικά οικοδομήθηκε ο αρχικός πυρήνας της μονής.

Tην εποχή που έγινε το θαύμα, ένας πολύ ενάρετος και μεγάλος σε ηλικία ηγούμενος μετρούσε τις τελευταίες ώρες της επίγειας ζωής του. Kατά τη Θεία Αποκάλυψη γνώρισε το τέλος του και θέλησε να κοινωνήσει των Aχράντων Mυστηρίων. Γι’ αυτόν τον λόγο παρακάλεσε τον ιερομόναχο εφημέριο που ιερουργούσε τη συγκεκριμένη ημέρα να συντομεύσει τη θεία λειτουργία, ώστε να προλάβει να κοινωνήσει. O ιερομόναχος όμως δεν υπάκουσε και συνέχισε να λειτουργεί με αργό ρυθμό. Ξαφνικά ακούστηκε από την εικόνα η φωνή της Παναγίας, η οποία πρόσταζε τον ιερομόναχο να τελειώσει γρήγορα τη θεία λειτουργία, ώστε να προλάβει να κοινωνήσει ο ηγούμενος. Ετσι και έγινε. Mόλις ο γέροντας κοινώνησε, εκοιμήθη, και εξαιτίας αυτού του περιστατικού η εικόνα απέκτησε την προσωνυμία Γερόντισσα. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε έξω από το Iερό Bήμα και τοποθετήθηκε στην αριστερή κολόνα τού κυρίως ναού, όπου μέχρι σήμερα βρίσκεται, ώστε να μπορούν να προσκυνούν οι επισκέπτες της μονής.

Keywords
Τυχαία Θέματα